Førerkort klasse B:

Førerkortets skjulte hemmeligheter

Du kan kjøre mer enn bare bil. Og datoen bak på førerkortet kan gi deg enda flere muligheter.

Siden vi tok førerkortet i 1994 har vi «alle rettigheter» i oversikten under. Merk også kodene 142 nederst til høyre og 152 nederst til venstre.
Siden vi tok førerkortet i 1994 har vi «alle rettigheter» i oversikten under. Merk også kodene 142 nederst til høyre og 152 nederst til venstre. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et Elbil24 pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): For å kjøre en vanlig personbil med tillatt totalvekt under 3500 kilo og inntil åtte passasjerer (+ fører), er du nødt til å ha førerkort klasse B.

Men – det er ikke bare bil du kan kjøre med vanlig førerkort. Klasse B gir deg også rett til føre mange andre kjøretøy. Og er det en god stund siden du tok lappen, er utvalget enda større.

Datoen for når du tok førerkortet første gang finner du på førerkortets bakside, i kolonna merket 10. I vårt eksempel 5. desember 1994, en gledens dag.

Klasse B etter 19. januar 2013

Nettopp denne datoen avgjør nemlig til en viss grad hva du kan kjøre.

Siden reglene har endret seg med årene, vil innehavere av nyere førerkort ha noe svakere utvalg med kjøretøy som kan føres enn hos dem som har hatt lappen lenger – litt på samme måte som at folk født før 1. januar 1980 kan føre større båter enn dem som er født etter denne datoen.

De som tok sertifikatet etter 19. januar 2013 kan kjøre følgende med klasse B-førerkort:

  • Personbil med maks tillatt totalvekt på under 3500 kg, med inntil åtte passasjerer + eventuelt tilhenger med maksvekt på inntil 750 kg. Dersom tilhengeren har høyere tillatt maksvekt enn 750 kg, må totalt tillatte maksvekt på bil + henger være under 3500 kg (den såkalte «campingvogn-regelen»).
  • Moped, med både to, tre og fire hjul. Dette vises på AM-linja øverst på baksiden av førerkortet.
  • Motorsykkel med fire hjul, inkludert ATV registrert som motorsykkel. Her kan du også ha på henger på inntil 750 kg dersom motorsykkelen er godkjent for det og har et motorslagvolum på over 125 cm³.
  • Traktor med tillatt totalvekt på inntil 3500 kg. Også med henger, men da bare dersom maksfarten på traktoren er inntil 40 km/t. Merk at denne tillatelsen kun gjelder i Norge. Denne vises også bak på førerkortet – på T-raden.
  • Motorredskap med totalvekt på inntil 3500 kg, som for eksempel en gaffeltruck eller en hjullaster. Som på traktor: med henger dersom toppfarten er maks 40 km/t og kun i Norge.
  • Beltebil med eller uten tilhengerslede.
MER ENN BIL: Fikk du klasse B-førerkort i 2004 eller tidligere? Da kan du lovlig kjøre denne krabaten av en hjullaster, med vekt på 50 tonn og toppfart på 35 km/t. Foto: Hitachi
MER ENN BIL: Fikk du klasse B-førerkort i 2004 eller tidligere? Da kan du lovlig kjøre denne krabaten av en hjullaster, med vekt på 50 tonn og toppfart på 35 km/t. Foto: Hitachi Vis mer

Tok du klasse B-sertifikatet før 19. januar 2013 kan du kjøre alt over, men også flere typer kjøretøy. Bare hør her:

Klasse B før 19. januar 2013

Tok du sertifikatet før 19. januar 2013 kan du i tillegg kjøre motorsykkel med tre hjul.

Klasse B før 1. juli 2006

Er datoen eldre enn 1. juli 2006 i kolonne 10 på sertifikatet, kan du også kjøre snøscooter. Det vises på S-linja nesten nederst på baksiden av sertifikatet. Snøscooteren kan føres både med og uten tilhengerslede, men kun i Norge og Sverige.

Bilprodusentene ga barna kjøreopplæring. Deretter lot de dem konkurrere i kjøreferdigheter med egne foreldre. Vis mer

Klasse B før 1. januar 2005

Og til slutt – tok du sertifikatet i 2004 eller tidligere får du to oppgraderinger på traktor og motorredskap:

  • Traktor: Ingen begrensning verken på vekt eller fart, med eller uten tilhenger. Markeres med «142» i kolonne 12 bak på førerkortet
  • Motorredskap: Du kan kjøre motorredskap med en maksvekt på 7500 kg. Om toppfarten er 50 km/t eller lavere er det ingen vektbegrensning. Dette er markert med «152» på førerkortet (nede i venstre hjørne).

For ordens skyld: Du kan fint fornye førerkortet uten å «miste» datoen din. Den viser når du fikk førerkortet første gang.

Kilde: Statens vegvesen

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.