Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?
(Elbil24): Mange hundeeiere sikrer ikke hunden forsvarlig i bilen, eller de sikrer den feil, ifølge en undersøkelse som er gjort av Zoo-kjeden Buddy.
- Sammenligner vi med sikring av barn i bil er det den samme diskusjonen på nytt, sier Håvard Johansen som er markedssjef i samme selskap.
- Det er mye «skal bare en kort tur».

- En bråbrems er nok til å skade både hunden og de som er i bilen, og det kan skje selv om turen er kort, understreker markedssjefen.
Unødige skader
- Når det gjelder transport av hund i bil finnes det kun anbefalinger, ingen spesifikke regler, forklarer Kine Bjølsen Opstad. Hun er dyrepleier og ansvarlig for dyreforsikringer i if.
Rent teknisk sorterer dette under sikring av last, og det er særlig to hensyn hundeeieren må ta. En usikret hund kan skade passasjerene ved kollisjon eller bråbrems. Likeledes vil en løs eller dårlig sikret hund kunne forstyrre sjåføren.

Valpen satt fast i Jannes Tesla: - Hadde den vært litt større, hadde det ikke gått
Tenk også på at hunden kan påføres unødige skader, selv under bråbrems eller kollisjon i lav fart.
- Den tryggeste transporten av hund gjøres i bur, fastslår Opstad.
Valg av hundebur
Et solid metallbur er det beste. Tester viser at noen plastbur kan splintres og skade hunden alvorlig. Unngå også de sammenleggbare variantene. Et slikt bur kan klappe sammen under kollisjon.
Buret plasseres gjerne sammen med annen bagasje. Da kan et svakt bur bli klemt sammen av bagasjen ved en bråbrems eller kollisjon.

Gå for et solid og tungt bur som står stabilt i svinger og ved nedbremsing, er dyrepleierens oppfordring.
Unngå også et for stort bur. Hunden skal kunne snu seg rundt i buret. En tommelfingerregel er at man skal måle fra snute til halerot (ikke ta med halen) og legge til ti centimeter for å finne lengden på buret. Skal man finne høyden, kan man måle fra pote til manke (ikke ta med hodet) og legge til ti centimeter. Det gir støtte og beskyttelse til hunden ved en kollisjon.
Legg også inn et sklisikkert underlag i buret. Det gir hunden en bedre følelse av kontroll.
Er du i tvil, kan du dra til en faghandel for hundeutstyr og prøve burene, foreslår Johansen. Da vil betjeningen også kunne gi råd og tips om valg av bur.
Når det gjelder godkjenninger, gjøres det ifølge Johansen kollisjonstester av bur. TÜV er ett av testinstituttene som utfører dette, og deler ut godkjenninger.

Plassering av buret
Buret bør stå på tvers av kjøreretningen og så tett inntil bakseteryggen som mulig. Buret skal stroppes fast slik at det ikke kan beveges.
Skal buret stå i setet, er det ikke tilstrekkelig å dra sikkerhetsbeltet rundt buret.

Stor oversikt: Sjekk bagasjeplassen i de nye elbilene
Bur i elbil
- Mange hundebur passer ikke i elbiler, fortsetter markedssjefen. Små bagasjerom gjør at man må plassere buret i baksetet. For å sikre disse burene forsvarlig, kommer noen av dem med Isofix-fester. Da kan buret sikres der man vanligvis fester barnesetene.

Sikkerhetssele
Om du ikke har plass til bur, bør du sikre hunden med sele som festes til bilbeltet i baksetet. Da er det viktig å velge seler fra anerkjente produsenter. Selen må også være dimensjonert til hundens vekt.
- Mange av selene på markedet er underdimensjonerte, eller for slakke, påpeker Opstad.
- Husk bare at sikkerhetsseler til hunder er omdiskutert. Det gir dårligere sikkerhet enn bur. Både for passasjerer og hund, avslutter Opstad.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.