Førerkort for bil og tilhenger

Kjøre elbil med henger? Det er ikke sikkert du har lov

Har du lyst til å trekke henger med elbil? I så fall bør du sjekke at du faktisk har lov. Kun én av bilene i vår oversikt kan kjøres lovlig med maksimal hengerlast og førerkort klasse B.

FØRERKORTET KAN AVGJØRE: Bare én av elbilene vi har sjekket kan kjøres med maks hengervekt om du har førerkort klasse B. Foto: Shutterstock / NTB
FØRERKORTET KAN AVGJØRE: Bare én av elbilene vi har sjekket kan kjøres med maks hengervekt om du har førerkort klasse B. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

(Elbil24) Stadig flere elbiler har mulighet for tilhengerfeste og da for å trekke henger. Det er en mulighet nordmenn spesielt setter pris på, slik at man har mulighet for å koble på campingvogna, båthengeren eller bare skal hente noe plank eller kjøre et lass på søppelfyllinga.

Hvor tung henger du kan koble på varierer mellom modellene – noen kan trekke 1000 ekstra kilo, mens andre er godkjente for både 2000 og 2500 kilo tilhengerlast.

Men om du bare har førerkort klasse B, som jo de fleste av oss har, kan det sette begrensninger på hengervekten langt under det bilen er godkjent for. De tunge batteripakkene gjør nemlig at utgangspunktet er et helt annet enn det man hadde med en tilsvarende fossilbil.

Maks 3500 kg

Med førerkort klasse B begrenses nemlig maksimalt tillatte totalvekt for både bil og henger til 3500 kg.

Et unntak er dersom hengeren er registrert for inntil 750 kg maksimal totalvekt. Da kan du fortsatt kjøre lovlig med førerkort klasse B, selv om maksimalt tillatt totalvekt for bil + henger skulle overstige 3500 kg (så lenge bilens tillatte totalvekt er under 3500 kg).

Men er hengeren registrert for mer enn 750 kg er dette viktig: Om du så bare laster hengeren med isopor, er det den tillatte totalvekten som gjelder, ikke den reelle totalvekten.

Det betyr at en populær bil som VW ID.4, som avhengig av utstyrsmodell har tillatt totalvekt på 2540-2750 kg og er godkjent for tilhenger på opptil 1000 kg, faktisk ikke kan kjøres med en 1000 kg-henger om du bare har førerkort klasse B. Da blir den tillatte totalvekten for bil og henger mer enn 3500 kg.

Med Statens Vegvesens tilhengerkalkulator kan du selv sjekke om du har lov til å kjøre kombinasjoner av biler og hengere. Her har vi valgt førerkort klasse B, en VW ID.4 og en tilhenger med maksvekt på 1000 kg og får da rødt kryss. Tjenesten finnes også som egen app.
Med Statens Vegvesens tilhengerkalkulator kan du selv sjekke om du har lov til å kjøre kombinasjoner av biler og hengere. Her har vi valgt førerkort klasse B, en VW ID.4 og en tilhenger med maksvekt på 1000 kg og får da rødt kryss. Tjenesten finnes også som egen app. Vis mer

En 1000 kg-henger i seg selv har typisk en egenvekt på rundt 250 kg og da med rundt 750 kg tillatt nyttelast, men selv med en tom 1000 kg-henger som bare veier 250 kilo, vil du ikke kunne kjøre denne kombinasjonen lovlig med førerkort klasse B om den er koblet til en ID.4.

Ironisk nok kan du fint fullaste en 750-kiloshenger og kjøre lovlig, selv om den reelle totalvekten da er større enn med en tom 1000 kg-henger.

Mange havner godt over

I tabellen under har vi listet opp en rekke bilmodeller som er i salg i dag der du kan se bilens tillatte totalvekt og maksimale tilhengervekt. Tallene for har vi hentet fra databasen til Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV), med forbehold om feil i datagrunnlaget.

I neste kolonne har vi summert de to for å få en tillatt maksvekt for bil og henger. Dernest følger hvilken B-førerkortklasse (mer lenger ned) som kreves for å kjøre bilen med maksimal tilhengerlast, og til slutt – hvor stor henger (maksimalt tillatt vekt) du kan trekke på den aktuelle bilen om du har førerkort klasse B.

Siden samtlige av bilene er lettere enn 3500 kilo, kan altså alle kjøres med en 750 kg-henger, men så fort hengeren har en høyere maksimal tillatt totalvekt enn det, er det ytterst få av dem som kan kjøres med et førerkort klasse B.

Faktisk er det kun Tesla Model 3 som kan kjøres med en tilhenger som matcher den maksimale tilhengervekten for bilen (1000 kg) om du har førerkort klasse B.

Om du vil trekke maksimal tilhengervekt på resten av bilene, fordeler de seg nøyaktig likt mellom krav til førerkortklasse B96 og BE.

B96: Opptil 4250 kilo

Rundt halvparten av bilene havner altså mellom 3500 og 4250 kilo i maksimal totalvekt for bil + henger, og da trenger du et par ekstra sifre på klasse B-førerkortet ditt, nærmere bestemt kode 96.

B96 utvider nemlig B-førerkortet med ytterligere 750 kg, slik at du kan føre bil + henger med maksimalt tillatt totalvekt på 4250 kilo.

For å få B96 er du nødt til å ha minst sju timers obligatorisk opplæring, men du trenger ikke å gå opp til ny førerprøve. Disse timene inkluderer trinnvurderinger, lastsikring og sikkerhetskurs på vei.

BE: Opptil 3500+3500 kilo

Passerer totalvekten 4250 kg må du opp på førerkort klasse BE. Med et slikt på innerlomma kan du, som med førerkort klasse B, kjøre en bil på inntil 3500 kilo, men da i tillegg tilkoblet henger med inntil 3500 kilo tillatt totalvekt.

Altså kan du føre totalt 7 tonn med bil + henger, men der ingen av dem kan veie mer enn 3500 kilo.

Også her trenger du minst sju timers obligatorisk opplæring med det samme innholdet som i B96, men i motsetning til B96 må du opp til en praktisk førerprøve for å få BE stemplet i sertifikatet.

Kjører du med adapter i hengerkontakten er det et par ting du må passe på. Vis mer

Så mye koster det

Har du behov for å oppgradere med et par ekstra sifre eller en ekstra bokstav på førerkortet må du altså oppsøke en trafikkskole.

Her melder kjøresmart.no at typisk pris for å få B96 vil være 5-6000 kroner hos trafikkskolene, mens du på BE må regne med 7-8000 kroner, inkludert oppkjøringa som koster tusenlappen. Det er i tråd med stikkprøvene vi har tatt hos et par trafikkskoler.

Det presiseres samtidig at kostnaden også vil avhenge av ditt ferdighetsnivå, og hvorvidt du trenger flere kjøretimer enn minimumskravet.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.