Bilvask

Hater du å vaske bil? Da bør du i det minste gjøre dette

Koster lite, tar bare noen få minutter - og øker levetiden.

Litt kjemi, og så noen enkle grep med høytykksvaskeren. Da forsvinner møkka i en fart. Video: Elbil24 Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mange vegrer seg for å vaske bilen om vinteren. Særlig i disse slapse-tider - når bilen uansett blir møkkete igjen så snart du har svingt ut på motorveien, tenker mange at det er like greit å la være.

En full vask i automathallen er dessuten dyrt og koster snart like mye som en hårklipp - så da er det selvsagt svært fristende å utsette vasken i det lengste.

Dette får ekspertene til å vri seg i smerte. Stadig får vi vite hvor viktig det er å vaske bilen regelmessig, og særlig nå på vinteren.

Ekstra viktig nå

- Vi anbefaler at du er nøye med bilvasken om vinteren. Egentlig bør du vaske bilen hyppigere om vinteren enn hva man gjør om sommeren, sier Naf-rådgiver Jan Harry Svendsen.

En av hovedårsakene er naturligvis veisaltet, som har en stygg tendens til å skape korrosjon, lakkskader, samt skader på bremser og hjuloppheng. Slurver du med vasken, kan du risikere at levetiden på både deler og selve bilen går drastisk ned.

I det minste bør du gjøre dette

Men hvis du synes det er dyrt med hyppige bilvask, bør du i det minste ta en skikkelig avspyling i ny og ne, for eksempel ved et selvvaskanlegg.

Vær særlig fokusert på å få spylt ren hjul/bremser, innerskjermer og understellet, som får mye hjuling fra veisaltet.

Hjul, bremser, innerskjermer og understellet har svært godt av å bli spylt rent innimellom vinterstid. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Hjul, bremser, innerskjermer og understellet har svært godt av å bli spylt rent innimellom vinterstid. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Da Elbil24 sjekket ut en slik stasjon i Gardermoen-området nylig, kunne vi spyle alle disse områdene med rent vann i et par-tre minutter for 20 kroner.

En slik spyling vil naturligvis ikke fjerne alt, men vil ta det verste av veisalt og partikler som setter seg på bilen, ifølge bilimportør Bertel O. Steen.

Du bør med andre ord uansett kjøre en full vask innimellom. I vårt tilfelle rakk vi både rengjøring, avspyling og glanstørk i selvvaskeanlegget for 80 kroner, noe som er vesentlig billigere enn i de fleste automathaller. Du får samtidig enda bedre kontroll over resultatet, særlig med litt trening.

Se video øverst for gode tips om selvvask om vinteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.