Sikkerhetsbelte i bil:

Setebelte-tabbe kan være dødelig

Hvor har du den nederste delen av beltet?

VANLIGE TABBER: Sikkerhetsbeltet skal alltid festes over skulderen, ikke under armen. Nederste del av beltet skal ligge på tvers over hoftekammen og ikke over magen. Foto: NAF
VANLIGE TABBER: Sikkerhetsbeltet skal alltid festes over skulderen, ikke under armen. Nederste del av beltet skal ligge på tvers over hoftekammen og ikke over magen. Foto: NAF Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?

(Elbil24): - Det er viktig å bruke sikkerhetsbeltet riktig. Faktisk utgjør det forskjellen på liv og død, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Med noen enkle justeringer kan du sørge for at du og dine medpassasjerer er tilstrekkelig sikret på bilturen.

Unngå slakk

Det er snart 62 år siden Volvo lanserte trepunkts sikkerhetsbelte. Lanseringen var en revolusjon den gang og den dag i dag benytter vi oss fremdeles av teknologien.

Kort fortalt består trepunkts sikkerhetsbelter av ett feste i dørstolpen over skulderen din, ett feste nede ved gulvet og ett feste der du tar av og på beltet.

Sikkerhetsbeltet er én av bilens mange sikkerhetssystemer.

For at beltestrammerne til sikkerhetsbeltene og kollisjonsputene skal ta vare på deg og passasjerene i bilen, må beltene brukes riktig.

- Det er sånn at sikkerhetssystemene utløses i en rekkefølge for å beskytte de i bilen. Hvis sikkerhetsbeltet ikke sitter skikkelig, eller har for stor slakk, blir beskyttelsen dårligere, sier Sødal.

Husk hoftekammen

Sikkerhetsbeltet skal alltid festes over skulderen, ikke under armen. Nederste del av beltet skal ligge på tvers over hoftekammen og ikke over magen.

Fester du beltet riktig, blir belastningen ved en kollisjon fordelt på den beste måten for kroppen. Da vil du ha størst sjanse for å hindre alvorlige og livstruende skader.

Sørg også for at setebeltet ikke er vridd.

- Derfor er det lurt å sjekke at alle som er i bilen har sikkerhetsbeltet ordentlig på før du legger ut på kjøreturen. Det tar bare et par minutter og gjør at alle får en sikrere biltur, rådgir Nils Sødal.

Barn synes ofte at beltet legger seg for tett opp til halsen. Da er det viktig å være litt streng og si at det ikke er lov å ta beltet under armen.

En løsning er å bruke sittepute så barnet kommer litt høyere opp og beltet ligger bedre på kroppen.

Rett opp og ned

Det er også viktig at alle sitter ordentlig i bilen for at belter og kollisjonsputer skal beskytte dere.

- Selvsagt er det ikke enkelt å få alle til å sitte rett opp og ned på en lang biltur, men det kan være avgjørende om uhellet er ute, sier Sødal.

Oppdaget feil

I fjor besluttet Volvo å tilbakekalle rekordmange 84.000 biler i Norge som følge av en feil med setebeltet.

På verdensbasis var tallet utrolige 2.183.701 biler. Et potensielt problem med en stålkabel i setebeltet i bilenes forseter gjorde det uforsvarlig ikke å sjekke biler produsert i perioden 2006-2019, skriver Dinside.

Dette var de berørte modellene:

  • Volvo S80
  • Volvo S80L
  • Volvo V70
  • Volvo XC70
  • Volvo S60
  • Volvo S60CC
  • Volvo S60L
  • Volvo V60
  • Volvo XC60

Deler av saken har vært publisert på Elbil24.no tidligere. Oppdatert sist 28. august 2021

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.