Hvordan velge hundebur til elbil

Ikke alle hundebur tåler en krasj

Hundebur kollapser og seler ryker. Slik transporterer du hunden sikkert.

KRASJTEST: Buret har kollapset og hundedukken er på vei ut av buret. Faksimile: YouTube/YouCar
KRASJTEST: Buret har kollapset og hundedukken er på vei ut av buret. Faksimile: YouTube/YouCar Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Mange hundeeiere sikrer ikke hunden forsvarlig i bilen, eller de sikrer den feil, ifølge en undersøkelse som er gjort av Zoo-kjeden Buddy.

- Sammenligner vi med sikring av barn i bil er det den samme diskusjonen på nytt, sier Håvard Johansen som er markedssjef i samme selskap.

- Det er mye «skal bare en kort tur».

Så mye øker vekten på en Chihuahua, Jack Russel terrier, Schnauzer og en Schæfer ved kollisjon i henholdsvis 50 og 100 kilometer i timen. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen. Kilde: if.no
Så mye øker vekten på en Chihuahua, Jack Russel terrier, Schnauzer og en Schæfer ved kollisjon i henholdsvis 50 og 100 kilometer i timen. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen. Kilde: if.no Vis mer

- En bråbrems er nok til å skade både hunden og de som er i bilen, og det kan skje selv om turen er kort, understreker markedssjefen.

Unødige skader

- Når det gjelder transport av hund i bil finnes det kun anbefalinger, ingen spesifikke regler, forklarer Kine Bjølsen Opstad. Hun er dyrepleier og ansvarlig for dyreforsikringer i if.

Rent teknisk sorterer dette under sikring av last, og det er særlig to hensyn hundeeieren må ta. En usikret hund kan skade passasjerene ved kollisjon eller bråbrems. Likeledes vil en løs eller dårlig sikret hund kunne forstyrre sjåføren.

Tenk også på at hunden kan påføres unødige skader, selv under bråbrems eller kollisjon i lav fart.

- Den tryggeste transporten av hund gjøres i bur, fastslår Opstad.

Valg av hundebur

Et solid metallbur er det beste. Tester viser at noen plastbur kan splintres og skade hunden alvorlig. Unngå også de sammenleggbare variantene. Et slikt bur kan klappe sammen under kollisjon.

Buret plasseres gjerne sammen med annen bagasje. Da kan et svakt bur bli klemt sammen av bagasjen ved en bråbrems eller kollisjon.

Lengden på buret: Mål fra halerot til snute og legg til 10 cm. Høyden: Mål fra pote til manke og legg til 10 cm. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
Lengden på buret: Mål fra halerot til snute og legg til 10 cm. Høyden: Mål fra pote til manke og legg til 10 cm. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Gå for et solid og tungt bur som står stabilt i svinger og ved nedbremsing, er dyrepleierens oppfordring.

Unngå også et for stort bur. Hunden skal kunne snu seg rundt i buret. En tommelfingerregel er at man skal måle fra snute til halerot (ikke ta med halen) og legge til ti centimeter for å finne lengden på buret. Skal man finne høyden, kan man måle fra pote til manke (ikke ta med hodet) og legge til ti centimeter. Det gir støtte og beskyttelse til hunden ved en kollisjon.

Legg også inn et sklisikkert underlag i buret. Det gir hunden en bedre følelse av kontroll.

Krasjtest: Subaru of America og Center for Pet Safety (CPS) gjorde tester av ulike typer hundesikring. Videoen viser test av både hundebur og sikkerhetsseler. Vis mer

Er du i tvil, kan du dra til en faghandel for hundeutstyr og prøve burene, foreslår Johansen. Da vil betjeningen også kunne gi råd og tips om valg av bur.

Når det gjelder godkjenninger, gjøres det ifølge Johansen kollisjonstester av bur. TÜV er ett av testinstituttene som utfører dette, og deler ut godkjenninger.

Hundebur: Buret skal være solid bygget, og det skal festes godt. Foto: MIMsafe/buddy
Hundebur: Buret skal være solid bygget, og det skal festes godt. Foto: MIMsafe/buddy Vis mer

Plassering av buret

Buret bør stå på tvers av kjøreretningen og så tett inntil bakseteryggen som mulig. Buret skal stroppes fast slik at det ikke kan beveges.

Skal buret stå i setet, er det ikke tilstrekkelig å dra sikkerhetsbeltet rundt buret.

Bur i elbil

- Mange hundebur passer ikke i elbiler, fortsetter markedssjefen. Små bagasjerom gjør at man må plassere buret i baksetet. For å sikre disse burene forsvarlig, kommer noen av dem med Isofix-fester. Da kan buret sikres der man vanligvis fester barnesetene.

Godt festet: Dette buret er festet i bilens ISOfix-fester. Foto: 4pets/buddy
Godt festet: Dette buret er festet i bilens ISOfix-fester. Foto: 4pets/buddy Vis mer

Sikkerhetssele

Om du ikke har plass til bur, bør du sikre hunden med sele som festes til bilbeltet i baksetet. Da er det viktig å velge seler fra anerkjente produsenter. Selen må også være dimensjonert til hundens vekt.

- Mange av selene på markedet er underdimensjonerte, eller for slakke, påpeker Opstad.

- Husk bare at sikkerhetsseler til hunder er omdiskutert. Det gir dårligere sikkerhet enn bur. Både for passasjerer og hund, avslutter Opstad.

Krasjtest: Selen er underdimensjonert og hundedukken blir skutt frem i kupeen under krasjtesten. Faksimile: YouTube/YouCar
Krasjtest: Selen er underdimensjonert og hundedukken blir skutt frem i kupeen under krasjtesten. Faksimile: YouTube/YouCar Vis mer
Mer om

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.