Leveringstid for nye elbiler:

Klaus venter på bilen sin. Advokat: - En liten hake her

Klaus Harms (55) aner ikke når han får sin nye elbil levert. Her er advokatens beste råd.

Klaus Harms bestilte seg ny bil i fjor, da var det en ventetid på ett år. Siden den gang har det skjedd dramatiske ting i Europa, og nå vet han ikke når bilen kommer. Foto: Morten Abrahamsen / NTB
Klaus Harms bestilte seg ny bil i fjor, da var det en ventetid på ett år. Siden den gang har det skjedd dramatiske ting i Europa, og nå vet han ikke når bilen kommer. Foto: Morten Abrahamsen / NTB Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Det er store forsinkelser på en rekke nye bilmodeller. I mange tilfeller sliter forhandlere og importører med å fortelle når bilene faktisk kommer.

Nettopp det er tilfellet for Klaus Harms (55), som bestilte seg en ny Skoda Enyaq i oktober i fjor. Den gang ble Harms forespeilet ett års leveringstid, men i mars fikk pipa en annen lyd.

- Jeg var innom for å bestille noe ekstra lakkforsegling på bilen i mars, og da sa de plutselig at det kunne bli vanskelig med ett års leveringstid. Det hadde jeg ikke fått noe informasjon om inntil da, sier Harms.

Nå aner han ikke når han kan få bilen sin. Det gjør heller ikke Harald A. Møller AS, som importerer Volkswagen, Audi, Seat, Cupra og nevnte Skoda til Norge.

- Selv om vi skulle ønske det, så har vi ikke til enhver tid den hele og fulle oversikten, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Rognlien Skovli i Møller.

- Et stort problem i dag

Naf-advokat Jens Christian Riege sier de har fått en rekke henvendelser rundt leveringstid på nye biler.

- Det er stort problem i dag, og det er en rekke forskjellige forhold som har gjort at dette med leveringstid har blitt vanskelig.

Riege sier det er flere ting man bør tenke på når man skal skrive kontrakt ved kjøp av ny bil i dag. Her går han gjennom de viktigste punktene:

Jens Christian Riege, advokat i Naf, sier de får mange henvendelser som dreier seg om leveringstid på nye biler. Foto: NAF
Jens Christian Riege, advokat i Naf, sier de får mange henvendelser som dreier seg om leveringstid på nye biler. Foto: NAF Vis mer

1. Få en mest mulig presis leveringsdato

- Prøv å få den ned på måned eller helst uke. Hvis det skulle oppstå forsinkelser, blir det vanskelig for kjøper å håndheve sine rettigheter dersom man ikke har en ganske konkret avtale på leveringstid.

Når den avtalte datoen passeres, bør man ifølge Riege be om at det settes en rimelig tilleggsfrist for levering, for eksempel fire uker. Hvis en slik tilleggsfrist ikke overholdes, gir forbrukerkjøpsloven deg adgang til å gå bort fra avtalen – uavhengig av hva som er årsaken til forsinkelsen.

Merk at det er en forskjell mellom adgangen til å gå bort fra avtalen, og det å kreve erstatning for utgifter man får. Forhandler har ikke noe erstatningsansvar dersom årsaken til forsinkelsen ligger utenfor selgers kontroll eller gjelder forhold denne ikke med rimelighet kunne ta i betraktning ved avtaleinngåelsen.

  • Har du sett denne?
Videoen viser en Tesla X som får montert et opplegg der eieren kan veksle mellom lyden av ulike superbiler. Vis mer

2. Klausul om pris

- I standardkontrakten som brukes ved nybilkjøp, står det at dersom prisen på bilen går opp med mer enn seks prosent, som en følge avgiftsendringer med videre, har forbruker anledning til kostnadsfritt å si opp kontrakten. Men det er en liten hake her. Standardkontrakten er ikke skrevet med tanke på dagens situasjon, og gjelder kun for seks måneder fra kontraktsdato.

Riege anbefaler at man forhandler seg fram til at tilsvarende adgang til å gå fra kontrakten på grunn av prisøkninger, også skal gjelde for avtaler med lengre leveringstid.

3. Dialog

- Hvis tiden bare går, og man får inntrykk at av bilen blir ytterligere forsinket, bør man ta kontakt med forhandleren.

Dersom det er klart at det vil bli en langvarig forsinkelse og man ønsker å komme seg ut av kontrakten, anbefaler Riege at man tar dette opp med forhandleren. Samtidig er problemstillingen slik at også biler fra andre merker kan være forsinket, slik at man som kjøper støter på de samme problemene hos en annen forhandler.

- Hvis forhandler erkjenner at det foreligger en forsinkelse, så kan man bli enige om hva som så er en rimelig ytterligere forsinkelse. Er det klart at forsinkelsen vil bli veldig langvarig, så er det ikke noe i veien for at man allerede nå kan bli enige om at forbruker kan gå ut av kontrakten. Alternativt kan man se på om det er muligheter til å få avhjulpet den forsinkelsen man står overfor. Er det noen mulighet for å få låne en bil eller få en rimelig leiebil i den mellomliggende perioden? Som nevnt er ikke dette noe man har krav på i enhver situasjon, men det går an å forhandle om løsninger, sier Riege.

Har vurdert alternativer

Harms forteller at han ikke har vurdert å gå ut av kontrakten sin.

- Jeg har ikke noen skriftlig leveringsdato i kontrakten, så da hadde jeg nok måttet kjøpe meg ut av den, sier 55-åringen.

Han har vurdert å kjøpe seg en brukt Enyaq og så selge den når den nye kommer, men har siden slått det fra seg. Med høye strømpriser, mulig moms på nye elbiler som koster over 500.000, samtidig som en del av elbilfordelene er ventet å forsvinne, blir det for usikkert om han vil få solgt den brukte bilen igjen uten altfor stort tap.

- Jeg må ikke ha ny bil nå, jeg har en eldre Skoda Octavia og en seks år gammel Renault Zoe, så jeg lider per nå ingen nød. Men det er avtalt å bytte inn Octaviaen når jeg får Enyaqen, og man kan jo lure på hvor mye den taper seg i verdi mens vi venter. Dessuten har jeg fortsatt høyere kostnader så lenge jeg er nødt til å kjøre dieselbil med høye drivstoffpriser og bomavgifter, sier han - og kommer med en bønn til forhandleren:

- Det blir ikke bedre av at de ikke sier noen ting. Om det eneste de kan si er at de ikke vet noe, så får de si det, da får man i hvert fall følelsen av de bryr seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.