Klimaanlegg i bil:

Lukter det fårikål i bilen? Dette er trolig grunnen

En gjenganger når man opplever stram lukt i bilen.

Klimaanlegget eller aircondition kan være roten til stram lukt i bilen. Det er ganske enkelt å gjøre noe med det selv, eller du kan få hjelp av profesjonelle til å løse problemet. (Foto: Colourbox)
Klimaanlegget eller aircondition kan være roten til stram lukt i bilen. Det er ganske enkelt å gjøre noe med det selv, eller du kan få hjelp av profesjonelle til å løse problemet. (Foto: Colourbox) Vis mer
Publisert

(Elbil24): Fårikål hører høsten til, ikke vinteren. Mens kjøkkenet gjerne må lukte av lam og kål i november, vil du ikke at bilen lukter fårikål - enten det er høst eller i slutten av januar.

- Lukter det fårikål i bilen er det trolig fra klimaanlegget, har Nils Sødal i Naf uttalt i forbindelse med en tidligere sak.

Skift filter

Heldigvis er det i mange tilfeller ganske enkelt å gjøre noe med det selv. I verste fall må du få hjelp av profesjonelle til å løse problemet.

- Du får enkelt bilen til å lukte duggfriskt igjen hvis du skifter pollenfilteret eller friskluftfilteret, sier Sødal.

Dette filteret ligger ofte ganske lett tilgjengelig, på en VW e-Golf ligger den for eksempel bak skuffen i hanskerommet.

BAK HANSKEROMMET: Pollenfilteret på en e-Golf kan skiftes på minutter, bare man følger oppskriften. Foto: Deutsche Auto Parts / Youtube
BAK HANSKEROMMET: Pollenfilteret på en e-Golf kan skiftes på minutter, bare man følger oppskriften. Foto: Deutsche Auto Parts / Youtube Vis mer

Selve filteret koster noen hundrelapper. Selve prosessen er gjerne beskrevet i bilens bruksanvisning. Noen raske søk på nett vil også raskt kunne sette deg på rett spor.

Hjelper ikke det å bytte filteret, må du bestille en rens av klimaanlegget. Da må det litt sterkere virkemidler til for å få fjernet vond lukt.

Fortsetter etter videoen

Ruster Tesla Model 3 mer enn andre biler? Se hva vi fant da vi plukket bilen fra hverandre. Vis mer

Slik går du frem

Jo eldre bilen og klimaanlegget er, desto mindre effektivt vil det ofte være. Da er veien kortere til vond lukt og behov for service.

Vil du vil prøve å rense klimaanlegget selv, er det naturligvis viktig at du følger bruksanvisningen. Det er heller ingen ulempe hvis du har en god dose handy-gener. Har bilen fortsatt garanti, bør du uansett ta en avsjekk først - både for å se hva som dekkes av garantien, og om egne inngrep påvirker denne.

Jobben innebærer gjerne at du først må ta ut pollenfilteret og sette klimaanlegget på resirkulering. Videre at du lukker alle vinduer og setter klimaanlegget på full guffe. Deretter må du aktivere kannen med rens, lukke døren og la det stå og gå så lenge som bruksanvisningen angir.

På Youtube ligger det for øvrig mange videoer som beskriver prosessen, til en rekke bilmodeller.

Gir ikke prosessen ønsket effekt, kan du alltid får profesjonell hjelp.

- Går du til en profesjonell, vil de sørge for at klimaanlegget fungerer optimalt, fjerne vond lukt og etterfylle gass, avslutter Sødal.

Deler av saken har vært publisert tidligere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.