Treg hurtiglading?

Jo-jo-trikset gir raskere lading

Verdt å merke seg om du må hurtiglade tidlig på turen.

FIENDE: Kulda er elbilistens verste fiende, både hva gjelder rekkevidde og ladeeffekt. Foto: Fred Magne Skillebæk
FIENDE: Kulda er elbilistens verste fiende, både hva gjelder rekkevidde og ladeeffekt. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Kaldt batteri er langt fra optimalt når du skal hurtiglade. Da er den interne motstanden i batteriet mye høyere enn når det er varmt, og dermed går ladinga saktere. I tillegg vil noe av energien brukes til å varme batteriet, som helst skal ha en temperatur på 30-40 grader for å lades optimalt.

Om du for eksempel skal kjøre til hytta, er derfor rådet at du lader bilen på slutten av turen – før du kommer frem – for da er batteriet varmt etter den lange kjøreturen. Parkerer du på hytta med 20 prosent igjen og satser på å lade etter en halvtime på tilbakeveien, vil du sannsynligvis få ganske laber ladehastighet når du plugger i hurtigladeren.

Selv husker jeg godt min første erfaring med å hurtiglade kaldt batteri. Bilen hadde omtrent 50 prosent på morgenen da vi skulle hjem fra hytta etter vinterferien, og jeg fikk da den lure ideen at jeg kunne kjøre de seks-sju kilometerne til nærmeste hurtiglader og lade bilen fullt før de andre stod opp.

Her skal du få se regninga (den gangen var det minuttpris + kWh-pris):

Jo-jo-trikset gir raskere lading

Ikke bare måtte jeg betale nesten 22 kroner kilowattimen; jeg fikk bare tilført snaue 6 kWh på nesten 38 minutter, eller da en gjennomsnittlig ladefart på rundt 9,3 kW. Og så brukte jeg vel brått en kilowattime og vel så det på å kjøre tilbake til hytta igjen …

Forvarming

Det er altså alfa og omega å sørge for at batteriet er godt temperert når det skal hurtiglades.

Noen biler lar deg forvarme batteriet. Dette er en svært kjekk mulighet for oss i kalde Norge. Da vil bilen bruke ekstra strøm på å varme batteripakka, slik at den er godt temperert når du ruller inn på ladestasjonen.

Dette finner du typisk som et menyvalg på skjermen eller som en funksjon i appen. Noen biler er også laget slik at hvis du angir en hurtigladestasjon som destinasjon i bilens navigasjonssystem, så starter bilen automatisk forvarming i tide. Dette er blant annet noe du finner hos Tesla, og nylig fikk også Kia EV6 denne muligheten, der eldre modeller kan oppdateres hos forhandler.

Merk for øvrig at det å forvarme batteriet også er lurt når den er plugget i hjemmeladeren. Da vil du oppleve at bilen bruker mindre energi enn om du starter med helt kaldt batteri, slik at du dermed får bedre rekkevidde – på mange biler kan du angi når du har planer om å kjøre av gårde enten i appen eller via infotainment-skjermen, og så sørger bilen for at batteriet/kupeen er varmet opp når du kjører av gårde.

Hva om du ikke har forvarming?

Ikke alle biler lar deg forvarme batteriet, og som nevnt innledningsvis er det dumt å bare kjøre litt før du skal hurtiglade.

Den amerikanske YouTube-kanalen Out of Spec Reviews gjorde et interessant eksperiment forleden dag. De lånte to identiske VW ID.4 som stod parkert over natta i -16 ⁰C, og begge hadde 38 prosent igjen på batteriet da eksperimentet startet.

Begge bilene skulle så kjøres i nøyaktig en halv time før de skulle lades, men kjøremønsteret var helt ulikt:

  • Den ene bilen ble kjørt på helt vanlig, rolig måte.
  • Den andre bilen ble kjørt som en jo-jo. Altså der sjåføren akselererte opp i hastighet, slapp gasspedalen slik at bilen regenererte, akselererte igjen og så videre. Fra nå av kaller vi den bilen jo-jo-bilen.

Teorien var da at jo-jo-bilen ville klare å varme batteriet mer og dermed få høyere ladeeffekt. De ville se hvilken bil som først klarte å lade til 80 prosent, men justerte det ned til 60 prosent etter hvert for å rekke andre avtaler.

– Jo-jo-kjøring gir en god effekt fordi batterier utvikler varme jo mer de belastes, og jo hardere de belastes, jo mer varme avgir de, sier fagredaktør Fred Magne Skillebæk i Elbil24.

Slik gikk det

Jo-jo-kjøringa er definitivt en oppskrift på kvalme unger i baksetet, og ikke akkurat å anbefale på godt trafikkerte veier, men om man har anledning til å kjøre på den måten, viste det seg at teorien holdt vann.

Da bilene rullet inn på ladestasjonen hadde jo-jo-bilen 17 prosent igjen på batteriet, med et forbruk på svært høye 1,6 miles per kWh eller da 38,8 kWh / 100 km. Den andre bilen hadde 24 prosent igjen på batteriet, med et forbruk på 1,9 miles per kWh, eller da 32,7 kWh / 100 km, ifølge bilenes instrumentpaneler.

Da laderne ble plugget i startet ladinga med 31 kW effekt for bil nummer én, mens jo-jo-bilen startet på 133 kW. Etter noen minutter hadde bilene begge 25 prosent igjen på batteriet, så hele forspranget var spist opp allerede når bil nummer én hadde fått ett ekstra prosentpoeng på batterimåleren.

Her lader bil nummer én på 27 kW og får da tilført energi tilsvarende 13 mil i timen. Foto: Out of spec reviews/YouTube
Her lader bil nummer én på 27 kW og får da tilført energi tilsvarende 13 mil i timen. Foto: Out of spec reviews/YouTube Vis mer

Etter 19 minutter hadde jo-jo bilen gått fra 17 til 60 prosent på batteriet og avsluttet ladinga. Bil nummer én brukte 59 minutter på å gå fra 24 til 60 prosent. Altså sparte jo-jo-bilen i dette tilfellet hele 40 minutter på å komme opp til 60 prosent. Eller sagt med andre ord: 2,26 prosentpoeng i minuttet på jo-jo-bilen vs 0,6 prosentpoeng i minuttet på den som ble kjørt på normalt vis. Det er nesten fire ganger raskere lading.

– Han vinner selvsagt litt på at han starter med lavere state of charge også, poengterer Skillebæk.

Bare om du kan

La oss skynde oss å legge til at jo-jo-kjøring ikke er å anbefale på godt trafikkerte veier eller om det er vanskelige kjøreforhold. Det skulle ha blitt litt av et baluba på vei hjem fra fjellet på søndag om alle kjørte sånn.

Likefullt er det interessant å se at gevinsten er såpass stor som den er på å tyne batteriet når det er kaldt. Det beste er selvsagt om bilen selv har anledning til å forvarme batteriet, slik at du kan kjøre trygt og rolig på vei til ladestasjonen.

Men er det skadelig for batteriet å kjøre på denne måten?

– Hyppige temperatursvingninger sliter naturligvis på batteriet, men de har jo en varighet på mange, mange år, så du skal gjøre dette veldig mye om det skal gjøre noen nevneverdig skade på batteriet, avslutter Skillebæk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.