Trådløs mobillader i bilen

Er dette tidenes mest unyttige funksjon?

KOMMENTAR: Nye biler er fullspekket med smarte løsninger. Men enkelte av dem fungerer ofte så dårlig at de like gjerne kunne vært kuttet ut - særlig denne.

En mobiltelefon ligger til trådløs lading i en VW ID.5, fire centimeter unna to USB-kontakter. Foto: Bjørn Eirik Loftås
En mobiltelefon ligger til trådløs lading i en VW ID.5, fire centimeter unna to USB-kontakter. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

(Elbil24): Vi lever i 2023 og er vant til at mye av det som tidligere krevde ledninger for lengst har blitt trådløst. Telefoner, fjernkontroller, spillkontrollere, tastatur og mus er innretninger vi tar som en selvfølge fungerer minst like godt uten - som med en tråd.

På sikt kan det til og med hende at ladekabelen til elbilen blir historie, og da snakker vi virkelig om et teknologisk framskritt som forenkler tilværelsen.

Trådløs lading av mobiltelefoner er på mange måter et steg på veien. Induksjonsprinsippet har nemlig mange likhetstrekk med de variantene av trådløs elbillading som for øyeblikket prøves ut forskjellige steder i verden.

Samtidig er det få funksjoner som skaper mer frustrasjon.

Og da snakker jeg ikke om trådløs lading av elbilen, men om trådløs lading av mobiltelefonen din - i bilen.

Har du kjøpt ny elbil de siste par årene, er sjansen (eller skal vi si risikoen) stor for at også din bil har en slik trådløs ladepute ett eller annet sted i midtkonsollen. På enkelte modeller er det regnet som fansy ekstrautstyr som du kan konfigurere opp når du bestiller bilen.

Mitt tips? Bruk heller pengene på andre funksjoner du får større glede av.

Bjørn Eirik Loftås er forbrukerekspert og tidligere teknologiredaktør i Dinside. Foto: Aller X
Bjørn Eirik Loftås er forbrukerekspert og tidligere teknologiredaktør i Dinside. Foto: Aller X Vis mer

Jeg kan jo starte med det mest grunnleggende problemet. Av alle bilene jeg har testet de siste tre årene, er det knapt noen som har hatt trådløs mobillader som har fungert FØR jeg har tatt mobilen ut av futteralet den sitter i. Greit å ha i bakhodet dersom du, som jeg, liker å beskytte en investering til mer enn 10.000 kroner med et deksel.

Neste problem er at mange av de trådløse laderne i biler jeg har testet, rett og slett er dønn upålitelige. For eksempel kan det i mange tilfeller være nok med en liten endring i plassering, før ladingen kutter. Det er slett ikke sikkert man får med seg, med det resultat at batteriindikatoren lyser opp med en tynn, rød strek også når du ankommer destinasjonen.

Det tredje problemet illustreres greit med et eksempel fra virkeligheten. Tidligere denne uka kjørte jeg rekkeviddetest av en populær elbil. Da jeg plasserte min iPhone 13 Pro Max på den trådløse ladeputen, hadde den 15 prosent kapasitet. Etter to timer kjøring hadde kapasiteten økt til 21 prosent. Seks prosentpoeng økning, der altså - på etthundreogtjue minutter!

Da hadde jeg riktig nok brukt Apple CarPlay under turen, men med kabel hadde mobilen med stor sannsynlighet vært fulladet - eller i hvert fall vært i nærheten - på samme tid.

Ikke nok med det det: Mobiltelefonen var på dette tidspunktet glovarm, og på skjermen stod følgende varsel:

Er dette tidenes mest unyttige funksjon?

Ekstra ironisk blir det når to USB-porter er plassert fire centimeter unna ladekontakten i mobiltelefonen. En liten ledningsstump hadde gjort jobben så mye, mye bedre.

Eksempelet er langt fra unikt; det er mer regelen enn unntaket - i hvert fall når det kommer til iPhone. Samtidig benytter jeg en trådløs lader på nattbordet, og der fungerer alt så mye bedre.

Det bør med andre ord være håp i hengende snøre (eller skal vi si uten hengende snøre) også i bilen.

SMART OG KORT: Slike korte ladekabler finnes, og er perfekt til bilbruk hvis du hater kabelspaghetti. Vet du hva som er det aller beste ved den? Den er så kort at den forhindrer at man blir fristet til å løfte opp telefonen mens man kjører. Foto: Bjørn Eirik Lotås
SMART OG KORT: Slike korte ladekabler finnes, og er perfekt til bilbruk hvis du hater kabelspaghetti. Vet du hva som er det aller beste ved den? Den er så kort at den forhindrer at man blir fristet til å løfte opp telefonen mens man kjører. Foto: Bjørn Eirik Lotås Vis mer

Enn så lenge har jeg alltid ladekabelen liggende i rommet i midtkonsollen, vel vitende om at om jeg trenger å lade mobilen underveis, så sørger den for rask lading - hver eneste gang - og uten behov for å fjerne alle hindringer mellom lader og mobilen.

Det bør også du gjøre.

Det løser nemlig problemet, til en kostnad på 0 kroner og 0 øre.

Få med deg flere kommentarer på Elbil24.no

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.