Rustne bremser på elbil:

Sjekk dette når du bytter hjul

Er du heldig, kan du bremse bort rusten.

RUSTER: Særlig etter vintersesongen er det mange elbileiere som opplever rustne bremseskiver. Foto: Shutterstock / NTB
RUSTER: Særlig etter vintersesongen er det mange elbileiere som opplever rustne bremseskiver. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Er det én ting som går igjen på elbiler når de er inne til EU-kontroll, så er det rustne bremser.

Siden bilene bremser mer «av seg selv» når du slipper gasspedalen på grunn av rekuperasjon, trenger du sjeldnere å trykke inn bremsepedalen enn når du kjører en fossildrevet bil.

Ulempen er at bremser som brukes lite ruster fortere. Derfor anbefales det at du en gang i blant tar en skikkelig bråbrems med bilen din, og da gjerne på en strekning der du ikke er til fare hverken for andre trafikanter eller deg selv. Husk for all del å løse sikre løse gjenstander i bilen.

Sjekk ved hjulskift

Du får en god pekepinn på hvordan det står til med bremsene dine når du bytter hjul, som mange har gjort allerede, men slett ikke alle.

Ta derfor en ekstra titt på bremsene, oppfordrer NAF i en pressemelding.

- Når vinterhjulet er tatt av bilen ser du bremsene og bremseskiven. Ser du at det er mye rust: Gjør ferdig hjulskiftet og ta bilen på en kjøretur og gjør noen skikkelige oppbremsinger. Sørg for å gjøre det i kontrollerte former på en øde veistrekning eller lignende, rådgir Nils Sødal i NAF, og fortsetter:

- Kraftig bremsing fjerner rusten om den er i overflaten av bremseskivene.

GJØR SJEKKEN: Ikke legg om til sommerhjul før du har sjekket dette. Video: Bjørn Eirik Loftås / Elbil24.no Vis mer

Bremseservice

Dersom du ikke får bort rusten etter noen kraftige oppbremsinger, kan det være nødvendig å få dem sjekket nærmere på et verksted for å finne ut om bremseskivene eller andre deler av systemet bør byttes.

NAF råder samtidig til å ta en årlig bremseservice om du har elbil. Da blir bremseklossfester og kalipere smurt slik at bremsene holder lenger.

- Det er viktig å være nøye med at bremsene på bilen fungerer ordentlig, og en årlig bremseservice forebygger at bremsene ruster, avslutter Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.