Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?
(Elbil24): Skoda ENYAQ iV har en rekkevidde på inntil 510 km (WLTP). Tesla Model 3 har en rekkevidde på inntil 580 kilometer (WLTP). Joda, det handler om hvor langt produsenten mener du kan kjøre mellom hver gang du må lade batteriet, men hva betyr egentlig WLTP?
Dette er WLTP
WLTP står for «Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure» og regnes i dag som en av de mest pålitelige målemetodene for rekkevidde på elbiler, både ved blandet kjøring og ved bykjøring. WLTP-tallet som opplyses i spesifikasjonslistene, gjelder stort sett alltid for blandet kjøring.
Testene skal simulere en realistisk kjøresyklus, og foretas både i laboratorium og på vei. Syklusen er delt inn i fire deler med forskjellige gjennomsnittshastigheter: lav, middels, høy og ekstra høy. Hver del inneholder en rekke kjørefaser, stopp, akselerasjon og oppbremsing. Du finner flere detaljer om testmetodikken her.
WLTP-målinger benyttes ikke bare på elbiler, selv om det er der de refereres til oftest. Metoden benyttes nemlig også til å teste forbruk og utslipp på fossil- og hybridbiler, blant annet for å typegodkjenne og avgiftsberegne bilene.
Den gamle standarden New European Driving Cycle (NEDC) fra 1992 (revidert 1997) ble kun utført i laboratorium, noe som ofte gav litt for optimistiske resultater.
Fra september 2018 er alle bilprodusenter lovpålagt å teste alle biler som selges i EU, Sveits, Tyrkia, Norge, Liechtenstein, Israel og Irland med WLTP-metoden.

Fem elbiler som går lenger enn de skal
Hvor realistisk er testene?
Når testene foretas, gjøres de under forhold som tilsvarer en god, norsk sommerdag. Testtemperaturen skal for eksempel være 23 grader, som er gunstig for elbilbatteriet, hvis man ønsker best mulig rekkevidde.
Synker temperaturen, blir også batteriet kaldere. Da øker samtidig den interne motstanden i batteriet i takt med nedkjølingen, effektiviteten synker og resultatet blir at mindre energi kan tas ut.
Siden vi i Norge som regel har det kaldere enn 23 grader, er det derfor sannsynlig at rekkevidden i praksis vil være lavere enn WLTP-tallene.
Blir det riktig kaldt, brukes også mer energi til oppvarming av kupéen, luftmotstanden øker og vinterdekk betyr gjerne også økt rullemotstand. I sum medfører betydelig reduksjon i rekkevidde vinterstid, noe mange elbil-eiere fikk erfare i de strenge kuldeperiodene mange opplevde sist vinter.

Her finner du 70 elbil-tester: Norges største!
Så langt kommer du, vinter og sommer
Det finnes imidlertid noen enkle triks for å øke rekkevidden når det er kjølig ute. Den mest effektive er å sørge for å varme opp batteriet før avreise, mens bilen er tilkoblet ladeboksen. De fleste elbiler har programmer for dette, men også selve ladeprosessen sørger for å varme opp batteriet. Er ladingen ferdig rett før avreise, er det med andre ord også god temperatur i batteriet.
Nyere biler har dessuten ofte varmepumpe, som sørger for at batteriet bruker mindre energi på å varme batteriet, noe som ofte bidrar til økt rekkevidde på vinteren.
Tåler du litt lavere temperatur i kupéen på vinteren, kan det gjøre store utslag i forbruket. Husk også at jevn og lavere fart vil også hjelpe til på rekkevidden - noe som gjelder hele året.
Merk at redusert rekkevidde og økt forbruk av energi om vinteren ikke bare rammer elbiler. Også bensin- og dieselbiler forbruker mer energi da, spesielt på småkjøring når motoren ikke rekker å bli ordentlig varm på hver tur.
Elbil24 har kartlagt mer enn 1000 norske elbiler, og har analysert hvor lang rekkevidde du kan forvente i praksis på rundt 45 modeller, vinterstid og sommerstid. Du finner oversikten under:
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.