Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå
I oktober i fjor bestilte Klaus Harms (55) seg en ny elbil, en Skoda Enyaq.
- Da sa selgeren at leveringstiden var ett år grunnet stor etterspørsel og databrikkemangel. Det var helt forståelig, og jeg hadde ingen problemer med det, sier Harms.
Lang leveringstid har blitt normen for svært mange nye biler, da særlig elbilene. Databrikkemangel, pandemi og store logistikkutfordringer verden over har skapt store forsinkelser for en rekke bilmerker.

Skoda Enyaq mot Hyundai Ioniq 5: Hvilken bør du velge?
- Jeg aner ikke
- Jeg var innom for å bestille noe ekstra lakkforsegling på bilen i mars, og da sa de plutselig at det kunne bli vanskelig med ett års leveringstid. Det hadde jeg ikke fått noe informasjon om inntil da, sier Harms.
På det tidspunktet hadde Russland akkurat invadert Ukraina, noe som berørte de ukrainske underleverandørene til Skoda.
- Litt etterpå fikk jeg en epost fra Skoda, som sa nettopp det, og så én til helt i slutten av mars som sa omtrent det samme, og at de skulle holde meg oppdatert. Siden den gang har jeg ikke hørt noe. Og jeg aner ikke når bilen jeg har bestilt, skal komme, sier 55-åringen.

Lang ventetid på elbilen? Det er kanskje ikke så rart
- Burde vært bedre
Harms sier han ikke klandrer selgeren, han har mer vondt av henne og mistenker at hun heller ikke vet hva som foregår.
- Hun kunne jo ikke vite hva som skulle skje i verden.
Det lille han har fått av informasjon, har kommet fra importøren, ikke forhandleren. Harms mener informasjonspolitikken fra Skoda sentralt burde vært mye bedre.
- Det har vært krevende å følge opp kundene så godt som vi ønsker, i de periodene hvor vi også har manglet informasjon, sier Øyvind Rognlien Skovli i Harald A. Møller AS.
Han er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i selskapet som importerer Skoda, Volkswagen, Audi, Seat og Cupra til Norge.
- I den første fasen av krigen i Ukraina var det vanskelig å vite hvordan dette påvirket hver enkelt bilbestilling. Selv om vi skulle ønske det, så har vi ikke til enhver tid den hele og fulle oversikten, sier Skovli.
Forståelse
Han hevder at de generelt sett har opplevd at kundene viser forståelse for situasjonen.
- Samtidig skjønner vi at det tidvis har vært forventet mer håndfast informasjon fra oss. Problemet er et slags informasjonsvakuum der vi er prisgitt informasjon fra fabrikkene, og når vi ikke får det, forplanter det seg videre til forhandlere og kunder.
Skovli opplever også at behovet for informasjon varierer.
- Det er ikke noen tvil om at vi skal bli enda bedre med å følge opp enkeltkunder direkte. På den annen side ser vi at det er et ulikt informasjonsbehov blant kundene. Noen vil ha mest mulig, andre synes det blir unødvendig støy om vi henvender oss med for mye informasjon.

Venter du på ny elbil? - Sjekk vilkårene i kontrakten
Harald A. Møller er langt fra alene om å ha en vanskelig leveringssituasjon. Hos BMW Norge sier kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby at de heller ikke har et fasitsvar på når de forskjellige modellene kommer til havna i Norge.
- Det varier fra modell til modell. På de mest etterspurte modellene, hvor vi har høyest ordrebank, forsøker vi å bryte det ned til kvartal i første omgang. Deretter kan vi være mer spesifikke på måned og deretter endelig produksjonsuke. Men vi må også ta forbehold om endringer, da vi fortsatt er omgitt av lite forutsigbarhet. Det er lys i enden av tunnelen, men det er selvsagt en fattig trøst for mange kunder når vi vet at vi stadig utfordrer tålmodigheten deres.
Tegneby forteller at de prøver å hjelpe kundene med for eksempel å være fleksible på retur av leasingbiler.
Har vurdert alternativer
Harms sier han har vurdert å kjøpe seg en brukt Enyaq og så selge den når den nye kommer, men har slått det fra seg. Med høye strømpriser, mulig moms på nye elbiler som koster over 500.000, samtidig som en del av elbilfordelene er ventet å forsvinne, blir det for usikkert om han vil få solgt den brukte bilen igjen uten altfor stort tap.
- Jeg må ikke ha ny bil nå, jeg har en eldre Skoda Octavia og en seks år gammel Renault Zoe, så jeg lider per nå ingen nød. Men det er avtalt å bytte inn Octaviaen når jeg får Enyaqen, og man kan jo lure på hvor mye den taper seg i verdi mens vi venter. Dessuten har jeg fortsatt høyere kostnader så lenge jeg er nødt til å kjøre dieselbil med høye drivstoffpriser og bomavgifter, sier han.
Momsendringen som ble foreslått i regjeringens reviderte budsjett, innebærer innføring av moms fra 500.000 og oppover. Det vil ikke berøre Harms' bil i så veldig stor grad, ettersom den koster 560.000 til 580.000, men for dem som har bestilt en elbil til langt høyere pris vil det bli betydelige summer i påslag.
Det er nemlig slik at momsen vil slå inn fra det tidspunktet du får bilen, selv om det er lenge siden du bestilte den.

TEST: Tesla Model Y mot Skoda Enyaq Sportline
Savner informasjon
Harms skjønner at det er vanskelig å gi en eksakt tidsramme, men han savner informasjon.
- Det blir ikke bedre av at de ikke sier noen ting. Om det eneste de kan si er at de ikke vet noe, så får de si det, da får man i hvert fall følelsen av de bryr seg.
Å si opp kontrakten har han ikke vurdert.
- Jeg har ikke noen skriftlig leveringsdato i kontrakten, så da hadde jeg nok måttet kjøpe meg ut av den.
Det som gjør situasjonen ekstra vrien, ifølge Skovli hos importøren, er at de mange problemstillingene slår ulikt ut for forskjellige modeller og utstyrskombinasjoner. Skovli sier det i dag er «noen titusener» som venter på bil fra dem.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.