Tomt batteri i nøkkelen?

Dette symbolet kan redde bilturen

Mange biler har et nøkkelsymbol i midtkonsollen eller et annet sentralt sted i førermiljøet. Det er det en god grunn til.

MIDTKONSOLL: I denne bilen sitter nøkkelsymbolet i rommet i midtkonsollen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MIDTKONSOLL: I denne bilen sitter nøkkelsymbolet i rommet i midtkonsollen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): De fleste nye biler åpnes og startes uten at nøkkelen er i fysisk kontakt med kjøretøyet. På noen biler må du trykke på lås opp-knappen, mens andre biler låses opp automatisk så snart du nærmer deg bilen.

Det er naturligvis både bekvemt og smart, for eksempel når du nærmer deg bilen med hendene fulle av bæreposer. Da er det greit å slippe å måtte fikle i lommene etter nøkkelen.

Og når du har satt deg inn, er det på mange nye biler bare å sette girvelgeren i Drive-posisjon, gi gass og kjøre av gårde. På andre må du trykke på en Start-knapp.

Men ingen av delene fungerer uten at nøkkelen er i nærheten. Dessuten må det være strøm på batteriet som sitter inni nøkkelen.

Dette gjør du når batteriet går tomt

Hvis du nærmer deg bilen og ingenting skjer når du trykker på lås opp-knappen, er det dags for å skifte batteriet. Men hva om du befinner deg et sted langt fra nærmeste verksted eller batteriforhandler?

Heldigvis kan du både åpne og starte bilen - selv uten batteri i nøkkelen. Du må bare vite hvordan.

Du ser den kanskje ikke, men på innsiden av nøkkelen er det gjerne en skjult del som kan brukes til å åpne førerdøren manuelt. Ofte må du i tillegg fjerne et deksel på dørhåndtaket, for å få fysisk tilgang til låsen som du putter nøkkelen inn i.

SKJULT: Nøkkelbladet er ofte skjult inni selve nøkkelen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SKJULT: Nøkkelbladet er ofte skjult inni selve nøkkelen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
POLESTAR 2: Ved å fjerne dekselet til dørhåndtaket, åpenbarer det seg ofte et nøkkelhull - som her, på Polestar 2. Illustrasjon: Polestar
POLESTAR 2: Ved å fjerne dekselet til dørhåndtaket, åpenbarer det seg ofte et nøkkelhull - som her, på Polestar 2. Illustrasjon: Polestar Vis mer

Deretter er det bare å vri rundt, slik man gjorde i «gamledager» når man skulle åpne en låst bildør.

Se etter nøkkel-symbolet

Når du har kommet deg inn i kupeen, skal du se etter et nøkkelsymbol et sted i midtkonsollen eller et annet sentralt sted i førermiljøet. Når du har funnet dette, skal du legge nøkkelen inntil, og deretter trykke på Start-knappen. Da skal bilen kunne startes, selv om det ikke er strøm på batteriet i nøkkelen.

Dette er mulig takket være en liten nøkkel-chip som bilen kan kommunisere mot i slike tilfeller.

Hvis du ikke finner symbolet, kan du prøve å holde nøkkelen i umiddelbar nærhet til startknappen, en løsning som blant annet fungerer på en del biler fra Volkswagen-konsernet.

Skift batteri for noen få tiere

Mange biler gir beskjed i god tid når batteriet i nøkkelen begynner å miste effekt. Da er det ingen grunn til å drøye batteribyttet.

På de fleste nøkler er det temmelig enkelt å skifte batteri selv. Hvis du ikke får det til, bruker som regel merkeverkstedene og bilforhandlere å være behjelpelig med foreta byttet for deg. Det koster vanligvis bare noe få tiere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.