Citroën DS 1972

Klassiker gjenoppstår som elbil

Britisk selskap har spesialisert seg på å konvertere gamle biler til elbiler, klare for et nytt liv med null utslipp.

NULLUTSLIPP: En elektrifisert Citroën DS 1972-modell. Foto: Electrogenic
NULLUTSLIPP: En elektrifisert Citroën DS 1972-modell. Foto: Electrogenic Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Fremtiden for bilindustrien er definitivt elektrisk, og om ganske få år kan sone-restriksjoner føre til at du ikke lenger får kjørt diesel- eller bensindoningen din dit du skal.

Så hva gjør du da, når din livs store kjærlighet er en strøken, 50 år gammel veteranbil? Bygger den om til elbil og gir den et nytt liv, naturligvis.

Stadig flere selskaper spesialiserer seg på slik ombygging, og interessen for «retro-elektrifisering» kan fort vise seg å bli stor de neste årene, med stadig flere restriksjoner mot bruk av fossilbiler i byer, for ikke å glemme økende priser på drivstoff.

Elektrifiserer klassiske biler

Britiske Electrogenic er et selskap som allerede har gjort slik ombygging til god business, og har konvertert alt fra klassiske bobler til Rolls Royce Silver Shadow, på oppdrag fra kunder.

Nylig presenterte de resultatet av sitt ferskeste oppdrag; elektrifisering av en 1972-modell av den ikoniske klassikeren Citroën DS. Bilen var i sin tid ansett som en luksuriøs og komfortabel doning, og det aktuelle eksemplaret ser i tillegg ut til å være eksepsjonelt godt holdt.

Bilens originale 2-liters, firesylindrede bensinmotor ble erstattet av en «Hyper9» børsteløs elektrisk motor med effekt på 120 hestekrefter og 235 Nm dreiemoment - som skulle bety betydelig mer futt enn den originale motoren hadde å by på.

I tillegg er bilen utstyrt med et batteri på 48,5 kWh, som ifølge Electrogenic skal gi en rekkevidde på 225 kilometer mellom hver gang det må lades. Maks ladeeffekt er 29 kW, så det skulle ta rundt to timer å lade fra 0-100 prosent. Selskapet understreker at både batteri og ladeegenskaper kan tilpasses etter behov og lommebok.

I videoen demonstrerer Electrogenic bilen etter konverteringen. Vis mer

- Kostbart først, billig etterpå

Hvor mye akkurat denne konverteringen har kostet, sier ikke selskapet noe om - men på selskapets hjemmeside legger de ikke skjul på at det fort blir kostbart, spesielt hvis karosseriet og bærende konstruksjoner samtidig må gjennom en overhaling.

På den annen side understreker de at du, etter konverteringen, kan se fram til et bilhold som er langt rimeligere enn før. Ingen flere oljeskift og dyrt motorvedlikehold, og bilen blir langt billigere å kjøre - takket være billig hjemmelading og reduserte avgifter fra myndighetene.

Men mister man ikke noe underveis? Ikke annet enn motoren, tanken, støyen, olja og upåliteligheten, hevder Electrogenic.

For ikke å glemme den bråkete hydrauliske heve/senke-funksjonen på den aktuelle Citroën DS-en. Den er erstattet med en mye mer stillegående, elektrisk variant.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.