Bulker og riper

Den billigste løsningen når du har bulka

Skrape på forskjermen, men ingen lapp på ruta. Slik kommer du billigst mulig ut av det.

Småskader. Sjekk først om det lønner seg å ta den på forsikringen. Foto: 123rf.com
Småskader. Sjekk først om det lønner seg å ta den på forsikringen. Foto: 123rf.com Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene, og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24:) Å oppdage en skrape på skjermen når du kommer ut av butikken er noe av det mest irriterende en bileier kan oppleve. Særlig om synderen har stukket av. Når hodet har fått kjølt seg ned er det imidlertid lurt å sjekke hvordan du kan få fikset skaden på rimeligste måte.

– Det er lurt å gjøre et lite regnestykke, og som regel lønner det seg ikke å ta slike skader på forsikringen, forklarer Jan Fleinsjø. Han er forretningsutvikler hos Gjensidige.

Smart

Riper, skraper og mindre bulker kan repareres av verksteder som har spesialisert seg på småreparasjoner. Det kalles gjerne smart-reparasjoner (Small Medium Area Repair Technique). Bulker kan rettes ut uten lakkering, og lakkskader kan flekkrepareres. Det blir langt billigere enn den tradisjonelle reparasjonsmetoden.

Spesialisert: Småskadeverkstedene bruker spesielle teknikker for å reparere mindre skader. Foto: xpressbulk.no
Spesialisert: Småskadeverkstedene bruker spesielle teknikker for å reparere mindre skader. Foto: xpressbulk.no Vis mer

Hvis du selv betaler jobben på et slikt verksted vil kostnaden som regel bli lavere enn om du tar det på forsikringen. Ikke bare på grunn av egenandelen, men også bonustapet. Bruker man et anerkjent verksted er også kvaliteten på reparasjonene meget gode, men det er en ting du må være obs på.

Før og etter: Bulken er rettet ut slik at skaden ikke trenger å lakkeres etterpå. Foto: xpressbulk.no
Før og etter: Bulken er rettet ut slik at skaden ikke trenger å lakkeres etterpå. Foto: xpressbulk.no Vis mer

- Moderne biler har sensorer, radrar og annen avansert elektronikk bak støtfangere og paneler, forklarer Fleinsjø. Da kan en lakkreparasjon forstyrre disse slik at det går ut over sikkerheten, i tillegg må det sjekkes at disse komponentene ikke har blitt skadet under hendelsen.

Slik går du frem

De fleste verkstedene som driver med småreparasjoner gir pris på forhånd, og den aller enkleste varianten er å få gjort hele prisingen på nettet.

- Hos oss tar du bilder av skaden og laster opp på nettsiden vår, forklarer Martin Nyhus. Han er forretningsutvikler hos MPS MIcropaint. Ta gode bilder, råder Nyhus. Ett tett på, og ett fra avstand. Jo bedre bilder av skaden, jo mer nøyaktig blir pristilbudet.

Sjekk reparasjonen

Når bilen er reparert er det lurt å sjekke utførelsen skikkelig.

- Sørg for at det er godt lys, råder Fleinsjø. Det skal ikke være fargeforskjell, og området der det er lakkert skal ha en myk overgang til den eksisterende lakken. Det skal heller ikke være støvkorn i lakken. Likevel er det verdt å merke seg at en reparasjon aldri blir 100 prosent slik lakken var før skaden.

Forebygg skaden

- Parker et stykke unna inngangen på senteret når det er mye folk, er Fleinsjøs oppfordring. Der er det bedre plass, og da minsker sjansen for at noen andre bulker i din bil. Rygg inn på plassen, det reduserer muligheten for at du bulker noen andres bil når du skal ut igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer