Hund i bil: Dette må du unngå

Vil du ha en hund som elsker bilturer er riktige forberedelser er suksessfaktor nummer en.

BILSYKE: Unngå for store måltider før bilturen for å unngå bilsyk hund. Foto:123rf
BILSYKE: Unngå for store måltider før bilturen for å unngå bilsyk hund. Foto:123rf Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Hunder som stresses av bilkjøring er slitsomt, både for hund og eier.

- Pesing og generell uro er typiske tegn på stress, forklarer Kine Bjølsen Opstad. Hun er dyrepleier og ansvarlig for dyreforsikringer i if. En rolig hund krøller seg sammen og legger seg til å sove.

Lær valpen å være i bilen

- Råd nummer én er tilvenning, fortsetter Opstad. En valp bør snarest mulig tas med på bilturen, og da er det viktig å trene på den transportmetoden som skal brukes når hunden blir voksen. Er det bur som skal brukes, så bør valpen vennes til bilkjøring i hundebur.

Tilvenning: Tren på den transportmetoden som skal brukes når hunden blir voksen, råder Kine Bjølsen Opstad i if. Foto: If
Tilvenning: Tren på den transportmetoden som skal brukes når hunden blir voksen, råder Kine Bjølsen Opstad i if. Foto: If Vis mer

Voksen hund

Er hunden voksen kan tilvenning være vanskelig. Erfaringsmessig vil den roe seg lettere i et bur enn i en sele sittende i passasjersetet.

Uroen kan også skyldes at hunden blir bilsyk. Da er det lurt å unngå for store måltider før turen, og heller dele opp i flere små.

Medisin: Det finnes medikamenter for alt fra stress til løs mage. Foto: Produsenten
Medisin: Det finnes medikamenter for alt fra stress til løs mage. Foto: Produsenten Vis mer

Det finnes også medikamenter som kan gjøre det enklere for hunden å takle kjøreturen. Tyngre, beroligende medikamenter kan veterinæren gi råd om, mens tabletter mot reisesyke eller løs mage kan kjøpes på apotek eller i dyrebutikken.

Rampe

Er hunden stor og tung, eller begynner å dra på årene, kan det være vanskelig for den å hoppe inn i bilen.

Rampe: En rampe gjør turen inn buret enklere for hunden. Foto: 4pets/buddy
Rampe: En rampe gjør turen inn buret enklere for hunden. Foto: 4pets/buddy Vis mer

- Dette kan bli en sperre for hunden slik at den vegrer seg for å dra på biltur, forklarer Håvard Johansen som er markedssjef i Zookjeden Buddy. Da kan en rampe eller en annen anordning gjøre entringen av bilen enklere.

Ferdig luftet

Pass også på at hunden er skikkelig luftet før bilturen, og legg inn rikelig med tissepauser. Luft godt i bilen før turen, og sørg for riktig temperatur og nok luft under turen. Husk at temperatur og luftmengde i bagasjedelen ikke nødvendigvis er den samme som i passasjerdelen.

Vifte: En vifte som settes på buret gir kjølig og frisk luft til hunden. Crate Fan burvifte kr 349, buddy.no
Vifte: En vifte som settes på buret gir kjølig og frisk luft til hunden. Crate Fan burvifte kr 349, buddy.no Vis mer

Høy lyd

- Hunder har god hørsel, og høy musikk kan være stressende for hunden. Pass for eksempel på at buret ikke står inntil bassshøytaleren i bagasjerommet, avslutter dyrepleieren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.