Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå
(Elbil24): Mer enn 600.000 norske biler har en knapp, ofte plassert i taket over speilet, som er merket med SOS og et telefonrør. Har du en bil som er registrert etter 31. mars 2018, skal bilen din ha en slik knapp, så gjør deg kjent med den neste gang du setter deg i bilen.
Plasseringen er alt annet enn tilfeldig. For det første skal det mye til at man trykker på den ved en feiltakelse, for det andre kan den enkelt nås både av fører og passasjer i forsetet - når behovet melder seg.

37 elbilmodeller analysert: Disse eierne er minst fornøyde med kvaliteten
Nødsamtale uten behov for mobilen
Knappen heter egentlig eCall, som er en forkortelse for emergency call, altså nødsamtale. Trykker du på knappen, vil posisjonssystemer i bilen sørge for at du kobles til nærmeste alarmsentral. Takket være mikroner og høyttalere i bilen opprettes det en taleforbindelse med en operatør, uten behov for å bruke mobiltelefon.
Du kan trykke på knappen når du selv er involvert i en ulykke, er vitne til en ulykke, eller hvis du eller passasjerer for eksempel har blitt akutt syk og trenger umiddelbar hjelp. Du eller andre i bilen kan deretter beskrive situasjonen, og så vil operatøren sørge for den hjelpen som trengs.
Operatøren får dessuten automatisk tilsendt opplysninger om hvor du befinner deg, så den delen slipper du å tenke på.

Automatikk ved større ulykker
Systemet er dessuten designet slik at dersom kollisjonsputene i bilen din løses ut, vil det automatisk gå et varsel til nærmeste alarmsentral - sammen med en nøyaktig stedsangivelse. På den måten kan nødetatene sende hjelp umiddelbart. Verdifulle minutter vil spares, som igjen kan føre til at liv blir reddet.
Og skal du på bilferie i sommer, er det viktig å vite at knappen fungerer i hele EU. Trykker du på knappen vil du bli satt i kontakt med språkkyndige operatører på nærmeste alarmsentral, som kan sørge for riktig hjelp.

20 elbiler testet: - Bare å glemme å fullade disse på langtur
Ikke trykk unødvendig
Det er imidlertid viktig å bruke knappen kun når det virkelig er behov for det. Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) får mange rapporter om feiltrykk fra barn eller folk som bare er nysgjerrige på hva som skjer. Dermed blir det mange falske oppringinger til alarmsentralene, noe som stjeler tid og ressurser.
Derfor bør alle som bruker bilen, enten som fører eller passasjer, lære seg hva den er til, understreker DSB.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.