Elbil og kilometerstand:

Ikke glem dette tallet: - Kan bli en dyr overraskelse

Har du tatt bilen med på ferie i sommer, eller bare brukt den mer enn normalt? Sett av tid til en viktig sjekk.

Bruker du elbilen stort sett til korte turer i hverdagen, kan en bilferie gjøre store utslag på kilometerstanden. Overstiger du den avtalte kjørelengden, kan det bli en dyr overraskelse om du er uheldig og trenger å bruke forsikringen. (Foto: NAF)
Bruker du elbilen stort sett til korte turer i hverdagen, kan en bilferie gjøre store utslag på kilometerstanden. Overstiger du den avtalte kjørelengden, kan det bli en dyr overraskelse om du er uheldig og trenger å bruke forsikringen. (Foto: NAF) Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Sommeren har vært preget av streik i flytrafikken og kaotiske tilstander ved en rekke store flyplasser i Europa. Mange nordmenn har av den grunn valgt å dra på bilferie med elbilen.

Elbiler med lengre rekkevidde og et bedre utbygd ladenettverk gjør dette lettere enn noen gang tidligere. Mange nordmenn har erstattet flyreisen med langturer bak rattet.

- De har valgt elbilen i stedet. Etter en ferie med mye kjøring, er det viktig å kontrollere kilometerstanden når dere kommer hjem, advarer senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf.

- Dyr overraskelse

Som bileier tegner du bilforsikring. Alle har en avtalt kjørelengde i denne forsikringen. Kjørelengden bestemmer du selv - avhenging av dine kjørevaner.

- Bruker du elbilen stort sett til korte turer i hverdagen, kan en bilferie gjøre store utslag på kilometerstanden, sier Sødal.

Med andre ord er det veldig viktig at du sjekker kjørelengden og kontrollerer den opp mot forsikringen din.

- Overstiger du den avtalte kjørelengden, kan det bli en dyr overraskelse om du er uheldig og trenger å bruke forsikringen, sier Sødal.

Mindre igjen på forsikringen

Har du flere kilometer på telleren enn du har forsikring for når uhellet er ute, vil det gå ut over beløpet du får igjen på forsikringen.

Det positive er at du fortløpende kan kontakte forsikringsselskapet og endre den avtalte kjørelengden. Slik kan du unngå å kjøre med bil som ikke er tilstrekkelig forsikret.

- Hvis du oppdager at elbilen har kjørt lenger enn du har avtalt med forsikringsselskapet, eller at du er i ferd med å overstige grensen, tar du kontakt med forsikringsselskapet for å oppjustere kjørelengden, sier Sødal.

  • Har du sett denne?
Thomas Hauerberg hos Naf forklarer hvorfor det kan være smart å ta en garantiutløpstest før garantitiden på bilen utløper - også for elbiler. Vis mer

Leasing intet unntak

Dette gjelder også om du leaser elbil - noe som har blitt mer og mer populært. På lik linje med dem som eier bil vil du da ha en avtalt kjørelengde i leasingkontrakten.

- Hvis du nærmer deg grensen, har du egentlig to valg. Kjøre mindre fremover eller ta kontakt med leasingselskapet og høre hvor mye det koster å øke kjørelengden, sier Sødal.

Følg med på garantien

Alle som har en elbil i garantiperioden bør også være bevisste på kilometerstanden. Garantien settes ut fra antall år eller kilometer bilen har kjørt.

- Hvis garantien på bilen nærmer seg å løpe ut på grunn av antall kjørte kilometer, bør du fremme eventuelle garantikrav før det er for sent, råder Sødal.

Det er alltid viktig å følge elbilens serviceprogram, og særlig om bilen fortsatt er i garantiperioden. Dersom bilferien har gjort at du nærmer deg kjørelengden som gjør at du må ha service, bør du bestille service tidligere enn planlagt.

- Om bilen er innenfor garantitiden er det mye enklere å få gjennom krav senere om du har vært nøye med å gjennomføre service-programmet, avslutter Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.