Sommerdekktest 2023

Disse dekkene støyer minst

Med stadig større hjul og lavere dekkprofiler, er det mange som plages med støy i bilen. At nesten alle nå kjøper stillegående elbiler, har gjort problemet enda større.

STØYER MYE: Det er ikke lenger motorstøyen i bilen som er problemet. Støyen fra moderne sommerdekk på grov asfalt er det eneste du hører når du passerer 40 km/t., Foto: Rune Korsvoll
STØYER MYE: Det er ikke lenger motorstøyen i bilen som er problemet. Støyen fra moderne sommerdekk på grov asfalt er det eneste du hører når du passerer 40 km/t., Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Bilprodusentene skryter ofte av at komforten i deres nye biler stadig blir bedre. Når det gjelder støy er faktisk det motsatte tilfellet. Målinger vi har gjort viser at det er mer støy i en moderne bil i dag enn i en bil som ble bygget for 20 år siden. Og det til tross for at bilprodusentene legger ned mye penger i lyddemping.

I dag er det ikke motorstøyen som plager sjåføren og passasjerene. Det er dekkstøyen. Så fort du passerer 40 km/t, er det støy fra dekkene og veien som dominerer. Siden mange nye biler i dag er elektriske og stort sett uten noen form for motorstøy, blir støyen fra dekkene enda mer tydelig.

Fortsetter etter videoen

LUFTTRYKK: Hvis lampa for lavt lufttrykk i dekket lyser, kan det være farlig - det fikk Dinside-journalist Øystein Fossum erfare. Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Maria Bergrud Fossum / Øystein Bergrud Fossum Vis mer

Ett dekk støyer minst

I vår store sommerdekktest har vi testet 11 nye og to slitte dekk. Her gir vi også karakterer for hvor mye eller lite dekkene støyer.

Forskjellen er relativt store mellom dekkene. Det laveste støynivået er det Bridgestone Turanza som har. Det støyer like lite som det fire år gamle piggfrie vinterdekket vi har med i testen.

Går vi en karakter ned, finner vi Continental, Landsail, Linglong og Nokian. Mest støy gir det fire år gamle sommerdekket som vi har tatt med i testen for sammenlikningens skyld. Resultatene fra alle dekkene finner du i tabellen nederst i saken.

Ikke hele sannheten

I dag er alle nye piggfrie vinterdekk og sommerdekk er utstyrt med et EU-merke som viser hvor mye støy det avgir. Denne lappen forteller ikke sannheten. Støyen som angis på merkelappen er for det første målt utvendig. Det er selvfølgelig viktig for omgivelsene, men sier alt om støyen inne i bilen. Testene er dessuten kjørt på EU-asfalt, som blant annet ikke er slitt av piggdekk.

Tester som ble gjort av SINTEF i Trondheim da EU-merkingen ble innført i 2012, viste at støyen som dekket skaper på slitt, norsk asfalt, ofte kan være svært forskjellig fra støyen som er målt etter denne EU-standarden.

Slik tester vi

I vår test evalueres dekkstøyen subjektivt av to testførere – den ene bak rattet i bilen og den andre i baksetet. Bilen kjøres på slitt asfalt i forskjellige hastigheter. Dette er en blindtest der førerne ikke vet hvilke dekk som sitter på bilen. Testbilen er VW Golf og dekkene i dimensjon 225/45R 17 94 W.

Støy/dekk karakter

Bridgestone Turanza 69
Slitt Continental vinterdekk (4 mm)9
Continental PremiumContact 78
Landsail Sentury Qirin 9908
Linglong Sport Master8
Nokian Hakka Blue 38
Goodyear Eagle F1 Asym. 67
Hankook Ventus S1 evo37
Michelin Primacy 4+7
Pirelli Cinturato P77
Goodride Solemax 17
Winrun R3307
Slitt Dunlop sommerdekk (4 mm)6

Støy fra dekkene i bedømt av to testførere - en foran og en i baksetet på bilen.

Hele dekktesten leser du her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.