Spylervæske:

Nå er det på tide å bytte

Minusgradene har begynt å melde seg flere steder i landet – da kan det være dumt å ha sommerspylervæske på tanken.

TO SLAG: Nå som det blir kaldere, bør du bytte ut sommerspylervæska med en som tåler kaldere temperaturer. Foto: Shutterstock / NTB
TO SLAG: Nå som det blir kaldere, bør du bytte ut sommerspylervæska med en som tåler kaldere temperaturer. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Ikke alle land har den samme variasjonen i været som vi har her i Norge, og for å holde frontruta ren finnes det derfor to typer spylervæske her til lands – beregnet for henholdsvis sommer og vinter.

To typer

Fylte du opp tanken i sommer, er sannsynligheten stor for at det var sommerspylervæske du kjøpte. Denne egner seg godt for å fjerne pollen, veistøv, restene av døde insekter og den slags, men har gjerne et frysepunkt på rundt 5 minusgrader.

I disse tider risikerer du derfor at den fryser på tanken, og at det ikke kommer en dråpe ut når du klemmer inn spaken på rattet.

Er du lei av spylervæskeposer? Her får du tre enkle og miljøvennlilge alternativer. Vis mer

Vinterspylervæsken er tilsatt frostsikringsvæske, som gjør at den tåler lavere temperaturer. Typisk her vil være -15 grader, men det finner du nøyaktig informasjon om på forpakningen.

Om temperaturen synker under det, finnes det spylervæskekonsentrat som kan tilsettes for å gi enda lavere frysepunkt. Skjønt – i så lave temperaturer er spylervæske sjelden aktuelt å bruke uansett.

Dumt å bruke feil

De to typene bør brukes i sine respektive sesonger. Sommerspylervæsken er altså lite egnet på vinterstid fordi den kan fryse, og vinterspylervæsken er lite egnet om sommeren, blant annet fordi alkoholen i den tørker ut proteinene fra insektene som har truffet frontruta, slik at du vil slite med å få ruta ren.

En vanlig anbefaling er derfor å bytte spylervæske når du bytter hjul for sesongen. Det gjør du enkelt ved å bruke opp det du har igjen på tanken og fylle opp med spylervæsken som passer til årstiden som kommer.

Alternativt kan du fylle på litt spylervæskekonsentrat om du fremdeles har sommerspylervæske på tanken. Da er det imidlertid greit å vite sånn cirka hvor mye du har igjen på tanken – på et tilfeldig produkt vi fant var for eksempel blandingsforholdet 1 til 4 for -8 grader og 1 til 1 for -25 grader.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.