- Erstatningen kan falle helt bort

Nedslående tall i undersøkelse om fjerning av is og dugg fra bilrutene.

INNE OG UTE: Is og dugg må fjernes både på innsiden og utsiden av rutene. I saken kan du se hva som kreves før du kan kjøre av gårde. Foto: Rune Korsvoll
INNE OG UTE: Is og dugg må fjernes både på innsiden og utsiden av rutene. I saken kan du se hva som kreves før du kan kjøre av gårde. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Dårlig tid, stress, snø og kulde er en særs dårlig mikstur som mange bilførere dessverre får et forhold til i disse dager, og som kan føre til mange dårlige avgjørelser.

Kjører før det er forsvarlig

I en ny undersøkelse som Norstat har utført for Frende Forsikring, kommer det for eksempel fram at hele en av tre bilførere gjerne kjører før rutene er fri for is og dugg.

Aller verst står det til blant bilførerne mellom 18 og 29 år. Her vedgår halvparten at de kjører av gårde uten tilstrekkelig sikt, skriver selskapet i en pressemelding.

- Det bekymrer meg at så mange velger å kjøre med for dårlig utsyn, da dette kan skape farlige situasjoner og ulykker. Her må det en holdningsendring til, sier konstituert sjef for Utrykningspolitiet, Roar Skjelbred Larsen.

- Grovt uaktsomt

Også forsikringsselskapene ser på tallene med uro. Fagsjef på motor i Frende, Roger Ytre-Hauge, kommer med en kraftig advarsel til bilførere som setter sin egen og andres sikkerhet i fare.

- Snø, is, dugg eller annet som hindrer eller reduserer sikten for deg og trafikksikkerheten for alle må bort før du kjører. Vi ser det som grovt uaktsomt å ikke skrape rutene skikkelig.

Og skulle det skje et trafikkuhell fordi du har vært uaktsom, kan du ligge dårlig an.

- Et forsikringsselskap vil normalt redusere erstatningen og i verste fall kan den falle helt bort. Da blir de to minuttene du sparte svært kostbare, sier Roger Ytre-Hauge.

Sjekk denne kreative metoden for å fjerne snø fra bilen! Video: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Dette kreves

UP-sjefen har følgende å si om krav til sikt når det kommer til sikker kjøring:

- Føreren skal ha tilstrekkelig utsyn til alle sider og påse at snø, is, duggmerker eller andre gjenstander ikke hindrer sikten eller er forstyrrende.

Så hva er egentligtilstrekkelig utsyn? Fra et strafferettslig synspunkt kreves at du minst har skrapt vindusviskerområdet og de fremste sidevinduene rene før du kjører av gårde.

- Hvis du har skrapte mindre enn dette, venter minst et forenklet forelegg på 2600 kroner. Er mindre enn halve frontruten skrapt, blir det anmeldelse og hvis det er skrapt mindre enn et A4-ark, blir det anmeldelse og førerkortbeslag, avslutter Skjelbred Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.