Pakke i bilen

Dette kan være livsfarlig

Små gjenstander kan plutselig veie mange kilo dersom de ligger usikret.

LIVSFARLIG: Lar du barna legge nettbrettet på hattehyllen når det ikke er i bruk? Det kan i verste fall være livsfarlig. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LIVSFARLIG: Lar du barna legge nettbrettet på hattehyllen når det ikke er i bruk? Det kan i verste fall være livsfarlig. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Snart starter ferien for svært mange av oss, og selv om restriksjonene sakte men sikkert blir færre, er det norgesferie som gjelder for de fleste av oss.

Det farlige pakke-stresset

Om du er en av dem som planlegger bilferie, er det særs viktig at du bruker noen ekstra minutter på å pakke bilen riktig.

Bare en liten detalj som å legge de tyngste tingene nederst og lengst fram mot seteryggen, er uhyre viktig. Ligger tunge gjenstander høyt, kan det påvirke både hvordan bilen ligger på veien og være direkte livsfarlig ved kraftige oppbremsinger.

Dersom du gjør unna handlingen av matvarer før du drar, for eksempel på hytta, må du også være på vakt. Man pakker gjerne bilen først, og så blir matvarene puttet inn der det er plass. Det er ikke anbefalt.

Slynges framover med voldsom kraft

- Tunge matvarer som lastes inn i siste liten kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, både dersom de blir liggende løst i bagasjen og hvis du tyr til en allerede overlastet takboks, uttalte Ingunn Handagard, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i forbindelse med påskeutfarten.

Hun rådet hyttefolket til å pakke mindre med seg enn det de ellers ville ha gjort, dersom handlingen foretas før avreise.

- Den tyngste bagasjen skal du pakke nederst i bagasjerommet og så langt fremme mot seteryggen som mulig. Pakk de mindre tingene rundt de store tunge koffertene eller bagene og stropp alt fast til slutt, sa Handagard.

Men også lettere ting må du sørge for å plassere riktig. Å legge fra seg en iPad på hattehylla, kan for eksempel være direkte livsfarlig.

Ved en brå oppbremsing vil en iPad på beskjedne 652 gram slynges fram med en kraft tilsvarende 40 kilo, allerede ved 40 kilometer i timen, ifølge Dinside.no. Den tynne utformingen og bruk av metall kan også være med på å øke skadeomfanget ytterligere.

BRUKE SETELOMMEN: Putt bøker, nettbrett, mobiler og lignende i setelommen når de ikke er i bruk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BRUKE SETELOMMEN: Putt bøker, nettbrett, mobiler og lignende i setelommen når de ikke er i bruk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Pakk takboksen riktig - og unngå høy vekt

Har du mye vekt på taket, vil bilen automatisk få et høyt tyngdepunkt, noe som kan påvirke bilens kjøreegenskaper svært negativt, spesielt i svinger og ved oppbremsinger.

For takbokser understreker NAF at det er tre vektbegrensninger man må kjenne til:

  • Hvor mange kilo takboksen tåler
  • Hvor mange kilo takstativene tåler
  • Hvor mange kilo selve biltaket tåler

Svaret på de to første finner du i produktinformasjonen til takboks og takstativ, mens hva selve taket på bilen tåler, skal du finne i bilens instruksjonsbok eller i vognkortet.

- Det er den laveste vektgrensen av disse tre som gjelder når du pakker skiutstyret til påsken, sa Handagard.

Hvis takboksen har den laveste maksvekta, for eksempel 75 kilo (som er en vanlig begrensning), er dette inkludert vekta på boksen. Veier den 30 kilo, kan du altså maksimalt ha 45 kilo inne i boksen. Og husk at du må sikre lasten i takboksen. Bruk egne stropper, om ikke takboksen allerede har dette.

Rådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF har tidligere gitt oss denne anbefalingene:

- Pakk klær i poser og plasser dem oppe i takboksen. På den måten holder du vekten på taket nede, samtidig som du frigjør mye plass i bagasjerommet. I tillegg er posene med på å gjøre lasten i takboksen mer kompakt.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.