Hund i varm bil

Dette er tegnene på at hunden er overopphetet

Dødeligheten ved heteslag er høy. Slik redder du hunden når ulykken først er ute.

RISIKO: Å la hunden bli igjen i bilen på en varm dag er risikabelt. Foto: 123rf
RISIKO: Å la hunden bli igjen i bilen på en varm dag er risikabelt. Foto: 123rf Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24):

Historier om opphetede hunder som reddes ut av biler dukker opp hver sommer.

- Det generelle rådet er ganske enkelt ikke å la hunden bli igjen i bilen, sier Kine Bjølsen Opstad. Hun er dyrepleier og ansvarlig for dyreforsikringer i if. Skal det gjøres må enten bilen ha en egen modus for hund, gjerne kalt «dog mode», eller så må hund og temperatur kunne sjekkes hyppig.

Biler der du kan sjekke temperaturen med en app kan være en løsning, men sjekk at dette fungerer på en 100 prosent sikker måte.

Har du har kontroll på temperaturen kan det være lurt med en melding på en lapp, og kanskje et telefonnummer. Da unngår du at folk setter i gang unødige redningsaksjoner.

Overskyet vær er farlig

- Det er faktisk på overskyede dager at situasjoner med overopphetede hunder ofte oppstår, opplyser Opstad. Folk er mer oppmerksomme på problemet når sola skinner, men er det varmt været blir bilen også varm selv om det er overskyet. Det betyr også at det ikke er nok å sette bilen i skyggen.

Rask temperaturøkning: Mattilsynet målte temperatruren i en bil i løpet av en formiddag. I løpet av første time steg den fra 20 til nesten 40 grader. Selv om det var overskyet og utetemperaturen var under 20 grader. Illustrasjon Øivind Lie-Jacobsen. Kilde: Mattilsynet
Rask temperaturøkning: Mattilsynet målte temperatruren i en bil i løpet av en formiddag. I løpet av første time steg den fra 20 til nesten 40 grader. Selv om det var overskyet og utetemperaturen var under 20 grader. Illustrasjon Øivind Lie-Jacobsen. Kilde: Mattilsynet Vis mer

Førstehjelp

En overopphetet hund vil fremstå sterkt redusert eller være bevisstløs.

OVEROPPHETET: En overopphetet hund vil fremstå sterkt redusert. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Kilde: VetsNow
OVEROPPHETET: En overopphetet hund vil fremstå sterkt redusert. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Kilde: VetsNow Vis mer

- Det første man bør gjøre er å få hunden ut av bilen og få kjølt den ned, råder dyrepleieren. Legg den i badekar eller dekk med våte håndklær. Det er særlig mageområdet som må prioriteres.

Sjekk pulsen

Høy hjertefrekvens er indikasjon på at noe er galt. Normal hjertefrekvens hos hund i hvile er 70 – 120 slag per minutt. Generelt har de mindre rasene noe høyere frekvens enn de store. Man kan få en god indikasjon på hjertefrekvensen ved å telle hundens puls. Pulsen representerer de hjerteslagene som er sterke nok til å skape et trykk i blodårene. Pulsen måles enklest på innsiden av hundens lår opp mot lysken. Her går et stort blodkar. Pulsen skal være jevn og fyldig.

- Kontakt alltid veterinær hvis du har en overopphetet hund. Den kan ha fått skader som ikke er synlige, men som har påvirket indre organer, avslutter Opstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer