Styrtregn-varsel

Denne tabben kan koste deg dyrt

Store nedbørsmengder på kort tid skaper store utfordringer i trafikken

IKKE SKODD FOR HØYVANN: En bilfører tar sjansen og kjører gjennom vannmassene etter styrtregn i Oslo sommeren 2019. Men mange får seg både en våt og dyr overraskelse i slike tilfeller. Foto: Dagbladet
IKKE SKODD FOR HØYVANN: En bilfører tar sjansen og kjører gjennom vannmassene etter styrtregn i Oslo sommeren 2019. Men mange får seg både en våt og dyr overraskelse i slike tilfeller. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Sommeren er høytid for styrtregn, og etter en periode med mye varmt vær, har det allerede vært styrtregn både i Trøndelag, Nordland, Rogaland og Østafjells de siste dagene, og mer kan komme.

Verst i byene

Styrtregn fører ofte til store ødeleggelser. Ifølge forsikringsselskapet If kostet skadene etter regnskyll bare i juli og august 2020, minst 136 millioner kroner.

- Særlig byer og tettsteder på Østlandet er utsatt, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Han peker på at når vannmengdene blir så store og kommer så konsentrert på kort tid, så klarer verken bakken eller avløpssystemene å svelge unna alt vannet. Det fører til mye overvann og vanninntrenging i kjellere.

- Ikke kjør gjennom

Så hva gjør man dersom man opplever at veier og gater ser ut som små innsjøer? Mange blir fristet til å kjøre gjennom, men det er noe Clementz advarer sterkt mot.

- Vi har hatt en del eksempler på at folk tror at personbilen også er et amfibiekjøretøy som tåler å kjøre gjennom store vannmengder. De får seg en våt overraskelse, sier han.

Han advarer dessuten mot at dersom du kjører gjennom store vannmasser, kan regnes som grovt uaktsomt, og det kan koste deg dyrt.

- Ved grov uaktsomhet har forsikringsselskapet anledning til å korte ned på erstatningen, sier han.

Han får støtte fra rådgier i Naf, Jan Harry Svendsen.

- Vi oppfordrer til å være svært forsiktig med å kjøre ned i vannansamlinger uten at du vet hvor dypt det er. De fleste biler er ikke bygget for å vade gjennom dypt vann. Resultatet kan bli svært kostbart dersom man tar sjansen og det viser seg at vannet er dypere enn man først trodde, advarer Svendsen.

Saken fortsetter etter videoen

Denne Tesla-funksjonen har sine fordeler! Video: Øivind Lie Jacobsen / Elbil24 Vis mer

Parkeringskjellere utsatt

Clementz sier også at tall fra forsikringsselskapene viser at antallet biler som har blitt totalskadet ved styrtregn, har tiltatt de senere årene.

I tillegg til å unngå å kjøre gjennom store vannmengder, har Clementz også et tilleggsråd: Flytt bilen ut av parkeringskjelleren.

- Parkeringskjellere kan være utsatt. Det er lurt å flytte bilen til et trygt sted når meteorologene melder om fare for styrtregn, avslutter han.

Deler av saken har vært publisert også tidligere.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.