Høye strømpriser

Hva om man lader elbilen fra dieselaggregat?

Hvor lang tid tar det? Hva blir egentlig drivstofforbruket? Og hvor dumt er det egentlig?

HYTTELADING: Dette aggregatet er beregnet på nødlading på strømløse hytter. Foto: Hyttetorget
HYTTELADING: Dette aggregatet er beregnet på nødlading på strømløse hytter. Foto: Hyttetorget Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): De siste ukene har strømprisene vært vesentlig høyere enn de har vært noen gang tidligere. Faktisk har prisene vært så høye på enkelte tidspunkter, at ladekostnadene for enkelte - isolert sett - har oversteget kostnadene ved å kjøre fossilbil.

Hva om man ladet elbilen fra et dieselaggregat istedenfor fra ladeboksen?

Å lade elbil fra aggregat som en permanent løsning er dumt. Den ballen legger vi død med en gang. Produksjon av elbilbatterier krever mye energi, og dette fører til at elbiler gjerne har høyere utslipp av CO2 ved produksjon enn konvensjonelle biler. På toppen av dette må vi plusse på utslippene ved produksjonen av selve aggregatet.

Likevel kan det være interessant å finne ut hva forbruket blir om vi tar utgangspunkt i bruk av aggregat som en nødløsning.

Den testen er det faktisk noen som har gjort.

I Australia er det store avstander og et dårlig utbygd ladenett. Derfor eksperimenteres det med ladeløsninger som fungerer utenfor strømnettet.

En av de mest omfattende testene er omtalt på den australske Tesla-klubbens hjemmeside. Den ble gjort med et stort dieselaggregat som ble koblet til hurtiglader.

De testet 9 ulike Teslaer og en BMW i3. Resultatet viste at forbruket varierte mellom 4,4 og 7 liter per 100 kilometer.

10 biler i test: BMW i3 kommer best ut med et forbruk på 4,3 l/100km. BIlen med høyest forbruk var en Tesla x100D med et forbruk på nesten 7l/100km. Faksimile: tocwa.org.au
10 biler i test: BMW i3 kommer best ut med et forbruk på 4,3 l/100km. BIlen med høyest forbruk var en Tesla x100D med et forbruk på nesten 7l/100km. Faksimile: tocwa.org.au Vis mer

Den australske nettstedet Reneweconomy skriver om en test som er gjort av den australske elbilforeningen og den australske Tesla-klubben. De har testet en Volvo V70 D4 mot en aggregat-ladet Tesla Model S.

Volvoen endte opp med et forbruk på 4,8 liter på en 104,6 km lang distanse. Teslaen endte med et forbruk på 4,46 liter på samme distanse.

Med en dieselpris (avgiftsfri) på 13 kroner literen, skulle det bety 5,5 kroner i kostnad pr mil for en diesel-ladet Tesla Model S.

Videoen viser hele testen som ble gjort av den australske elbilforeningen. Vis mer

Hybrid drift

Grunnen til at forbruket med en slik kombo er lavere enn mange skulle tro bør egentlig ikke overraske.

- Dette kan minne om hybriddrift. Slik det fungerer i våre hybridbiler gir kombinasjonen effektiv bensinmotor, elmotor og batteri en veldig god utnyttelse av drivstoffet, forklarer Espen Olsen. Han er Informasjonssjef i Toyota Norge.

- Bensinmotorene som brukes har en svært høy virkningsgrad. Det betyr at de utnytter drivstoffet maksimalt. De har samtidig noe lavere effekt, men det fungerer bra så lenge de virker sammen med en elmotor. I tillegg går all overskuddsenergien tilbake til batteriet, sier han.

- Jeg antar det blir noe av det samme når man lader med et aggregat som får gå på et optimalt turtall. Da blir virkningsgraden høy, og strømmen brukes deretter mest mulig effektivt i en elbil, avslutter informasjonssjefen.

Ferdig løsning

Her i Norge kan de som leverer aggregater faktisk melde om en viss interesse for lading med aggregat.

- Vi har laget en egen løsning for dette, kan Fredrik Kleiven i Hyttetorget fortelle.

- Den er beregnet på elbileiere som ikke har innlagt strøm på hytta.

Formålet er nødlading ikke en permanent løsning, understreker han. Det er ikke alltid like enkelt å planlegge med elbil, og da kan et aggregat gi et lite påfyll slik at man kommer seg til nærmeste hurtiglader.

Pakken består av et inverter-aggregat som leverer strøm av god kvalitet, jordspyd og en ladekabel med en egen boks som er spesielt tilpasset dette aggregatet.

Det er imidertid ikke bare å plugge inn i et hvilket som helst aggregat, understreker Kleiven. Det må være av en viss størrelse, så må de ulike styringssystemene snakke sammen.

Sikkerhet

At du skal tenke deg om før du plugger inn ladekabelen i et aggregat kan Kjetil Solberg i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap bekrefte.

- Det er ingen fare forbundet med lading av elbil fra aggregat så lenge aggregatet er forsvarlig jordet og ikke overbelastes. Men muligheten for at et bærbart aggregat kan brukes uten at det jordes kan gi problemer, , sier Solberg.

- Bilen kan spenningsettes og det kan medføre fare for strømgjennomgang ved berøring av karosseriet. Bilen vil ofte sjekke jordingsforbindelsen. Er jordforbindelsen dårlig, vil den ikke motta strøm Da unngår man at farlige situasjoner oppstår, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.