Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.
(Elbil24): At Norge er et foregangsland når det kommer til elektrifisering av bilparken, er noe hele verden har fått med seg. Allerede nå er nesten alle nye biler som registreres på privatpersoner, batterielektriske. Dermed er vi milevis foran andre land, også våre nordiske naboer.

Så langt bak oss ligger de på elbil
At vi er gode på elbil, betyr derimot ikke at vi har fri tilgang på alt av modeller. Vår gjennomgang viser at det er temmelig mange elbiler, mange av dem absolutt interessante, som av forskjellige årsaker ikke er å se i det norske trafikkbildet.
Noen av dem er helt nye og mangler norsk importør, mens andre har egenskaper som gjør dem bedre egnet i andre markeder. Enkelte av dem er for eksempel ikke konstruert for å tåle en god, norsk vinter.
Felles for mange av dem er imidlertid at de slett ikke er avskrevet, og kan altså bli å se på veiene en gang i fremtiden. Det vil bare tiden vise.

Her finner du nå 95 elbil-tester: Sjekk alle nyhetene
Tidkrevende
Men å etablere et nytt bilmerke i markedet er ikke gjort en håndvending. Først skal man komme til enighet med produsenten, finne aktuelle modeller og konfigurasjoner, man skal etablere et fungerende forhandler- og servicenettverk, i tillegg til alle markedstiltakene som kreves for å skape interesse og forventning hos publikum. Slikt koster penger - og tar tid.
Et godt eksempel på det er det kinesiske bilmerket BYD, der den norske importøren RSA Bil brukte seks og et halvt år fra de første samtalene med produsenten, til det første eksemplaret av modellen Tang ble levert til kunde tidligere i høst.
I denne saken ser vi nærmere på noen av modellene vi kanskje aldri får se på norske skilter, eller som foreløpig har en status som i beste fall er uavklart.
Aion S

Aion er et kinesisk elbilmerke fra Guangzhou Automobile Corporation (GAC). Det ble introdusert i 2018 som et undermerke og i 2020 som et eget elbilmerke. Spesielt populær er modellen Aion S, som er en mellomstor sedan som det ble solgt over 40.000 eksemplarer av i Kina i første halvår. Det plasserte den på en niendeplass på salgslistene.
Bilen leveres i sju forskjellige konfigurasjoner, og rekkevidden er mellom 460 og 510 kilometer. Den leveres kun med drift på bakhjul, og maks motoreffekt er 184 hestekrefter. Topphastigheten er 130 kilometer i timen. Ikke superytelser, kanskje, men så er prisen ganske lav - med startpris på rundt 184.000 kroner i Kina.
Norge står ikke på noen satsingsliste for GAC og Aion i skrivende stund.
BYD Han

BYD er høyaktuelle med modellen Tang i det norske markedet. Det er en stor premium-SUV med 7 seter, som vi allerede har testet.
Men den kinesiske bil- og batteriprodusenten har også andre elbiler i sortimentet, spesielt interessant er kanskje den store og luksuriøse sedanen Han. Størrelsesmessig ligger den mellom Tesla Model 3 og Model S, og konkurrerer da også mot disse - men foreløpig kun i Kina.
Bilen kommer med to batteripakker, på henholdsvis 65 og 77 kWh, og drift på forhjul eller alle fire hjul. Rekkevidden skal være 40-50 mil (WLTP) og 0-100 skal være unnagjort på småpene 3,9 sekunder på en toppspekket firehjulstrekker.
Vi har spurt RSA Bil om Han er neste bil som skal importeres fra BYD, men får bare til svar at de foreløpig retter all fokus mot Tang. Nå er samtidig ikke store sedaner så populære lenger her til lands, så vi blir heller ikke overrasket om Han ikke finner veien til norske veier i det hele tatt.
Chery eQ1

I tillegg til BYD, har RSA Bil AS har også en intensjonsavtale med Chery om å distribuere merket i Norge. De har derimot satt lanseringen på hold i påvente av riktige, og nyere modeller, og vil i første omgang konsentrere seg om BYD. Importøren forteller derimot at samarbeidsavtalen fortsatt er intakt.
I Kina er Chery store, og modellen eQ1 var inne på topp 10-lista over nyregistreringer i landet første halvår. Dette er en liten bybil som har vært på markedet noen år allerede. Den er utstyrt med en enkel 40 hestekrefters elmotor og en batteripakke på 30 kWh, som skal være nok til rundt 20 mil mellom hver gang den må lades.
Chery har imidlertid mer spennende ting på gang, blant annet konseptbilen TX, en elektrisk crossover som vi definitivt hadde likt å se på norske veier en gang i fremtiden.
Microlino 2.0

Mikrobiler har historisk sett ikke vært noen stor suksess her til lands, men i en tid der mer og mer av den fossile biltrafikken og biler generelt kommer til å ledes utenom bysentra, kan kategorien fort bli populær også her hjemme.
Microlino 2.0 fra italienske Micro, bør i såfall være en åpenbar kandidat.
Bilen har kun én dør, og den sitter i fronten. Derfra får du enkel tilgang til de to setene. Det er også plass til litt bagasje bakerst i bilen som bare er 244 centimeter lang, 150 centimeter bred og 146 centimeter høy.
På innsiden sitter en batteripakke på 11 kWh, som skal være nok til å bringe deg rundt 20 mil på en god dag. Topphastigheten er 90 kilometer i timen.
Designen har den i stor grad hentet fra klassiske BMW Isetta, som så dagens lys så langt tilbake som i 1955.
Bilen er planlagt solgt i flere EU-land, med en startpris på rundt 120.000 kroner, men det er usikkert om Norge står på lanseringslisten. Noe av utfordringen, som vi blant annet er tilfelle med mikrobilen Citroën Ami, er at bilene ofte ikke er konstruert for å tåle en god, norsk vinter.
Ora Cat

Ora er et bilmerke under den kinesiske bilprodusenten Great Wall, og under årets IAA-messe i München viste de fram flere elektriske modeller, under familienavnet Cat.
Den kanskje mest spennende av dem, var modellen 03 Cat, som er en stor sedan med Porsche-inspirert front. Bilen har en rekkevidde på 450 kilometer (WLTP), leveres med drift på alle fire hjul og med to motorer som til sammen yter 407 hestekrefter. 0-100 kilometer i timen skal være tilbakelagt på mellom 3 og 4 sekunder, så dette er en spreking.
Andre medier har meldt om at Ora er på vei til Norge. Da vi snakket med dem på standen i München, ble det imidlertid bare bekreftet at de var oppmerksom på Norge som potensielt marked i fremtiden. Ifølge BilNorge er ikke Norge nevnt i det hele tatt på Oras planlagte europalansering.
Wuling Mini EV

Vi avslutter denne runden med elbiler vi ikke får se i Norge, med modellen Wuling Mini EV. Ikke fordi vi på død og liv skulle ønske at den kom hit, men fordi den er verdens desidert mest solgte elbil gjennom tidene. Det skyldes naturligvis at den har sin opprinnelse i Kina, der den selger som som varme skillingsboller på en solskinnsdag i Bergen.
Det kan nok henge sammen med prisen; den starter på rundt 40.000 kroner. Da får du en bil med plass til fire småvokste, to foran og to bak - men da helt uten bagasjeplass.
Bilen skal kunne kjøres i 100 kilometer i timen, som må sies å være mye, med tanke på elmotoren som yter beskjedne 17,4 hestekrefter. Batteripakka er også av den beskjedne sorten, med kapasitet på 9,2 kWh. Rekkevidden mellom hver lading skal likevel være på rundt 170 kilometer, ifølge produsenten SGMW.
Noen norsk lansering står ikke på agendaen, men produsenten skal være i kontakt med et latvisk selskap som skal være interessert i å introdusere Wuling Mini EV i Europa.
Les mer om Wuling Mini EV i denne saken.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.