Skoda Enyaq oppgradert

«Markedets mest irriterende lyd» er borte fra Skoda Enyaq

Men ikke alle er like fornøyde.

TIKKTOKK-TIKKTOKK: Her kan du høre den opprinnelige blinklys-lyden selv. (Video/redigering: Elbil24) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det har blitt en selvfølge de siste årene: Når du kjøper en bil, er den ikke helt ferdig. Fabrikken kan komme med nye funksjoner og forbedringer på senere tidspunkter, på samme måte som når Apple slipper oppdateringer til iPhone, eller Microsoft oppgraderer Windows.

Blir bedre og bedre

Kanskje slippes biler ut på markedet tidligere enn hva som hadde vært tilfelle dersom de ikke kunne oppdateres, men til gjengjeld får eierne et langt mer dynamisk produkt, som faktisk blir bedre og bedre i tiden vedkommende eier det.

Og det er faktisk veldig bra.

Toyota bZ4X er et godt eksempel. Etter at Elbil24 testet bilen og konkluderte med at rekkevidden var i korteste laget, besluttet Toyota å gjøre endringer i måten rekkevidden vises på i instrumentene, i tillegg til å utvide den utnyttbare delen av batterikapasiteten.

Alt skjer via en programvareoppdatering, og kanskje det til og med skjer mens bilen står parkert utenfor huset ditt - «over the air».

- Markedets mest irriterende blinklys-lyd

Men forbedringer kan skje på alle nivåer. Skoda har for eksempel fått tyn for blinklys-lyden på populære Enyaq (sjekk i videoen øverst).

Den noe høylydte tikk-tokkingen fikk blant annet enkelte anmeldere til å se rødt. Biljournalist Magnus Blaker i Nettavisen skrev blant annet følgende i sin test av bilen:

«Skikkelig ille blir det når man skrur på blinklyset, hvor man har kanskje markedets mest irriterende blinklys-lyd. Det er nesten så man har gjort det med vilje, for at folk heller skal ta steget «opp» til ID.4.»

Også i diverse debattfora på nett har lyden vært en gjenganger i kommentarfeltene, de fleste kommentarene har vært kritiske.

«Det høres ut som om lyden kommer fra høyttalerene i bilen. Altså litt sånn digital-aktig klikk-klokk lyd. Den overdøver musikken. Flere som har det problemet?»

«Har sykt høy lyd på alt av biltekniske lyder i min Enyaq iv60 nå brått i dag, jeg skjønner ikke dette, blinklyslyden feks - VELDIG høy... og når jeg setter meg inn. Noen som har noen ide for å få ned lyden på dette?»

Dette er bare to av mange lignende kommentarer fra Skoda Enyaq-brukerforumet på Facebook.

Skrudde ned lyden, får kjeft

Og Skoda har lyttet til kritikken. I en av de nyeste oppdateringene av bilens programvare, er volumet skrudd ned; faktisk så mye at nå har en ny gruppe våknet til live:

De som var såre fornøyd med lyden slik den var.

En bruker skriver:

«Eg er overbevist om at Skoda satte det opprinnelige lydnivået bevisst, fordi det er nyttig og gir økt trafikksikkerhet. Eg opplever at Skoda no har endra min bil i negativ retning og gjort den mindre trafikksikker. Derfor har eg sendt epost til kundeservice@moller.no med min forventning om at kundar som ynskjer det, kan få gjenoppretta lydnivået.»

Innlegget har i skrivende stund fått 32 kommentarer, nesten alle er negative til at lyden har blitt skrudd ned.

«Fullstendig einig. Eg blei i godt humør av den gamle lyden. No blir eg berre full av sakn», skriver én.

- Håper de fleste er fornøyde

Elbil24 får bekreftet endringene fra Skoda, som ikke har noen umiddelbare planer om å skru opp igjen volumet.

Kommunikasjonssjef for Skoda, Christine Eiken Winther. Foto: Møller Bil
Kommunikasjonssjef for Skoda, Christine Eiken Winther. Foto: Møller Bil Vis mer

- Basert på tilbakemeldinger fra kunder, har fabrikken justert ned lyden med 3.0-programvaren. Vi håper og tror at de aller fleste kundene våre er fornøyd med det, selv om det kanskje er uvant i starten for de som var vant til «gammel» lyd, sier Skodas kommunikasjonssjef Christine Eiken Winther.

Dette er altså klare eksempler på at bransjen lytter både til brukerne sine og pressen som tester bilene når de lanseres. Men å gjøre alle til lags, er naturligvis en øvelse som de færreste behersker ...

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.