Digitalt førerkort

- Nå har vi rundet to millioner

Norge var først ut i Europa med digitalt førerkort, men den populære appen har også noen klare begrensninger.

Digitalt førerkort har fått over to millioner brukere i Norge. Bruken av appen har imidlertid noen begrensninger som du bør være klar over. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Digitalt førerkort har fått over to millioner brukere i Norge. Bruken av appen har imidlertid noen begrensninger som du bør være klar over. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): To og et halvt år etter at digitalt førerkort ble gjort tilgjengelig i Norge, er appen lastet ned av over to millioner sjåfører.

Seniorrådgiver og produkteier av digitalt førerkort i Statens vegvesen, Bujar Llukaj, forteller til Elbil24 at de er stolte over tallene.

- Det er gøy, for Norge var de første i Europa til å lansere tjenesten i slutten av 2019. Det første døgnet fikk vi 700.000 nedlastinger. Nå har vi rundet to millioner, sier Llukaj til Elbil24.

Flere ser til Norge

Det første halvåret lastet over 1,3 millioner nordmenn ned sitt digitale førerkort på telefonen. Siden har tjenesten blitt stadig mer populær og forbedret.

Etter hvert har også andre europeiske land begynt å ta etter Norge.

- Danmark lanserte digitalt førerkort høsten 2020. Polen har også lansert, og Portugal er snart klare. Spania har også signalisert at de jobber med å få på plass digitalt førerkort, sier Llukaj.

MILSLUKER: Mercedes-Benz EQS 450 har en rekkevidde på inntil 780 kilometer. Vi tok turen fra Oslo til Bergen - og et godt stykke tilbake. Vis mer

Strøm og lesbar skjerm

I Norge kan tjenesten benyttes gratis av alle personer med gyldig norsk førerkort, forutsatt at det finnes et digitalt bilde lagret i Statens vegvesen sitt bilde- og signatur­register.

Dermed fungerer det digitale førerkortet som gyldig legitimasjon ved en trafikkontroll. Det eneste du må huske på er å ha strøm på telefonen til hele kjøreturen, og at skjermen må være lesbar.

Skal du derimot på polet, postkontoret eller andre steder hvor gyldig legitimasjon kan være nødvendig, kan du ikke forvente at det digitale førerkortet er tilstrekkelig som ID.

Unngå denne tabben

Elbil24 skrev nylig om at du må sørge for å ta med deg det fysiske førerkortet ditt om du skal kjøre bil i utlandet. Statens vegvesen opplyser om dette på sine nettsider.

Enten du skal en kjapp tur over grensa til Sverige eller planlegger en større bilferie i Europa, er det det fysiske førerkortet som gjelder.

- Det digitale førerkortet er et nasjonalt førerkort. Det er et felles direktiv som gir gjensidig anerkjennelse for det fysiske førerkortet når du kjører i utlandet. Et slik ordning er foreløpig ikke på plass for det digitale. Det digitale førerkortet er vel så bra, men det anerkjennes foreløpig ikke i andre land, sier forklarer Llukaj.

Hvis du ikke har med deg det fysiske førerkortet til utlandet, kan du med andre ord få trøbbel med å dokumentere at du har førerkort.

Det gir igjen grunn til å tro at du risikerer enten forelegg eller kjørenekt.

- Det er vanskelig å si og blir derfor bare spekulasjoner. Men vi anbefaler at du tar med deg det fysiske førerkortet, slik at du ikke møter på utfordringer med å dokumentere din førerett, sier Llukaj.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.