Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå
(Elbil24):
Om du har vært uheldig og fått pepret bilen med fugleskitt, er det dumt å vente med fjerningen av den.
Syre skader lakken
Årsaken til at fugleskitt gir skader på lakken, er at den inneholder syre. Men det er også en annen ting: Når sola står på, vil den varme opp den mørke lakken på bilen betydelig. Siden fugleskitten er hvit, vil ikke lakken der den sitter bli varmet opp på samme måte. Temperaturforskjellen som oppstår, vil ifølge eksperter som har studert fenomenet også kunne gi lakkskader.
- Jeg ville anbefalt å fjerne den så raskt som mulig. Skitten vil gi skjolder i lakk. Selv fjerner jeg den ganske fort når jeg ser den, sier Andreas Winnem. Han er rådgiver i Birdlife, tidligere Norsk Ornitologisk Forening.
- Hvor skal man parkere for ikke å få bilen pepret med fugleskitt?
- Du er veldig utsatt under trær, hvor det skjer veldig ofte. Kanskje er det en fugl som har overnattingsplass akkurat der, så da kan det hjelpe å parkere bare noen meter lenger borte, råder han.

Vi har testet råskinnet Polestar 2 BST
Omstridt britisk undersøkelse
En britisk undersøkelse konkluderer med at du helst bør ha grønn bil, om du ikke vil at fuglene skal bæsje på den. For av alle biler det blir bæsjet på, er bare én prosent av dem grønne, ifølge undersøkelsen fra noen år tilbake. Dessuten mener trend-folkene til Nissan i London at grønne biler vil være veldig moderne om noen år ...
Men er den britiske studien troverdig, eller er det bare en dritt-studie? I NOF er de i alle fall skeptiske.
- Nei, jeg tror det er helt tilfeldig, sier Winnem.
Du kan se resultatene av den britiske studien litt lenger ned i saken.
Blått vann?

Ikke gjør dette i vaskemaskinen
Noen mener at blå biler er mest utsatt for fugleskitt, og at det kommer av at blåfargen forvirrer fuglene til å tro at bilene er vann. Andre mener rødt minner fuglene om fare. Videre skal nypolerte og mørke biler gi mer gjenskinn, noe som skal provosere fuglene til å sende av gårde en rakker etter den irriterende «konkurrenten». Bare myter, tror ornitologen.
- Jeg har hørt om dette tidligere, men tror ikke det er noe i det. Etter hva jeg vet finnes det ikke noe ordentlig forskning på temaet heller, forteller Winnem.
- Det kommer nok mer an på hvor du har satt fra deg bilen. Fuglene bæsjer ikke på den med hensikt, sier han.
Sikter på mennesker

10 glimrende elbiler til under 500.000 kroner - og vi har en favoritt
NOF-rådgiveren forklarer at noen fugler som kan finne på å bæsje på mennesker med vilje, men ikke på biler.
- Noen få arter kan gjøre det, når du nærmer deg trær og lignende steder de oppholder seg, men fugler ser ikke på biler som noen trussel.
- Ved vann er det mest måker som skiter på biler. Når de er så mange, er det bare tilfeldig - og ett sted må de treffe når de gjør fra seg, forklarer Winnem.
- Så det finnes arter som skiter mer på biler enn andre?
- Ja. Arter som befinner seg der det er mange mennesker og biler. Derfor er det mange måker, duer, kråkefugler, trost og småfugler.
Så utsatt er bilfargene for fugleskitt
Farge | Rød | Blå | Svart | Hvit | Grå/Sølv | Grønn |
Andel | 18 % | 14 % | 11 % | 7 % | 3 % | 1 % |
Tabellforklaring: Det er britiske Halfords som står bak undersøkelsen, hvor 1140 biler var med. Hvor mange det var av hver bilfarge sier ikke undersøkelsen noe om.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.