Tyveri av bilnøkkel

Her må du aldri plassere bilnøkkelen

- Man bør tenke på nøkkelen som en verdigjenstand, og oppbevare den deretter.

Natt til 9. juni 2021 lister to tyver seg inn på tunet til Sondre Sanne på Gran. Få minutter etterpå er bilen hans stjålet. Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24):

Advarselen kommer fra informasjonssjefen i If, Sigmund Clementz, som følger utviklingen når det gjelder tyveri av og fra bil nøye.

Så sent som i 2019 ble det stjålet 2.790 biler i Norge. Tallet er heldigvis synkende, noe som skyldes at bilene er blitt vanskeligere å stjele. Men etter hvert som bilene har fått mer avanserte låssystemer, har også tyvenes framgangsmåter blitt mer avanserte.

Det er ikke lenger brekkjern som er tyvenes favoritt-redskap. Tilgang til bilens nøkkel eller nøkkel-kode er en stadig vanligere årsaken når bilen blir borte. Og ofte er det profesjonelle ligaer som står bak.

Bærums-familie mistet bilen

Dette fikk blant andre en familie fra Bærum erfare mens de var på ferie for en tid tilbake. Tyver brøt seg inn i huset og fant bilnøkkelen. Da familien kom hjem var bilen borte.

- Ofte blir biler som stjeles på denne måten kjørt rett over til Sverige og derfra videre nedover på kontinentet eller til Øst-Europa, forteller informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Familien fra Bærum var imidlertid heldig.

Fant bilen igjen

- Familiefaren kunne følge bilens bompasseringer fram og tilbake i Vestfold og bomringen i Oslo. Biltyvene gjennomførte 100 bompasseringer. Dette ble nyttig informasjon for politiet, som nær satt på sanntidsinformasjon om hvor bilen til enhver tid befant seg.

Etter intens spaning og bruk av helikopter, ble tyvene pågrepet etter en biljakt gjennom Operatunnelen og videre på E6, forklarer Clementz, som sier at bilnøkkelen er en verdigjenstand og må behandles deretter.

Ikke ved ytterdøra

- Det er en dårlig idé å legge bilnøkler på bordet eller i den øverste skuffen i gangen. Man bør tenke på nøkkelen som en verdigjenstand, og oppbevare den deretter. En bilnøkkel er jo bokstavelig talt en nøkkel til verdier for hundretusener av kroner.

- I sommerhalvåret er det spesielt viktig å tenke på sikkerheten til nøkkelen. Da har mange dørene oppe, slik at tyver raskt kan stikke innom å ta nøkkelen. Er den lett tilgjengelig på et nøkkelstativ innenfor inngangsdøra eller i skuffen i gangen, er biltyveri like lett som å stjele Hubba Bubba fra femåringer, sier Clementz.

IKKE I GANGEN: Har du et nøkkelskap i entreen? Da bør du vurdere å legge bilnøklene et annet sted. Foto: Rune Korsvoll
IKKE I GANGEN: Har du et nøkkelskap i entreen? Da bør du vurdere å legge bilnøklene et annet sted. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Kopierer nøkkel-koden

Hvor mange av biltyveriene i Norge som skyldes at tyvene skaffer seg tilgang til bilens nøkler eller nøkkel-koder, har verken If eller Gjensidige noen god oversikt over.

I Sverige, derimot, som ofte ligger noen hakk foran Norge på det meste som angår bil, er dette et problem som har økt de siste årene. Ikke minst har man sett en stor økning i at tyver kopierer nøkkel-koden til nyere biler med såkalt nøkkelløse systemer. Det betyr at man bare behøver å være i nærheten av bilen for at den skal låse seg opp.

- Tyvene spaner og finner nye biler med slike systemer. Deretter bruker de en såkalt relé-sender og fanger opp signalene til nøkkelen som ofte befinner seg rett innenfor døra. Dermed kan de låse opp og starte bilen, forteller Josefin Hamilton, som er ansvarlig for skadeforebyggende arbeid i If Sverige til Vi Bilägare.

Stjeles om natten

- Tyveriene skjer ofte om natten og ofte er det to gjerningsmenn på ferde – en utenfor ytterdøren til huset som fanger opp signalene fra bilnøklene og en annen med en forsterker rett i nærheten av bilen, sier Hamilton.

Forsikringsselskapet forteller at de i 2017 bare registrerte et fåtall slike biltyverier, men at de i senere år har fått inn flere anmeldelser hver uke.

Øverst kan du se hvordan tyvene går fram.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.