Hvor lenge holder elbil-batteriet

Sjekk hvor mye batteriet taper seg

Det er ganske stor forskjell på hvor mye batteriene taper seg. Slik sjekker du din bil.

Degradering: Batteripakken taper seg over tid, hvor mye varierer mellom de ulike bilmodellene. Foto: Produsenten
Degradering: Batteripakken taper seg over tid, hvor mye varierer mellom de ulike bilmodellene. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene, og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24:) Når vi snakker om at et batteri taper seg, brukes gjerne begrepet degradering. Det er fort gjort å fokusere på rekkevidde, men hvor mye batteriet degraderes kan også være lurt å ta med i regnestykket - særlig om du skal kjøpe en brukt elbil.

Det viser seg nemlig at det er viss forskjell på degradering av batteriet om vi sammenligner de ulike merkene.

Det er også forskjeller mellom de ulike årsklassene innenfor samme merke.

Særlig leasingselskapene har vært opptatt av dette, og det engelske selskapet Select Car Leasing har laget en rangering basert på tall fra analyseselskapet Geotab

Geotab har analysert tall fra mer enn 6.300 elektriske biler for å se på hvor godt batteripakkene klarte å holde på kapasiteten over tid.

Rangeringen inneholder både elbiler og hybrider, men om vi ser på rene elbiler ligger Chevrolet Bolt 2019 (solgt som Opel Ampera-e i Norge) helt på topp, mens E-golf 2019 ligger helt på bunnen.

Rangering: Det er tatt med både elbiler og hybridbiler i rangeringen. Tallene er fra Geolab. Faksimile: Select Car Leasing
Rangering: Det er tatt med både elbiler og hybridbiler i rangeringen. Tallene er fra Geolab. Faksimile: Select Car Leasing Vis mer

Sjekk din bil

Geotab har også laget en kalkulator der du kan se hvor mye batteriet degraderes på akkurat din bil. Der legger du inn merke og årsmodell på elbilen din.

Degradering

Dette er en naturlig prosess som reduserer hvor mye energi et batteri kan lagre. Når man snakker om batteriets tilstand brukes begrepet SoH (state of health). Batteriet starter med 100% SoH. Over tid reduseres helsen, eksempelvis vil et 60kWH batteri som har 90% SoH tilsvare effekten på et batteri på 54 kWh.

Slik holder du batteriet i toppform

En grunnregel gjelder når vi snakker om batterier: Unngå det ekstreme. Batteriene trives best i halvladet tilstand, og ved romtemperatur. Står bilen parkert ved veldig høye eller veldig lave temperaturer, er det lurt å la biler med aktiv temperaturstyring være plugget i laderen. Da vil styringssystemet holde batteriet i komfortsonen.

Kan repareres

Hvis rekkevidden faller unormalt raskt, kan det være feil på batteriet.Da kan et besøk på et batteriverksted være lurt.

Feil på batteriet: Hvis rekkevidden faller unormalt kan det være feil på batteriet. Da kan et besøk på et batteriverksted være lurt. Foto: Mobile
Feil på batteriet: Hvis rekkevidden faller unormalt kan det være feil på batteriet. Da kan et besøk på et batteriverksted være lurt. Foto: Mobile Vis mer

Frode Lehne er daglig leder hos Mobile Skøyen. Han forklarer på verkstedets egen nettside at en årsak kan være feil på en av cellene i batteripakken.

- Da faller kapasiteten i hele batteripakken, fortsetter Lehne. Da går vi inn og sjekker hele batteriet, og skifter enkeltceller med dårlig kapasitet.

- Dette er en mye enklere og billigere operasjon enn å bytte hele batteripakken, avslutter verkstedsjefen.

Deler av saken har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 31. juli 2021

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer