Det er som regel mye snakk om rekkevidde på elbiler, og den etter hvert så kjente rekkeviddeangsten. For selv om du har et batteri med en oppgitt kjørelengde, så vil ikke det si at du alltid får bilen til å kjøre den samme avstanden?
Hvorfor? Det skal vi forklare deg.

Får vi endelig oppgitt riktig forbruk og rekkevidde?
WLTP/NEDC
For det første oppgis rekkevidde på elbiler ut ifra en måling. Frem til nå har målingen NEDC (New European Driving Cycle) blitt brukt, men fra 1 januar 2020 skal alle biler måles etter WLTP (Worldwide Light vehicle Test Procedure).
Uten å gå i detalj måler disse testene hvor langt bilen kan kjøre under ideelle forhold i ideell temperatur på ideelt underlag. Hvor langt en bil kan kjøre i norsk klima og på norske veier vil derfor ikke kunne sammenliknes med den oppgitt rekkevidden.
Temperatur
For å gjøre unna klima først. De aller fleste elektriske duppedingser får forkortet levetid dersom batteriet er kaldt. Dette er rett og slett fordi noe av energien brukes til å holde batteriet varmt nok. Dette har du kanskje lagt merke til dersom du har hatt med telefonen ut i vinterkulda, og opplevd at den går fortere tom for strøm.
Det samme gjelder et batteri på en elbil. Mye av energien blir brukt til å holde batteriet varmt nok, og derfor er det mindre energi igjen til å drive bilen framover.
Dette vil i praksis si at dersom det er kaldt ute, vil rekkevidden til bilen din bli kortere enn på en varm sommerdag.

Elbil i kulda
Aircondition/klimaanlegg
Om vinteren bruker vi varmetråder i rutene, oppvarmet ratt, setevarmere, og annet utstyr som trekker strøm.
I en fossilbil vil noe av overskuddsvarmen fra motoren hjelpe til å drifte disse funksjonene.
Dette er ikke tilfelle i en elbil. Her må i stedet noe av batterikapasiteten gå til å gi deg varme gjennom AC dersom det er kaldt ute. Bruker du mye AC, varme i setene eller liknende, vil dette derfor kunne korte ned rekkevidden din.
Luftmotstand
Aerodynamikken, altså hvor mye motstand luften får når den treffer bilen, vil også kunne påvirke hvor mye energi bilen trenger for å drives framover. Alt som festes utenpå bilen vil gi en økt luftmotstand, for eksempel et takstativ med ski, en skiboks, eller et sykkelstativ for dem som har hengerfeste.

Skiboksen er forbruksfella
Ifølge en undersøkelse det tyske automobilforbundet ADAC gjennomførte i 2014 ga skiboksen så mye som 11 prosent høyere forbruk i en hastighet på 80 kilometer i timen.
Vekt
Også vekten i bilen vil påvirke hvor langt du kommer. Dersom bilen er fullstappet av mennesker og bagasje, vil bilen behøve mer energi for å bli drevet framover enn dersom bilen bare har en sjåfør.
Dekkstørrelse og lufttrykk
Du har kanskje ikke tenkt over det, men hjulstørrelsen du velger til bilen din kan ha stor påvirkning på rekkevidden. Og da er det ikke gummien, men felgstørrelsen du velger. En stor felg er tyngre enn en liten, og størrelsen vil i tillegg gjøre det mer energikrevende for bilen å trekke hjulet rundt
I tillegg vil mengden luft du har i dekket bare bidra til forkortet rekkevidde. Hvis dekkene er for bløte, ruller de tungt, noe som kan gi et økt energiforbruk og dermed redusert rekkevidde
Terreng og geografi
Som fossilbiler vil også elbilers rekkevidde bli påvirket av terrenget. Kjører du mange oppoverbakker, vil du merke at rekkevidden blir kortere enn om du kjører en flat strekning som er like lang.

Hastighet er utslippets verste fiende
Fordelen med en elbil er imidlertid at den kan regenerere strøm. Når en elbil kjører i nedoverbakke vil den kunne produserer den strøm til batteriet.
Hastighet og kjørestil
Hvordan og hvor fort du kjører er det som har aller størst påvirkning på rekkevidden.
Både rask akselerering og høy hastighet over tid vil redusere rekkevidden, uansett værforhold.
Det er det samme de fleste er vant til med en fossilbil. Dersom man bruker gassen hyppig, og holder hastigheter på 100 km/t og høyere, så vil bilen trekke mer drivstoff eller strøm.
Anbefalingen er imidlertid ikke at man skal kjøre som en snegle, men holde en jevnt flyt i kjøringen, og være bevisst på at dersom man kjører lange avstander der fartsgrensen er fra 100km/t og oppover, så vil batteriet måtte lades oftere.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.