Morten stolte på bilens fartsgrense-indikator: Fikk 10.850 kroner i bot

Ble tatt i 112 kilometer i timen i 80-sonen. Bilen rapporterte om at fartsgrensa på stedet var 100 kilometer i timen.

FIKK BOT: Morten Karlsen (56) holdt på å miste førerkortet etter å ha stolt på at bilen anga riktig fartsgrense. Foto: Privat
FIKK BOT: Morten Karlsen (56) holdt på å miste førerkortet etter å ha stolt på at bilen anga riktig fartsgrense. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Morten Karlsen fra Trondheim er på vei nordover på E6 ut fra hovedstaden, i sin Tesla Model 3. Det er sen kveld og nesten ingen trafikk. I bakkene ned mot Hvam kikker han raskt på skjermen og ser anvisningen av fartsgrensa på stedet: 100 kilometer i timen.

- Jeg var fullstendig overbevist om at bilen viste korrekt fartsgrense. Så da jeg så blålysene fra UP i speilene, hadde jeg ikke i min villeste fantasi trodd at det var meg de var ute etter, sier han til Elbil24.

Altfor fort

Men den gang ei. Karlsen blir geleidet inn på Shell-stasjonen på Skedsmokorset, og blir konfrontert med at han har kjørt for fort. Altfor fort.

- Jeg sa at det ikke kunne stemme, for jeg var sikker på at jeg bare hadde ligget i litt over 100 kilometer i timen. Politimannen bekreftet at det stemte, men at det skjedde i en 80-sone.

Han blir konfrontert med målinger som viser 112 kilometer i timen, bare fire fattige kilometer i timen fra å miste førerkortet. Resultatet blir et surt forelegg på 10.850 kroner og tre prikker på førerkortet.

- Jeg var nærmest i sjokk. Det var etter min mening en total mangel på sammenheng mellom antall filer, dimensjoner og fartsgrensa på 80. I tillegg hadde jo bilen gitt meg bekreftelse på at min vurdering var riktig, sier Karlsen.

INDIKATOR: Her er symbolet på skjermen som viser fartsgrensa på stedet. Foto: Privat
INDIKATOR: Her er symbolet på skjermen som viser fartsgrensa på stedet. Foto: Privat Vis mer

- Kjent problem

Mange nyere biler har kameraer som leser av skiltene, men det kan også være at opplysningene hentes fra kartdata i bilens navigasjonssystem. Vi i Elbil24 har lang erfaring med slike systemer, og kan bekrefte at de ofte er unøyaktige.

- Det er dessverre altfor ofte at vi opplever feil, så man bør aldri stole blindt på opplysninger om fartsgrense som man får fra bilen. Det gjelder de aller fleste biler, sier Elbil24s redaksjonssjef Fred Magne Skillebæk.

- Årsakene kan være alt fra kameraer som ikke klarer å lese av skiltene, til utdaterte og feilaktige kartopplysninger, sier han.

KJENT PROBLEM: Fred Magne Skillebæk i Elbil24 sier at feilen som Karlsen opplevde, dessverre er svært vanlig. Foto: Aller
KJENT PROBLEM: Fred Magne Skillebæk i Elbil24 sier at feilen som Karlsen opplevde, dessverre er svært vanlig. Foto: Aller Vis mer

Fører må lese skilter selv

Vi tok kontakt med politiet for å høre hvordan de stiller seg til slike systemer. De er klokkeklare på at systemene ikke er ment å erstatte noe som helst.

- Slike systemer som du beskriver, er ment som en hjelp til fører, men vil ikke frata fører ansvar for å kjøre etter skilt og anvisninger, sier politiadvokat 1 Kristin Bjelkemyr-Østvann, til Elbil24.

- I Norge er fører ansvarlig for kjøring i tråd med de regler som gjelder for å ferdes i trafikken. Fører er selv ansvarlig for å holde seg orientert om fartsgrensen og andre skilt, og kan derfor ikke stole på bilens visning av dette alene, sier hun.

Hun viser til vegtrafikkloven §5, om at «enhver skal være oppmerksom på offentlig trafikkskilt, signal og oppmerking og skal rette seg etter de forbud og påbud som gis på denne måte»

- Det innebærer at fører i utgangspunktet ikke kan bli hørt med at førerstøttesystemer svikter. Dette gjelder også som ved ditt spørsmål knyttet til bilens visning av fartsgrense.

Ikke rom for diskusjon

Morten Karlsen skjønte umiddelbart at det ikke var noe rom for å argumentere.

- Man kan motargumentere til man blir både grønn og oransje, men det hjelper ikke noe. Jeg hadde bare meg selv å laste, så jeg betalte bota allerede samme kveld, sier han.

- Men jeg synes det er på sin plass å advare andre som måtte stole på fartsgrense-indikatoren i moderne biler. Den kan ta feil, så man må bare være oppmerksom og se etter skilter. Er man i den minste tvil om fartsgrensa, må man senke hastigheten. Så enkelt er det, sier Karlsen.

Det er en holdning som får full støtte fra Bjelkemyr-Østvann.

- Vårt råd til bilførere er å være fokusert og holde seg orientert om det som skjer på utsiden av bilen under kjøring. Det være seg skilting, andre trafikanter, og tegn som gis, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.