Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?
(Elbil24):
Knut Roger Gresdals elektriske Peugeot Partner stoppet, og måtte taues til merkeverkstedet. Etter at verkstedet hadde sjekket bilen kom sjokkmeldingen: Reparasjonen ville koste 278.592 kroner. Hele batteripakka måtte byttes.
Bilen hadde gått nøyaktig to måneder over garantitiden, så i praksis betød dette vraking av bilen. Det ble han også tilbudt hjelp til på merkeverkstedet.

Ikke klar for skroting
Peugeoten hadde bare gått rundt 90.000 km, så her var det normalt sett mye bil igjen. Så i stedet for å godta dødsdommen, sjekket Gresdal mulighetene for å få reparert bilen på en billigere måte.
Han fikk napp hos et frittstående elbilverksted. Der slo de fast at batteriet var helt i orden, men at koblingene måtte fikses. Reparasjonen kom på 18.856 kroner, og bilen ruller nå like fint på veien igjen.

Småbulker: Bruke forsikringen eller betale selv?
Det store spørsmålet er da hvorfor merkeverkstedet ender opp med en reparasjonspris på 268.000 kroner, mens et frittstående verksted klare å gjøre jobben for under 19.000?
Bytte isteden for å reparere
Valdemar Vaiciunas er daglig leder hos Elbilmek, verkstedet som reparerte bilen til Gresdal. Hans inntrykk er at de som tar imot reparasjonene på merkeverkstedene er låst i et system der utfallet ofte blir å bytte hele delen fremfor å reparere.
Hvis systemet svarer med et bytte av batteri, kan ikke det overprøves av verkstedmottaket, selv om det kan fikses på en billigere og enkle måte.
- Vi er ikke låst med de samme begrensningene som merkeverkstedene, forklarer Vaiciunas. Våre mekanikere er spesialisert på elbilreparasjoner, i tillegg til at de har vanlig bilmekanikerutdannelse. Da er det langt enklere å gjøre reparasjoner fremfor å bytte kostbare komponenter, avslutter han.

Nå bør teipen ligge i bilen
Få og store komponenter
- Generelt består elbiler av mer sammensatte komponenter enn en fossilbil, forklarer Stein Pettersen. Han er PR- og informasjonssjef hos Peugeot-importøren Bertel O. Steen.
- Det gir færre servicekomponenter, noe som er rasjonelt for produksjonen. Samtidig kan det føre til at større deler byttes fremmenfor å repareres. Likeledes er det begrensninger på hva som kan repareres grunnet høye krav til sikkerhet.
Han kjenner seg likevel ikke igjen i påstanden om at merkeverkstedene har et mer rigid system for reparasjoner.
- Det er vanskelig å uttale seg akkurat om denne saken uten å kjenne detaljene. Normalt vil vi alltid se etter en rimelig løsning for kundene, selv om det ikke ble utfallet akkurat i denne saken, sier Pettersen til Elbil24.no
Kunnskap og tillit
- Dette handler både om kunnskap hos merkeverkstedene, og tillit mellom produsent og merkeverkstedet, sier Caspar Hille i Autotec.no.
Hille har lang erfaring fra bilbransjen, nå driver han produksjon av opplæringsverktøy for elbilmekanikere.
- Det kan se ut som produsentene legger inn vel gode sikkerhetsmarginer på reparasjoner. I stedet for at de stoler på at mekanikeren kan plukke fra hverandre delen og fikse den, krever de at hele delen byttes. Det er jo uheldig all den tid mekanikerne på merkeverkstedene er i full gang med å utdanne seg på elbiler, fortsetter han.
- Dyre reparasjoner er jo greit for bileieren så lenge det er garanti på bilen, men når den er utløpt blir denne fremgangsmåten ofte veldig dyr for eieren.

Her har musa tatt seg en jafs av strømkabelen i en e-golf
Nytt ladeinntak
Hille trekker frem kontaktfeil i ladeinntaket på e-Golf som et eksempel. Har du en eldre e-Golf og har fått problemer med ladeinntaket, må du trolig ut med rundt 25.000 kroner for den reparasjonen. Da byttes hele inntaket.
Årsaken til problemet er som regel isolasjonsfeil grunnet fuktinntrengning.
Hvis kontakten i stedet hadde blitt plukket fra hverandre av en kyndig mekaniker, og deretter tørket, eventuelt skiftet en pakning, hadde dette blitt en reparasjon til noen tusenlapper, ifølge Hille.

Tror det kommer til å bli billigere
På sikt har Hille tro på at det vil bli billigere å reparere elbiler.
- Personlig håper jeg merkeverkstedene endrer politikk på dette området, men trolig vil dette markedet overtas av frittstående verksteder hvis ikke merkeverkstedene selv tar tak. Disse verkstedene finnes allerede, og flere vil dukke opp når de ser at dette er i ferd med å bli et stort marked.
- Det kommer til å oppstå rikelig med kontaktfeil i kabler og koblinger når elbilene etter hvert begynner å dra på årene, fortsetter Hille. Dette er lett å fikse for flinke elbilmekanikere, og det kommer til å spare bileierne for store summer, avslutter han.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.