Moms på elbil

Mulig elbilmoms fra nyttår: Dette skjer om du bestiller elbil nå

Ventetiden er lang på de fleste nye elbiler. Det kan fort bli dyrt.

KAN BLI 100.000 DYRERE: Med en startpris like under 1 million kroner, risikerer de mange som har bestilt Mercedes-Benz EQS en betydelig ekstrakostnad når og hvis det blir elbilmoms fra nyttår. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KAN BLI 100.000 DYRERE: Med en startpris like under 1 million kroner, risikerer de mange som har bestilt Mercedes-Benz EQS en betydelig ekstrakostnad når og hvis det blir elbilmoms fra nyttår. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): OPPDATERT 8.11: Det blir ikke inført elbil-moms fra nyttår. Les mer her:

Nå er det ikke lenger noen tvil: Den nye regjeringen ønsker å innføre moms på elbil, og i første omgang ønsker de moms på beløpet som overstiger 600.000 kroner ved kjøp av nye elbiler.

Det betyr at en elbil som i dag koster 1 million kroner, vil få moms på 400.000 kroner av kjøpesummen. Hvis momsen er 25 prosent, vil det bety en prisøkning for kjøperen på hele 100.000 kroner.

Regjeringen sier imidlertid ikke noe om når de vil innføre denne, men mange frykter at det kan skje allerede fra nyttår. For selv om moms på elbil ikke var et tema i det opprinnelige forslaget til statsbudsjett fra den avgåtte regjeringen, har den nye regjeringen fortsatt anledning til å gjøre endringer før budsjettet blir spikret.

Hva om du bestiller bil nå?

Samtidig opplever mange elbilkjøpere å måtte vente lenge på elbilene de har bestilt. Bestiller du ny bil i dag, er det kun de færreste som kan leveres før nyttår.

Er du blant dem som har kjøpt elbil med forventet levering en gang i 2022, risikerer du dermed å få moms på eventuelt beløp som overstiger 600.000 kroner.

- Det stemmer. Dersom det blir moms fra nyttår, vil momsen bli tillagt kjøpesummen når man får levert bilen, sier kommunikasjonssjef Egil Steinsland i Norges bilbransjeforbund, til Elbil24.

ØNSKER UTSETTELSE: Egil Steinsland hos NBF håper på en utsettelse av moms på elbil. Foto: Norges Bilbransjeforbund
ØNSKER UTSETTELSE: Egil Steinsland hos NBF håper på en utsettelse av moms på elbil. Foto: Norges Bilbransjeforbund Vis mer

Hjelper ikke å betale nå

BMW Group Norge og Mercedes-Benz-importør Bertel O. Steen er blant bilprodusentene som har mange kunder som kjøper elbiler til mer enn 600.000 kroner. Hvis det blir moms fra nyttår, vil det ramme mange av dem som venter på å få levert elbilen sin.

- Dersom dette skulle bli innført, er det lite aktører/importører i Norge får gjort, sier kommunikasjonsdirektør for Mercedes-Benz, Audun Hermansen, til Elbil24.

De er blant annet aktuelle med luksus-elbilen EQS, som har en startpris på tett oppunder én million kroner.

- Kan man unngå moms, for eksempel ved å betale hele beløpet for bilen før nyttår?

- Nei, det går ikke. Momsen er jo knyttet til registreringstidspunkt, uavhengig av når kontrakt inngås, sier han.

Kommunikasjonsdirektør i BMW Group Norge, Marius Tegneby utdyper:

- Det er ikke mulig å forskuddsbetale en avgift eller merverdiavgift. Kort fortalt vil en kontrakt garantere kjøper og selger på en fast pris på bilen – ikke avgiften - som jo går til staten, sier han til Elbil24.

BMW er blant annet aktuelle med premium-SUV-en iX, der den mest populære modellvarianten xDrive50 har en startpris på 891.720 kroner. Dersom du bestiller denne nå, blir den ikke levert før i 2023.

Håper på utsettelse

Om det ikke blir moms fra nyttår, forventer mange at det vil skje fra 2023.

- Personlig mener jeg det vil være uklokt å innføre denne grensen før 2023, da også EØS-unntaket utløper, sier Hermansen hos Mercedes-Benz.

Han mener utfordringene i forsyningskjedene verden over, på toppen av halvledermangelen, styrker sannsynligheten for en slik utsettelse.

Også NBF mener det vil være fornuftig å vente med innføringen. Deres anbefaling er at det skjer tidligst fra 2024.

- Vi mener det vil være uansvarlig å innføre dette før man har gode og rettferdige løsninger på alle de små og store utfordringene. Hvordan skal man for eksempel håndtere leasing? Hva med ekstrautstyr? Tenk også på alle systemene som må oppdateres. Alt må gjøres på en ansvarlig og gjennomtenkt måte, og slikt tar tid, sier Steinsland hos NBF.

- Det er en rekke små ting som til sammen blir stort.

I tillegg er det flere som mener det vil være klokt å vente med elbilmoms til vi vet at målet om kun elbiler blant nye biler i 2025 nås.

- Å starte innfasing av moms på elbiler allerede fra 2022 er for tidlig. For rask innfasing gjør at vi risikerer å ikke nå Stortingets mål at det kun skal selges av nye nullutslippsbiler i 2025, har leder for Norsk Elbilforening, Christina Bu uttalt.

Svaret på om det blir moms på elbil fra nyttår, får vi allerede mandag, når regjeringen legger fram sine forslag til endringer i statsbudsjettet for 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer