Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Som elbileier er du godt kjent med det såkalte fremdriftsbatteriet i bilen – det som sørger for at du kommer deg fra A til B.
Det er som regel gjemt på undersiden av bilen, veier flere hundre kilo og har enormt med kapasitet. Du ser det aldri, men lader det sikkert ukentlig eller daglig, enten hjemme eller på en hurtig-/lynlader. I instrumentpanelet på bilen har du alltid oversikt over hvor mye batterikapasitet som gjenstår.

Så langt kommer du etter 30 minutters lading
Et batteri til
Det andre batteriet, derimot, finner du om du åpner panseret (kan også være plassert andre steder i bilen), og det kjenner du nok igjen fra fossildrevne biler: Et langt mindre 12 V-batteri som du fint klarer å bære selv.
Det er dette batteriet som sørger for ting som belysning, varme i setene, elektrisk håndbrekk, sentrallås, startsperre og den slags. Glemmer du å slå av lysene på bilen når du parkerer, er det dette batteriet som tappes – ikke det store batteriet.
12 V-batteriet er høyst nødvendig når du starter bilen også. Det er dette som setter spenning på styringssystemene i bilen og sørger for at fremdriftsbatteriet vekkes til livs. Det kreves riktignok ikke like mye strøm fra dette batteriet når du starter bilen som på en fossilbil, og derfor er de fleste elbiler utstyrt med et langt mindre 12 V-batteri enn hva man tradisjonelt har på diesel- og bensinbiler.

Liten dings gjør stor nytte
Kan gi startproblemer
Får 12 V-batteriet for lav spenning, risikerer du altså at bilen ikke vil starte i det hele tatt. Det er jo ekstra kjedelig når det blir kaldere ute.
Når det kaldt er også den interne motstanden i batteriet høyere, som gjør at den reelle kapasiteten svekkes bare av kulda alene. Utladet 12 V-batteri er faktisk en av de vanligste årsakene til veihjelp i Norge – også for elbiler.
Med andre ord – selv om bilen din starter fint nå, er det ikke nødvendigvis tilfelle når gradestokken kryper ned mot et tosifret antall minusgrader.
Derfor vil vi anbefale deg nå, før vintersesongen starter for fullt, å sørge for at du har et friskt og fint 12 V-batteri.
Lades ulikt
Hvordan 12 V-batteriet lades varierer mellom produsentene. Mange biler lader det fra det store batteriet mens man kjører, andre lader det når du lader bilen, mens det også finnes biler som lader 12 V-batteriet ved behov, også når bilen ikke er i bruk. Da vil man oppleve redusert rekkevidde om bilen har stått ubrukt en stund.
En felle er spesielt om du har en bil som lader 12 V-batteriet mens du kjører, men sjelden kjører langt. Dersom du kun tar korte turer til butikken, trening med ungene og den slags, kan det være at du tapper 12 V-batteriet mer enn det rekker å lade seg mens du kjører. Over tid vil du da risikere å tømme batteriet så mye at du ikke får startet bilen.
Mange elbileiere opplever rare feilmeldinger og varsellamper de ikke skjønner særlig av, og da er vårt første stalltips: lad 12 V-batteriet!
Sjekk videoen 👆
I videoen på toppen av denne artikkelen kan du se hvordan du bruker et multimeter for å sjekke spenningen på batteriet, og hvordan du eventuelt lader det opp igjen dersom spenningen på det er for lav.
Målingen bør du foreta når bilen har hvilt noen timer. Siden spenningen er høyere når batteriet lades, kan den være kunstig høy om du måler den rett etter at du har parkert.
Et batteri i toppform har 12,7 V hvilespenning. Er spenningen nede i 12,4 V kan du regne med at det har 80 % kapasitet igjen, og rundt 50% om du leser av 12,1 volt. Dersom spenningen er under 12 V bør du bytte batteri.
Litt ironisk, altså, at en hvilespenning på 12 V ikke er noe å juble for på et 12 V-batteri.

300.000 til ny elbil? Da bør du sjekke ut disse
Trenger ikke å være dyrt
Utstyret vi har brukt er ikke særlig kostbart – et multimeter tilsvarende vårt får du kjøpt for en drøy hundrelapp i en bilrekvisitabutikk. En batterilader kan du betale et par-tre hundrelapper for, men det er også mulig å bruke langt mer om du vil ha kraftigere saker som lader opp batteriet raskere.
Har du en lader av den rimeligere sorten som vi bruker, er det typisk en ladeøvelse som tar noen timer og for eksempel kan gjøres over natten, mens vi med en kraftigere lader til noen tusenlapper har opplevd å gå fra ingen til kjapp start på så lite som tjue minutter.
Alternativt finnes selvsagt startboostere og hjelp fra andre biler, men det er jo noe man må ty til når «ulykken» allerede har skjedd. Det beste er heller å være proaktiv og sørge for at alt er på stell på forhånd.
Vær dog oppmerksom på at alle batterier til slutt blir så dårlige at de må byttes – 12 V-batteriet inkludert. Vanlig levetid på et slikt batteri er 5-6 år.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.