Bilforsikring

Kilometer-tabbe kan gi avkortning

Alle som har vært på bilferie i sommer bør sjekke dette tallet.

SJEKK DETTE TALLET: Kilometer-telleren må ikke overstige avtalt kjørelengde. Foto: Elbil24
SJEKK DETTE TALLET: Kilometer-telleren må ikke overstige avtalt kjørelengde. Foto: Elbil24 Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Ferien er over for de fleste, og mange av oss har tilbakelagt tusenvis av kilometer på veiene. Men har du kontroll på hva som er avtalt årlig kjørelengde med forsikringsselskapet ditt? Hvis ikke bør du ta en sjekk nå.

- Bruker du vanligvis ikke bilen på ferieturer eller har lagt ut på en skikkelig langtur i sommer, er det fort gjort at du har kjørt lenger enn det du har avtalt, har kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf tidligere sagt.

Risikerer avkortning

De aller fleste bilforsikringene har nemlig en avtalt årlig kjørelengde, og dersom du kjører lenger enn denne og havner i en situasjon der du trenger å benytte forsikringen din, risikerer du blant annet avkortning i en eventuell erstatningssak.

Når man tegner en bilforsikring, må man velge en kjørelengde som dekker sin bilbruk best mulig. Forsikringsselskapene opererer gjerne med intervaller som 8000, 12.000, 16.000 kilometer og så videre. Jo lengre kjørelengde, desto dyrere forsikring.

Har du for eksempel kjørt fra Oslo til Nordkapp og tilbake i sommer, har du «brukt opp» minst 4000 kilometer på den turen alene.

Gjelder både forsikring og leasing-avtaler

Det er imidlertid en enkel sak å forlenge kjørelengden, hvis du ser at du trenger det. Ofte kan du løse det selv via forsikringsselskapets nettsider, eller man kan ta en telefon til en kundebehandler i selskapet.

Husk også at dersom du leaser bilen, har du også en avtalt årlig kjørelengde knyttet til avtalen, ofte ligger denne på rundt 15.000 kilometer.

- Så sjekk hvordan du ligger an og om du har nok kilometer å gå på resten av året. Trenger du å øke avtalt kjørelengde, ta kontakt med forsikringsselskapet eller leasingselskapet ditt, er anbefalingen fra Sødal.

  • Denne løsningen er ikke dum om du legger ut på bilferie med fullt bagasjerom!
Denne knappen er litt fiffig! Vis mer

Har tilbakevirkende kraft

Kaj Vilner Johannes Opasiak, leder for kundesenteret i Codan Forsikring, har uttalt til vårt søsternettsted Dinside.no at dersom du endrer kjørelengden i løpet av et forsikringsår, skjer det med tilbakevirkende kraft.

- Det som skjer dersom en kunde øker fra ett trinn til ett annet er at endring skjer med tilbakevirkende kraft og mellomlegget blir fordelt på resterende fakturer av forsikringsperioden.

For eksempel hvis en kunde endrer fra 12 til 14.000 kilometer kjørelengde i august, og det medfører 2000 kroner i økt årspremie, blir dette fordelt på resterende fire måneders trekk av den aktuelle perioden.

Kan få konsekvens for garantien

Men det er ikke bare avtalt kjørelengde med forsikringsselskapet (og leasing-selskapet) du må ha kunnskap om. De som har en bil som er i garantiperioden, bør også tenke på kilometerstanden.

Varigheten på garantien på biler settes ut i fra antall år eller antall kilometer bilen har kjørt. Det vanligste er fem år eller 100.000 kilometer. Noen bilmerker - spesielt nyere elbiler - har både lenger tid og kilometer kjørt.

NAF anbefaler bileiere om å ta en garantiutløpstest på et verksted når det nærmer seg utløp for garantien. Det kan du lese mer om i saken under:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.