Nissan FEV

Elbilen som var langt forut sin tid

Nissan Leaf markerte et gjennombrudd for elbilen i 2011. Men allerede 20 år tidligere demonstrerte japanerne sin visjon for fremtiden, med konseptbilen Nissan FEV.

AERODYNAMISK: Nissan FEV var ekstremt aerodynamisk i utformingen, og bød på en rekkevidde som sikkert vil overraske deg. Illustrasjon: Nissan
AERODYNAMISK: Nissan FEV var ekstremt aerodynamisk i utformingen, og bød på en rekkevidde som sikkert vil overraske deg. Illustrasjon: Nissan Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Du trodde vel ikke at elbiler var et relativt nytt fenomen? De første elbilene dukket opp allerede på begynnelsen av 1900-tallet, enkelte av dem rakk til og med å bli temmelig populære, før de ble utkonkurrert av biler med forbrenningsmotor. Dyre batterier og kort rekkevidde var to hovedårsaker - ikke helt ukjente faktorer selv i 2022.

Men elbilene forsvant aldri helt, og Norge var blant de første i verden som igjen prøvde å kommersialisere elbilen med den lille plastbilen Think - men det var først med Nissan Leaf, Chevrolet Volt og Tesla Model S for rundt 11 år siden, at elbilalderen omsider slo ut i full blomst. Resten er historie.

Langt forut sin tid

Det er imidlertid mange bekker små som til slutt blir en stor å. Før Nissan var klare med Leaf, hadde selskapet jobbet med forskjellige el-konsepter i lang tid, og var definitivt å regne som pionerer på området.

Et av de mest spennende var elbilen FEV - «Future Electric Vehicle» som ble presenter på Tokyo Motor Show i 1991 - altså for 31 år siden, i en tid da Nissan Sunny, Volvo 240 og Ford Escort fortsatt figurerte på topplistene i Norge.

FEV var imidlertid noe helt annet enn Nissan Sunny. Den aerodynamiske konseptbilen var ikke basert på noen eksisterende modell, men bygd som elbil fra bunnen av. Og planene var store - dette skulle ende opp i en bil som skulle produseres mot midten av 90-tallet, myntet på folk som stort sett brukte bilen til korte turer.

Fortsetter etter bildekarusellen

Foto: Nissan

Imponerende spesifikasjoner

Konseptbilen var utstyrt med det nikkel-kadmium-batteri (NiCad) av ukjent størrelse, men bilen skulle være i stand til å tilbakelegge respektable 250 kilometer på én lading. Og selv om det ikke fantes et snev av hurtigladere noe sted i verden, hevdet Nissan at FEV skulle kunne hurtiglades på fremtidige ladestasjoner - fra 0-40 prosent kapasitet på imponerende seks minutter.

I vanlig stikkontakt skulle det ta rundt åtte timer å fullade batteriet, hevdet Nissan, ikke ulikt mange elbiler på markedet i dag.

Men bilen hadde flere egenskaper som var langt forut sin tid. Den var blant annet utstyrt med varmepumpe for raskere oppvarming av kupé og batteri på vinteren, samt et solcellepanel som sørget for strøm til radioen, vindusviskere og air condition.

Karosseriet var dessuten svært aerodynamisk i utformingen, og oppgitt luftmotstand var så lav som 0,19 cd. Det er lavere enn noen annen elbil på markedet i dag, inkludert Mercedes-Benz EQS (0,20 cd).

Artikkelen fortsetter

Ble aldri produksjonsmodell

Nå skynder vi oss å legge til at alt dette er basert på opplysninger som Nissan ga publikum den gang for 31 år siden, for ingen andre fikk noen gang testet FEV.

Nissan-ledelsen innså nemlig etter hvert at tiden ikke var helt moden for elbiler. Blant annet var drivstoff fortsatt billig, utslippskravene var beskjedne i store deler av verden og batteriteknologiene dyre.

Til slutt ble FEV-prosjektet skrinlagt, men den hadde gjort Nissan mange erfaringer rikere, erfaringer som kom godt med i arbeidet med Leaf.

Og denne gangen traff Nissan planken. Leaf ble en gedigen suksess, og er fortsatt tidenes mest solgte elbil i mange markeder - Norge inkludert.

Kilder: Nissan, InsideEVs

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.