Dekkskift

- Lyser denne, må du stoppe bilen

Her får du forklaringen.

STOPP: Har du nettopp skiftet til vinterhjul, og oppdager denne varsellampen? Da bør du lese videre. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STOPP: Har du nettopp skiftet til vinterhjul, og oppdager denne varsellampen? Da bør du lese videre. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene, og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): - Nyere biler har en egen lampe som varsler at du har lite luft i dekkene eller har punktert, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

De fleste har forhåpentligvis fått vinterdekkene på bilen. Mange opplever samtidig at en varsellampe de ikke har sett før lyser etter hjulskiftet. På nyere biler er nemlig blitt påbudt med sensorer for lufttrykk.

Grunnen til at lampen lyser er at lufttrykket i dekkene har endret seg mens vinterdekkene har ligget lagret gjennom sommeren.

- Sensorene er ganske ømfintlige på en del biler. Så det er ikke mye feil i dekktrykket som skal til for at varsellampen lyser, sier Sødal.

- Stopp og sjekk

1. november 2014 kom det som sagt et krav om at alle nye biler skal ha Tyre Pressure Monitoring System (TPMS).

Hensikten er å øke trafikksikkerheten og redusere drivstofforbruket.

Enkelt forklart er det et overvåkingssystem med sensorer som varsler om at trykket faller i dekket.

Det kan skje ved plutselig temperaturfall fordi luften komprimeres. I verste fall har du punktert.

Riktig lufttrykk er viktig for å ha godt veigrep. I tillegg reduserer det slitasjen på dekkene dine og gir deg mindre utgifter til drivstoff.

- Lyser varsellampen mens du er på veien, er det viktig å stoppe og sjekke om du har punktert. Har du ikke det, betyr det at du likevel har feil lufttrykk i dekkene. Sjekk i så tilfelle lufttrykket på nærmeste bensinstasjon og etterfyll om nødvendig, sier Sødal.

Tilbakestille varsellampen

Noen ganger krever bilen at du tilbakestiller eller nullstiller systemet for å få vekk varsellampen.

Alle biler tilbakestiller sensorene forskjellig. Må du tilbakestille systemet, sjekker du instruksjonsboka for hvordan du gjør det på akkurat din bil.

- Hvis du ikke får nullstilt systemet og fjernet varsellampen, må du nok ta en telefon til et verksted så de kan hjelpe deg med å nullstille systemet, rådgir Nils Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.