NAF: Dette problemet fører til flest utrykninger i sommer

Og det rammer også elbiler.

12V BATTERI: Også elbiler har et vanlig 12-volt batteri - som er helt essensielt for mange av bilens funksjoner. Foto: Bjørn Eirik Loftås
12V BATTERI: Også elbiler har et vanlig 12-volt batteri - som er helt essensielt for mange av bilens funksjoner. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Hundretusener av nordmenn er turister i eget land også denne sommeren, og det merkes definitivt hos dem som lever av å gi assistanse langs veiene.

Men den aller vanligste årsaken til utrykning er noe de fleste kanskje forbinder med en langt kaldere årstid: Flatt startbatteri.

Rammer også elbiler

Og hvis du trodde at dette problemet hører kun diesel- og bensinbiler til, tar du feil. Alle elbiler har også et 12-voltsbatteri i tillegg til den store batteripakken som sørger for å drive bilen fremover. Dette gir strøm til all styringselektronikk i bilen, og er helt essensielt for å kunne starte og kjøre elbilen.

Et bilbatteri av denne typen, er laget for å holde i minst fem år - men det avhenger av hvordan bilen brukes og vedlikeholdes. Og selv om batteriet fungerer bra i sommervarmen, kan nettene - spesielt i høyden - by på lave temperaturer. Dermed kan batteriet settes på skikkelig prøve, også om sommeren.

Lad før bilferien

Mange nyere biler gir beskjed dersom batteriet begynner å bli dårlig, og dersom du får et slikt varsel før en planlagt bilferie, kan det være smart å kjøre en skikkelig opplading før man drar.

- Du kan selv sørge for å vedlikeholde batteriet og dermed forebygge startproblemer. En vedlikeholdslader som du kan bruke hjemme kan være en god investering. Gjør du dette jevnlig, tar du vare på batteriet over tid. Skal du på langtur kan det være lurt å lade batteriet før du drar, sier kommunikasjonssjef i Naf, Camilla Ryste.

Disse fikser du selv

På listen over de vanligste utrykingsårsakene om sommeren, er det flere du som bileier lett kan unngå. En av dem er punktering, som er den tredje vanligste utrykningen, ifølge tall fra NAF og SOS Norge. Mange nyere biler mangler både jekk og reservehjul, og flasken med lappeskum som er ofte en dårlig erstatning.

Det er imidlertid ingenting i veien for å kjøpe et reservehjul, og i de store rekvisitabutikkene får du alt du trenger, inkludert jekk og muttertrekker. Har du liten bagasjeplass, kan det såkalt mini-reservehjul være godt nok til at du kan kjøre bilen til et dekkverksted.

Også den fjerde mest vanlige utrykningsårsaken kan enkelt gjøres noe med: Tap av nøkkel. Ha alltid en reservenøkkel med deg, som du oppbevarer adskilt fra hovednøkkelen.

TA MED RESERVENØKKELEN: Å dra på bilferie med bare én nøkkel, kan fort bli skjebnesvangert. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TA MED RESERVENØKKELEN: Å dra på bilferie med bare én nøkkel, kan fort bli skjebnesvangert. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

En ny nøkkel må gjerne bestilles gjennom merkeforhandler, og ofte kan det ta dagevis før du har den i hende. Husk også at en ny nøkkel ofte koster flere tusen kroner, så sjekk alltid hva forsikringen din dekker før du bestiller ny.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.