Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?
(Elbil24): I dag og i helga er det meldt opp mot 30 varmegrader på Østlandet og andre steder i Norge, og da er det ekstremt viktig at du aldri setter fra deg bilen med verken dyr eller mennesker om bord.
Selv ikke i fem minutter.
I en test som NAF har foretatt, steg temperaturen i en bil som ble parkert i solsteiken, fra 24 grader til 34 grader i løpet av bare fem minutter, noe som vil oppleves som ubehagelig varmt for både mennesker og dyr. Etter 30 minutter var temperaturen 44 grader.
Er utetemperaturen enda høyere, stiger temperaturen enda raskere, og det kan fort bli kritisk for liv om bord. Det kan du se i videoen øverst.
Men det behøver slett ikke være så varmt ute før det blir farlig varmt i bilen.
- Det kan faktisk bli farlig varmt allerede når det er mellom 18 og 20 varmegrader ute, uttalte operasjonsleder Vidar Pedersen i Politiet til Dagbladet.
Ikke la noen være igjen
Det skjer heldigvis svært sjelden at vi hører om barn som blir hensatt i gloheite biler, men hvert år kommer historiene om hunder som politiet eller andre må redde ut - for å redde liv.
- Det generelle rådet er ganske enkelt ikke å la hunden bli igjen i bilen, sier Kine Bjølsen Opstad. Hun er dyrepleier og ansvarlig for dyreforsikringer i if.

Valpen satt fast i Jannes Tesla: - Hadde den vært litt større, hadde det ikke gått
Overskyet vær er farlig
- Det er faktisk på overskyede dager at situasjoner med overopphetede hunder ofte oppstår, opplyser Opstad. Folk er mer oppmerksomme på problemet når sola skinner, men er det varmt været blir bilen også varm selv om det er overskyet. Det betyr også at det ikke er nok å sette bilen i skyggen.

Førstehjelp
En overopphetet hund vil fremstå sterkt redusert eller være bevisstløs.

- Det første man bør gjøre er å få hunden ut av bilen og få kjølt den ned, råder dyrepleieren. Legg den i badekar eller dekk med våte håndklær. Det er særlig mageområdet som må prioriteres.
Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Vidar Pedersen, har sagt at dersom man opplever situasjonen som bekymringsverdig, så bør man ringe politiet.
- Hvis man ser barn eller dyr som ser ut til å ha det ubehagelig i varme biler, og man ikke ser noe tegn til eieren av bilen, vil vi gjerne ha beskjed.
Pedersen har sagt at politiet vil forsøke å få tak i eier, eller sende en patrulje hvis situasjonen krever det.
- Enten får vi tak i bileier som blir bedt om å returnere til bilen, eller så sender vi en patrulje for å eventuelt bryte seg inn i bilen. Dersom situasjonen krever det kan vi også be melder om å gripe inn ved å eksempelvis knuse en rute.
Dersom du ikke får tak i politiet, kan du forsøke å nå eier selv.

Advarer: Ikke gjør denne feilen
Sjekk pulsen
Høy hjertefrekvens er indikasjon på at noe er galt. Normal hjertefrekvens hos hund i hvile er 70 – 120 slag per minutt. Generelt har de mindre rasene noe høyere frekvens enn de store.
Man kan få en god indikasjon på hjertefrekvensen ved å telle hundens puls. Pulsen representerer de hjerteslagene som er sterke nok til å skape et trykk i blodårene.
Pulsen måles enklest på innsiden av hundens lår opp mot lysken. Her går et stort blodkar. Pulsen skal være jevn og fyldig.
- Kontakt alltid veterinær hvis du har en overopphetet hund. Den kan ha fått skader som ikke er synlige, men som har påvirket indre organer, avslutter Opstad.
Hva med «Dog mode»?
En del nye biler har mulighet for å regulere temperaturen om bord i en parkert bil, eksempelvis «dog mode».
Hvis bilen din har en slik modus, bør du sette en lapp på vinduet som forklarer dette. Da unngår du at folk eventuelt setter i gang unødige redningsaksjoner.
Deler av saken har vært publisert også tidligere.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.