Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): De nye elbilene i markedet blir stadig mer moderne. Det samme gjør teknologien i bilene. Selvkjøring er for lengst en prioritert funksjon, mens nye BMW i7 nå hever lista betraktelig med innebygd kino. Omdiskutert er også Teslas Sentry Mode - en populær funksjon som faktisk kan være ulovlig.
Oppmerksomhet får også V2L-teknologien. V2L, som står for Vehicle to Load, er en funksjon som gjør at enkelte elbil-nykommere kan gi strøm til og lade opp eksterne apparater.
Teknologien innbærer at man overfører energi fra elbilens batteripakke til en dings som trenger strøm. Som her - da Kia EV6 serverte gløgg under kåringen av Årets Bil 2022:
Elbilen gir hytta strøm
Kia EV6 er ikke alene om denne teknologien. Også søskenbarnet Hyundai Ioniq 5 - som er bygget på samme plattform - tilbyr V2L, det gjør også MG Marvel R, samt flere andre nyheter.
Vi i Elbil24 tok derfor med oss Ioniq 5 på hyttetur for å teste hvor godt teknologien faktisk fungerer. Vi fikk låne et mikrohus kalt Vjuhytta - en liten hytte på 17 kvadratmeter uten innlagt strøm.
Vjuhyttene er tilrettelagt for eksterne strømkilder og er derfor ideelle for å teste ut en elbils V2L-egenskaper. For hvor lett er det egentlig å gi strøm til hytta med elbilen? Og hvor mye batterikapasitet og rekkevidde går tapt underveis?

STOR TEST: De beste piggfrie vinterdekkene
Elbil24 har testet. Her er våre erfaringer.
Planlegg godt
Destinasjonen for vår hyttetur var en bygd i Feiring i Eidsvoll kommune - om lag 8 mil og halvannen times kjøring fra Oslo sentrum. Ettersom vi var usikre på hvor mye energi hytteoppholdet ville kreve, sørget vi for å ha en tilnærmet fullt oppladet bil (94 prosent) ved avreise Oslo.
Vi kjørte en Hyundai Ioniq 5 Long Range 2022-modell med bakhjulsdrift, en bil som gir en WLTP-rekkevidde på inntil 481 kilometer. Kjøreruten inneholdt mye motorvei - og med regnvær og en temperatur på rundt 10 grader, visste vi at bilen ville gå noe kortere.
Med drøye 80 kilometer til hytta var vi likevel trygge på at marginen var god, så vi hurtigladet ikke på veien. Vi hadde imidlertid notert oss lademuligheter både på Minnesund og Dal - henholdsvis 10 og 30 kilometer unna hytta - i tilfelle den første natten ville kreve mer strøm enn vi regnet med.
Vel fremme ved hytta hadde vi 72 prosent (275 km) igjen på batteriet.

Advarer om skrekkpriser på hyttelading
Oppkobling
Dermed var det bare å koble bilen til hytta, noe som skulle vise seg å være mye enklere enn man kanskje skulle tro. Se også video øverst i saken.
Hytta vi besøkte har en strømledning som skal kobles i ladeluken på elbilen:

Da trengs et V2L-adapter. Dette kan kjøpes eksternt, men følger med som standard utstyr ved kjøp av Ioniq 5. Adapteret ser slik ut:

Når adapteret er satt inn i ladeluken og sikkerhetsdekselet er trukket ned, er det bare å koble i ledningen og trykke på på-knappen.
Se forklaring i bildekarusellen her:
I bruk:
Når elbilen er koblet til hytta og V2L-adapteret er påskrudd, får hytta strøm umiddelbart. Samtidig vises informasjon om strøm-overføringen på skjermen bak rattet i Ioniq 5:

- Fredag klokka 19:30: Som du ser av bildet, hadde vår bil 72 prosent batterikapasitet da vi koblet til fredag kveld klokken 19:30. Og da er spørsmålet: Hvor mye batteri kreves for å forsyne hytta med strøm?
Svaret er overraskende lite.
- Lørdag klokka 08:55: Vi sjekket ikke batteriprosenten på bilen før lørdag morgen. Da hadde vi brukt 6 prosent på 13,5 timer. Fredag kveld hadde vi på alle lys i hytta, men disse var naturligvis skrudd av om natten (om lag åtte timer). Til gjengjeld ladet vi to telefoner gjennom nattetimene.
- Lørdag klokka 15:30: Vi satte kursen mot butikken og koblet derfor fra V2L-adapteret. Da var batteriet nede i 64 prosent. Ettersom det var godt dagslys og vi uansett hadde vært ute og gått en tur i terrenget, hadde vi ikke trengt å ha på så mange lamper i hytta i timene før avreise til butikken.
- Lørdag klokka 17:00: Etter endt butikk- og kjøretur var vi tilbake ved hytta med en gjenstående batterikapasitet på 58 prosent.
- Søndag klokka 11:30: 18,5 timer etter at vi koblet på strømmen etter utflukten dagen i forveien, sjekket vi igjen status på batteriet. Da var vi nede i 50 prosent - altså 8 prosent lavere enn lørdag ettermiddag.
Les videre under videoen:
Koble fra:
På dette tidspunktet var det også klart for å sjekke ut av hytta og sette kursen hjemover. Vi hadde allerede testet hvordan det er å koble fra V2L-adapteret i forbindelse med turen til butikken dagen i forveien, så vi visste at det ikke ville by på problemer.
Frakoblingen er like lett som tilkoblingen. Først skrur man av strømoverføringen med av/på-knappen. Deretter tar man ut strømledningen, lukker dekselet og trekker V2L-adapteren ut av ladeluken.
Husk at bilen må være ulåst for å få løs adapteret.
Oppsummert:
Ved hjemreise hadde 50 prosent igjen av batteriet. Vi overførte strøm fra elbilen til hytta i to omganger: Fra fredag 19:30 til lørdag 15:30 (20 timer) og fra lørdag 17:00 til søndag 11:30 (18,5 timer).
De første 20 timene krevde 8 prosent av batteriet. Det samme gjorde de siste 18,5 timene. Det betyr at totalt 38,5 timer med strømoverføring fra elbilen til hytta reduserte batterinivået med kun 16 prosent.
Så skal det sies at denne hytta har en komfyr som går på gass. Det samme gjør oppvarmingen av vannet. En vedovn skal installeres og sørge for oppvarming på kalde dager.
Mens debatten pågår om mulig strømstøtte for fritidsboliger i Norge, er det interessant å merke seg at V2L-teknologien faktisk gjør det mulig å lade elbilen hjemme med «billig» strømstøtte-strøm, for deretter å bruke denne strømmen på hytta.
Dette avhenger naturligvis av hvor du bor og hvor langt du har til hytta, men muligheten finnes. Det er utvilsomt spennende med nye ideer og løsninger, og Elbil24 er imponert over hvor lett det faktisk er å ta i bruk denne teknologien.
Forhåpentligvis vil mange flere bilprodusenter følge etter og tilby V2L på nye modeller.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.