Rundkjøringer

Sikker på at du kjører riktig her?

Ferske tall tyder på at minst én av tre gjør feil i rundkjøringer. Her får du vite hva som er korrekt.

Sikker på at du kjører riktig her?
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Fart, vikeplikt, plassering og tegngiving: Det er en rekke ting man kan bomme på når man ankommer en rundkjøring, selv om formålet med denne kryssløsningen er å minske risikoen for at farer oppstår.

- Rundkjøringer ble i sin tid ble innført for å senke skaderisikoen i kryss og få til bedre trafikkflyt. Likevel er det like viktig her som på en motorvei å følge godt med, få god oversikt og vise aktsomhet, både for andre kjøretøyer, fotgjengere og syklister, har Sigmund Clementz hos If tidligere uttalt til Elbil24.

VERSTING: Her bulkes det mest. Bilder: NTB Scanpix og Dagbladet / Arkivfoto. Vis mer

Heldigvis viser ulykkesstatistikken en positiv utvikling, så noe har likevel skjedd. Mens det var 4225 skadetilfeller i 2013, var det for eksempel «bare» 2506 i 2018.

Men fortsatt gjøres mange feil. Ifølge tall som Norstat har hentet inn for Naf, vgjør over 30 prosent feil i rundkjøringer - bare når det kommer til å gi riktig tegn.

- Feil bruk av blinklys eller manglende bruk av blinklys, fører til tregere trafikkavvikling, misforståelser og ulykker, sier rådgiver i Naf, Jan Harry Svendsen.

Slik gjør du det: Ikke stor forskjell fra vanlig kryss

Svendsen sier at man bør se på en rundkjøringer nesten som et vanlig kryss - altså at man blinker til venstre når man skal til venstre, og blinker til høyre når du skal til høyre. Men det er i tillegg viktig å gi tegn når du skal ut av rundkjøringen.

Videre må man plassere seg riktig. Skal du til venstre, legger du deg i venstre fil. Skal du rett fram eller til høyre, legger du deg i høyre fil. Men her kommer et unntak.

- Om du skal rett frem i en rundkjøring som ikke har noen avkjøring til venstre, skal du legge deg til venstre på vei inn i rundkjøringen og holde venstre felt gjennom rundkjøringen. På den måten gir du plass til de som skal til høyre i rundkjøringen, forklarer Svendsen.

Men skal man egentlig blinke til venstre?

Hvis du har tatt førerkort de seneste årene, har du sikkert lært at du skal blinke til venstre før rundkjøringen, dersom du skal ut til venstre. De eldre har gjerne en annen oppfatning her, og det er faktisk kun påbudt å blinke seg ut av rundkjøringen - selv om det kan være gode grunner til det.

- I trafikkreglene er det ikke noe krav om bruk av blinklys til venstre i en rundkjøring. I enkelte situasjoner kan slik tegngiving likevel være nyttig informasjon for andre trafikanter. I slike tilfeller anbefaler vi å bruke venstre blinklys før du kjører inn i rundkjøringen, fortalte jurist Anette Hauge ved seksjon for trafikkatferd i Statens vegvesen, i forbindelse med en tidligere sak.

Få også med deg denne saken:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.