(Elbil24):
Det er mange ganger en bil-app kan være til hjelp, spesielt en som viser bilens posisjon, hastighet og andre hendelser.
På forskjellige nettsider diskuteres det rett som det er at biler som er levert tredjepart for reparasjon, parkering eller annet er ute i ikke tilsiktede ærend.
Ole Martin Holthe i Larvik er en av dem som har fått erfare dette i praksis, i følge Østlands-Posten, som først skrev om saken(bak betalingsmur).
Flere mil på avveie
Holthe leverte i november Teslaen inn til et bilpleiefirma for utvendig og innvendig vask. Ikke lenge etter begynte det å komme varsler på Tesla-appen på telefonen om at bilen var i ferd med å gå tom for strøm.

– Brukerfeil, ikke bremsesvikt
Holte sjekket kartet på appen, som fortalte at bilen befant seg i Tønsberg, flere mil fra der den ble innlevert.

Dette er de sikreste sommerdekkene
Opptatt
Holthe forsøkte å få kontakt med den ansatte per telefon, men fikk korte sms-beskjeder tilbake om at vedkommende var opptatt.
Først påfølgende dag skal Holthe ha fått en melding om at bilen var klar til henting, samt en beklagelse.
Saken, som Holthe ikke tenkte å ta videre, tilspisset seg denne uken. Da fikk han faktura fra et bilbergingsfirma. Det viser seg at den ansatte faktisk hadde gått tom for strøm med bilen på den nevnte turen, bestilt bergingstjeneste, men valgt å ikke betale regningen. Den gikk da videre til bileier, som er Holthe.
Holthe har nå anmeldt saken til politiet.

Forsikringen dekker ikke batteriet
156 km/t
Elbil24 har hørt om flere lignende hendelser, der eiere har blitt gjort oppmerksomme på at bilen deres har blitt brukt uten tillatelse, mens den har vært plassert hos verksted eller bilpleiefirmaer.
Nylig opplevde en annen eier at bilen hans ble brukt mens den var inne på service. Også han hadde en Tesla, med en app som gir eier muligheten til å følge med på hvor bilen befinner seg og hvilken hastighet den kjører i.
På telefonappen kunne han følge med mens de kjørte, og så at bilen hadde en hastighet på 156 km/t på en vei med 80-sone.
I dette tilfellet har verkstedet i ettertid beklaget til eieren.
Hadde ikke førerkort

Gjør bilvasken til en lek
Onsdag ettermiddag konfronterte Østlands-Posten bilpleiefirmaet med saken, men innehaveren mener at han ikke er ansvarlig for hendelsen.
Han vil heller ikke betale regningen fra bilbergingsfirmaet, ettersom han ikke anser seg som ansvarlig.
Dette skal i følge innehaveren ikke være den eneste hendelsen med den ansatte, som ikke lenger jobber for firmaet.
I ettertid viser det seg at den ansatte ikke bare brukte bilen uten tillatelse, men han hadde heller ikke førerkort.
Store mørketall
Jurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, sier til Elbil24 at de har hørt om liknende tilfeller før.

- Vi kjenner til flere eksempler der biler har blitt tjuvlånt etter å ha blitt levert inn til ulike firmaer, men vi har ikke mange tilfeller som omhandler bilpleiefirmaer. De vi kjenner til gjelder gjerne parkeringstjenester ved flyplasser eller lignende, der eiere har registrert at bilen har blitt kjørt uforholdsmessig langt mens bilen skulle vært parkert.
Han tror imidlertid det er store mørketall.
- Vi tror dette skjer i mye større grad enn det vi er klar over, for tjuvlåning går under radaren for de fleste.
Iversen forklarer dette med at eieren det er snakk om i denne saken hadde en app som registrerer bilens bevegelser, men de færreste biler på norske veier har dette. Med mindre man har en måte å registrere kilometerstanden på, så er det vanskelig for den jevne forbruker å vite hvorvidt bilen er brukt eller ikke.
- Derfor tror vi at det kan dreie seg om store mørketall når det gjelder tjuvlåning av biler, sier juristen.

Dette må elbilistene betale i bomringen
Kan kreve kompensasjon
For å beskytte seg mot slike hendelser kan Iversen tipse om å ta bilde av kilometerstanden før bilen leveres og når den hentes. Man kan også undersøke om bilen har passert bommer og liknende.
Og dersom man opplever en slik tjuvlåning, sier Iversen at det er opp til firmaet som har brukt bilen å rydde opp.
- Dersom bilen har kjørt uforholdsmessig langt med tanke på hva man har levert den inn for, så er det åpenbart at det er opptil firmaet å rydde opp. Dette kan enten være i form av avslag i prisen, eller en form for kilometerkompensasjon.
- Dersom man ikke får en kompensasjon av firmaet det gjelder, kan Forbrukerrådet kontaktes, eller man kan ta saken for det lokale forliksrådet. I noen tilfeller kan det også være fornuftig å anmelde saken.
Iversen understreker at man må se an hva bilen er levert inn for.
- Er bilen levert inn på verksted, vil testing av bilen på veien kunne være en del av reparasjonsjobben. Men er den levert inn for bilpleie eller liknende, bør man ikke forvente mer enn et par kilometer ekstra på telleren, og er det mer enn det så bør man ta det opp med firmaet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.