De beste vinterdekkene

Nå kommer kulda: Gå for piggdekk eller piggfritt?

Skal jeg velge pigg eller piggfritt til bilen denne vinteren? Det er spørsmålet mange som skal kjøpe nye dekk stiller seg. Vår store dekktest gir deg svaret.

TESTEN GIR SVAR: Vår store vinterdekktest viser i detalj hva de enkelte dekkene er gode for under 15 forskjellige forhold på tøffe, norske vinterveier. Mest vekt legger vi på prestasjonene på snø og is, siden dette er det vanskeligste føret.
TESTEN GIR SVAR: Vår store vinterdekktest viser i detalj hva de enkelte dekkene er gode for under 15 forskjellige forhold på tøffe, norske vinterveier. Mest vekt legger vi på prestasjonene på snø og is, siden dette er det vanskeligste føret. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Kjøring på norske vinterveier er noe av det mest krevende som finnes. For at et dekk skal ta deg sikkert fram gjennom en tøff vinter, er godt grep både på is og snø avgjørende. Men dekket bør også prestere bra på våt asfalt, som mange av oss kjører på store deler av vinteren.

I tillegg er det mange som ønsker seg et stillegående dekk. Så vil spesielt elbileiere vil ha et dekk med lav rullemotstand. Det gir lavt forbruk og lengst mulig rekkevidde. Å bygge alle disse gode egenskapene inn i samme dekk, er fysisk umulig. Du må velge bort noe. Dine kjøreforhold avgjør.

Testen avslører

Den store vinterdekktesten, som vi kjører sammen med Aftonbladet i Sverige og Tekniikan Maailma i Finland, gir tydelige svar på hvilke dekk som presterer best på forskjellige typer underlag. Ved å studere testen, får du svar på om det er piggdekk eller piggfrie vinterdekk som passer best for deg og dine kjøreforhold.

Piggfrie vinterdekk er blitt stadig bedre på snø. I årets test er det flere av de piggfrie som presterer like bra på snø som de beste piggdekkene. Det gjelder både i bremsetestene og testene av framkommelighet og sidegrep.

På is og snø

På is er det fortsatt piggdekkene som gir det beste grepet – ikke minst etter at de fleste dekkene nå har helt opp i 250-260 pigger. Piggene er riktignok mindre og lettere enn tidligere, men biter godt fra seg. I bremsetestene på is fra 50 km/t, stopper det beste piggdekket, Bridgestone med 262 pigger, på 33 meter. Det beste piggfrie dekket er Michelin, som bruker 47 meter på å stoppe.

På våt asfalt er det flere av de piggfrie dekkene som er bedre eller like gode som de beste piggdekkene.

Fordeler med piggfritt

De piggfrie har også andre gode egenskaper. På støy er de klart bedre enn piggdekkene. Stort sett alle de piggfrie dekkene i vår test får poengsummen 10/10 i støytesten. De beste piggdekkene får poengsummen 6/10 og de nest beste får 5/10. Med andre ord store forskjeller.

Også når det gjelder rullemotstand, som ikke minst er viktig for elbileiere, er det fire piggfrie dekk på topp. Nokian Hakkapeliitta R5 ruller aller lettest. I bunnen av lista ligger det fire piggdekk. Falken Winterpeak med 5,5 prosent høyere rullemotstand enn det beste dekket, og tilsvarende høyere forbruk og kortere rekkevidde, er dårligst.

Ett siste punkt der de piggfrie dekkene har en fordel: Du slipper å forholde deg til datoene for når du kan sette på piggdekkene om høsten, eller når de må tas av om våren.

Fordeler med piggdekk

Spesielt i overgangen mellom høst og vinter og vinter og vår, kan områder med is på veien dukke opp plutselig uten forvarsel. Da kan piggdekkene gi deg den ekstra sikkerheten som er nødvendig for å unngå en ulykke.

Er du en erfaren sjåfør, så vil du vite at foran kryss, i rundkjøringer, over broer og i lavere områder på veien, vil det alltid være fare for dannelse av is, selv om føret på resten av veien er bra.

Er du erfaren kan du også bedre forutse andre situasjoner på veien som kan bety en kommende nødbrems. Da kan du avpasse farten og klare deg godt under alle kjøreforhold med piggfrie dekk.

Er du uerfaren bak rattet, klarer du kanskje ikke å forutse slike plutselige farer når veien er som glattest. Da kan piggdekk gi deg den ekstra marginen du trenger for å unngå en ulykke. Valget mellom pigg og piggfritt er uansett ditt.

De beste piggfrie

Totalt er dekkene testet i 15 forskjellige disipliner på is, snø, våt asfalt og tørr asfalt, samt for komfort og økonomi før vi har kåret vinnere og tapere.

Felles for de beste er at de har godt grep på snø, mens de fortsatt ligger litt bak de beste piggdekkene når det gjelder grepet på is.

Den komplette testen av de piggfrie dekkene kan du lese her:

De beste piggdekkene

Av de 18 testdekkene er det bare ett som får terningkast seks. Dekket har svært gode egenskaper på is og snø. Det har også de fire neste på lista, som alle får terningkast fem.

Den komplette testen av piggdekkene kan du lese her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.