DeLorean DMC-12

Ikonet er blitt elektrisk

Tysk selskap har allerede bygd om den legendariske bilen fra Tilbake til fremtiden-filmene, og tar imot flere på bestilling!

ELBIL: Den elektriske utgaven av DeLorean DMC-12 har en toppfart som langt overgår den magiske hastigheten som tok bilen ut på historiske eventyr i Tilbake til fremtiden-filmene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ELBIL: Den elektriske utgaven av DeLorean DMC-12 har en toppfart som langt overgår den magiske hastigheten som tok bilen ut på historiske eventyr i Tilbake til fremtiden-filmene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(München, Elbil24): Historien om den amerikanske bilprodusenten DeLorean er kort, og full av budsjettoverskridelser og tekniske problemer. Den eneste modellen som kom i produksjon, sportsbilen DMC-12, ble bare produsert i rundt 9200 eksemplarer - og det skjedde for hånd på en fabrikk i Nord-Irland så langt tilbake som i 1981 og 1982.

Legendarisk bil fra legendarisk film-trilogi

Likevel har både bilmerket og toseteren DMC-12 med sitt futuristiske design og måkevinger fått legendestatus. Noen hevder til og med at Tesla hentet inspirasjon fra bilen da de designet dørløsningene på Model X. Uansett vekker bilen sterke følelser hos så vel unge som gamle, den dag i dag.

Årsaken er naturligvis film-trilogien Tilbake til fremtiden, der bilen ble brukt som en flyvende tidsmaskin - som tok hovedpersonen Marty McFly fra 1985 tilbake til 1955, deretter til 2015 og til slutt til 1885.

I motsetning til bilen, ble filmserien en gedigen suksess. Første film kostet rundt 19 millioner dollar å lage i 1985, men det anslås at den har generert inntekter som er minst 20 ganger dette beløpet, ifølge IMDB. Også de to siste filmene ble gedigne kassasuksesser, til tross for et mer enn dobbelt så høyt budsjett.

Rundt 30 i Norge

Men selv om bilen aldri ble noen suksess da den ble produsert, ble den svært attraktiv blant både motor- og filmentusiastene. Det anslås at det fortsatt eksisterer rundt 6500 eksemplarer av DMC-12 rundt omkring i verden, og det finnes også rundt 30 eksemplarer i Norge.

Man kan til og med påstå at bilen var delvis norsk. DeLorean DMC-12 hadde nemlig norskprodusert bensintank, levert av Dyno Industrier.

REGISTRERT NY I NORGE: Henrik Scott Forsberg eier det eneste eksemplaret av DeLorean DMC-12 som ble registrert ny i Norge. Det skjedde i 1983. Foto: Knut Arne Marcussen
REGISTRERT NY I NORGE: Henrik Scott Forsberg eier det eneste eksemplaret av DeLorean DMC-12 som ble registrert ny i Norge. Det skjedde i 1983. Foto: Knut Arne Marcussen Vis mer

Kan gjøres om til elbil - hvis du har råd

Skulle du være så heldig å sitte på et eksemplar av den legendariske Tilbake til fremtiden-bilen, kan du nå skrote både bensintanken og den noe slappe forbrenningsmotoren. Det tyske selskapet Ecap tilbyr nemlig å erstatte begge deler med batterier og elmotor.

Ecap er i godt selskap. Den siste tiden har det dukket opp en rekke aktører som tar på seg slike oppdrag. Tidligere i høst skrev vi blant annet om det britiske selskapet Electrogenic, som har elektrifisert en rekke klassikere - på oppdrag fra eiere med relativt tykke lommebøker.

Under årets mobilitetsmesse IAA, som ble avholdt i München i september, viste Ecap fram et elektrifisert eksemplar av DeLorean DMC-12. Bilen vakte naturligvis stor oppsikt blant de besøkende på selskapets stand.

LADEKONTAKTEN BAK: Batteriet skal ifølge Ecap være fulladet på fem timer under optimale forhold. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LADEKONTAKTEN BAK: Batteriet skal ifølge Ecap være fulladet på fem timer under optimale forhold. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

En representant fra Ecap fortalte Elbil24 at selskapet, som har tilhold i utkanten av Hamburg, har gjort business av å elektrifisere alt fra gamle traktorer til sportsbiler, inkludert to eksemplarer av DeLorean DMC-12. Han fortalte at de hele tiden var på utkikk etter nye oppdrag.

Ulempen er naturligvis at dette både er en omfattende og kostbar jobb. Ecap anslår at en full konvertering av DeLorean DMC-12 vil koste eieren rundt 64.000 euro, eller rundt 650.000 norske kroner.

Bensinmotoren blir i så fall erstattet av to elmotor som yter totalt 130 hestekrefter, og bensintanken byttes ut med en litium-ion-batteripakke på 42 kWh. Ifølge Ecap skal dette gi bilen en rekkevidde på 200 kilometer.

Topphastigheten skal være på rundt 200 kilometer i timen, altså et godt stykke over de magiske «88 miles per hour» som tok bilen og passasjerene med på historiske eventyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.