Slik frakter du juletreet:

- Ikke legg juletreet direkte på taket

Før du handler inn juletreet er det lurt å tenke gjennom hvordan du vil frakte det hjem.

Når du først har fått lagt juletreet på taket, er det enkleste å stroppe det fast med jekkestropper. Da presses det sammen og festes godt mot underlaget slik at det ikke beveger seg i noen retninger. (Foto: NAF)
Når du først har fått lagt juletreet på taket, er det enkleste å stroppe det fast med jekkestropper. Da presses det sammen og festes godt mot underlaget slik at det ikke beveger seg i noen retninger. (Foto: NAF) Vis mer
Publisert

(Elbil24): Jula nærmer seg og mange nordmenn er i disse dager i ferd med å sikre seg årets juletre.

Det er praktisk med bil når du skal frakte juletreet hjem. Det er imidlertid noen ting du bør tenke gjennom og noen fallgruver du bør unngå.

- Det er praktisk å frakte ting på taket av bilen, men da må takstativet på før juletrehandelen, sier Nils Sødal i Naf i en pressemelding.

Kan skade bilen og andre

Legger du juletreet rett på taket av bilen, er det fare for at du skader taket ditt. Ikke minst kan du sette andre i fare.

- Ikke legg juletreet direkte på taket. En ting er at du kan skade taket, men sannsynligheten for at treet løsner og sklir av taket i en sving eller ved en nedbremsing eller akselerasjon, er høy. Og ikke noe du vil oppleve på E18 eller E6, sier Sødal.

Derfor går Naf nå ut og anbefaler bilførere å benytte seg av takstativ når juletreet skal fraktes trygt hjem til stua.

- Når du først har fått lagt juletreet på taket, er det enkleste å stroppe det fast med jekkestropper. Da presses det sammen og festes godt mot underlaget slik at det ikke beveger seg i noen retninger, sier Sødal.

Husk pose eller refleksvest

Det hører ikke sjeldenhetene til at man ønsker seg et ekstra stort og langt tre til jul. Om du imidlertid skal kjøre dette treet hjem, minner Naf om at det ikke kan stikke mer enn 15 centimeter utenfor bilens side og ikke mer én meter foran.

- Stikker treet ut lenger enn normal avstand til bilen bak, skal det merkes tydelig, for eksempel med en pose eller refleksvest, sier Sødal.

Han anbefaler ikke å frakte treet inni bilen.

Årsaken er at det kan gå utover trafikksikkerheten. Et tre kan bevege seg under bråstopp og sette fører og passasjer i fare. Legger du treet inni bilen, må det festes veldig godt.

- For det andre kan treet gi mye søl av barnåler. Hvis du ikke vil rydde barnåler inne i bilen frem til påsken, er det beste å frakte juletreet sikkert på taket, avslutter Sødal.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.