Varsel i dashbordet

Lyser denne lampa? Stopp og sjekk!

Plutselig dukker dette varselet opp på skjermen. Det bør ikke ignoreres.

TPMS: Det er et krav i nyere biler at de er utstyrt med dette overvåkingssystemet.
TPMS: Det er et krav i nyere biler at de er utstyrt med dette overvåkingssystemet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Særlig når du nettopp har skiftet hjul, er det en viss risiko for at denne varsellampa tennes, som kanskje ikke er helt åpenbart enkelt å forstå. Men den kan også plutselig dukke opp ellers i sesongen.

Symbolet som du ser illustrert øverst, tennes dersom det er lite luft i ett eller flere dekk.

Kan være du har punktert

Systemet som oppdager endringer i lufttrykket, har fått navnet Tyre Pressure Monitoring System (TPMS), og er en påkrevd standard på alle biler registrert etter 1. november 2014.

Enkelt forklart er det et overvåkingssystem med sensorer som hele tiden ligger og føler på om det blir mindre trykk i dekkene. Hvis det skjer, dukker altså symbolet opp i dashbordet.

Det er når man setter på hjul som har ligget lenge i garasjen sannsynligheten er størst for å få denne varslingen, men man kan også oppleve at lampen tennes midt i sesongen. Da kan det være en lekkasje et sted som gjør at litt og litt av luften siver ut av dekket, eller at det har blitt vesentlig kaldere vær siden du sjekket trykket sist. Jo kaldere det blir, desto mer komprimert blir luften, noe som kan føre til at du må etterfylle luft.

(artikkelen fortsetter under videoen)

SMART: Opplever du trykkfall i dekket, kan denne bærbare kompressoren være til god hjelp. Video: Pål Joakim Pollen Vis mer

Plutselige fall i lufttrykket kan også forekomme, for eksempel ved punktering. Uansett er rådene fra NAF soleklare:

- Lyser varsellampen mens du er på veien, er det viktig å stoppe og sjekke om du har punktert. Har du ikke det, betyr det at du har for lite trykk i dekkene. Sjekk dekktrykket på nærmeste bensinstasjon og etterfyll luft, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Derfor er det viktig

Riktig lufttrykk i dekkene er viktig for godt veigrep, jevn og riktig slitasje - og ikke minst: mindre rullemotstand. Uansett om du har elbil eller bil som bruker tradisjonelt drivstoff, blir du belønnet med lengre rekkevidde dersom rullemotstanden reduseres.

Etter at du har fått reparert et punktert dekk eller etterfylt luft, må sensorene tilbakestilles for at symbolet skal slutte å lyse. På mange biler må du inn i menysystemet for å nullstille, mens på andre skjer det automatisk etter at du har kjørt noen kilometer. Se i instruksjonsboka hva som gjelder for din bil.

- Hvis du ikke får nullstilt systemet og fjernet varsellampen, må du nok ta en telefon til et verksted så de kan hjelpe deg med å nullstille, rådgir Nils Sødal.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.