Bot for mobilbruk i bil

Mobilbruk i bil: Hva er egentlig lov?

Folk flest aner ikke hva det koster å bli tatt for å fikle med mobilen mens du kjører. - Straffen oppleves ikke som en sterk nok trussel, mener Trygg Trafikk. Men ikke alt er forbudt.

Bøtesatsene er mye høyere nå enn tidligere, men 7 av 10 aner ikke hva det koster å bli tatt i å bruke mobilen mens du kjører. Foto: Elbil24
Bøtesatsene er mye høyere nå enn tidligere, men 7 av 10 aner ikke hva det koster å bli tatt i å bruke mobilen mens du kjører. Foto: Elbil24 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): - Straffen er blitt mye høyere og det er bra. Mobilen skal aldri brukes i bil. Du setter både ditt eget og andres liv i fare hvis du holder på slik, sier fagsjef Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring i en pressemelding.

I fjor ble straffen for å bruke mobiltelefon mens du kjører økt fra 1700 kroner og to prikker i førerkortet til 5000 kroner og tre prikker. I år er straffen økt ytterligere:

Nå får du tre prikker og må betale hele 7450 kroner.

Uvitende nordmenn

Til tross for at straffen for mobilbruk under kjøring har blitt stadig strengere, har nordmenn dårlig kontroll på straffenivået. Kun 3 av 10 spurte vet hva straffen innebærer:

  • 21 prosent vet ikke noe om straffenivået for mobilbruk i bil
  • 49 prosent vet at straffen er blitt strengere, men aner ikke hva den er på
  • 30 prosent har full kontroll på straffenivået

- Det er helt tydelig at det fortsatt er et stort informasjonsbehov når så mange ikke har fått det med seg. Poenget med strengere straff er at det skal være avskrekkende, det er samfunnets metode for å si at vi ikke godtar det, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

- Skremmende mange bruker mobilen i bil

På oppdrag fra Frende har Norstat tidligere spurt nordmenn om de bruker mobilen mens de kjører. 43 prosent svarte at de bryter loven og gjør nettopp det.

- Det er skremmende mange, og noe vi må få en slutt på. Mobil og bil hører ikke sammen, med mindre den står fast i en holder. Hvis du må sjekke en melding, bytte podkast eller ta en telefon, skal du kjøre til siden og stoppe helt opp, sier Ytre-Hauge i Frende - og legger til:

- Det er utrolig viktig å ikke være i trafikkbildet når du sjekker mobilen. Tenk hvis beskjeden du leser eller hører er dramatisk eller skremmende. Hvordan håndterer du det hvis du kjører når du får den? spør Ytre-Hauge.

  • Har du sett denne?
Bilprodusentene ga barna kjøreopplæring. Deretter lot de dem konkurrere i kjøreferdigheter med egne foreldre. Vis mer

Men vi vet at det ikke er bra…

Selv om 43 prosent av de spurte i undersøkelsen innrømmer at de bruker mobil i bil, får pipa en helt annen lyd når de samme personene blir spurt hva de synes om slik mobilbruk.

- Bare én prosent sier at det er greit å bruke mobilen mens de kjører. 13 prosent sier det er greit å bruke den når bilen står i ro i lyskryss eller kø, sier Ytre-Hauge.

Resten synes den kun skal brukes med handsfree eller aldri i det hele tatt.

- Vi vet tydeligvis at det ikke er riktig, trygt eller OK å bruke mobilen mens vi kjører, men gjør det likevel, sier motorfagsjefen i Frende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.